Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Balaton, nekünk a Riviéra!

Megyénkből nagyon sokan állandó vendégei a tópartnak, hiszen ott nyaralójuk van. Idén azonban rajtuk kívül is „özönlöttünk" a magyar tengerhez.
Kétmillió hazai vendégéjszaka

A Balaton és környéke 2007-ben az elmúlt évek egyik legjobb nyári szezonját zárta. A balatoni szálláshelyeken – mind a szállodák, mind pedig az összes kereskedelmi egység vonatkozásában – kiemelkedő eredmény született a belföldi vendégforgalmat illetően. A három nyári hónap alatt idén emelkedett először 430 ezer fölé a belföldi vendégek száma, a vendégéjszakák száma pedig megközelítette a másfél milliót. 2007 első nyolc hónapjában 668 ezer belföldi vendég összesen 2,0 millió vendégéjszakát töltött el a magyar tengernél, ami a vendégek számát tekintve 9,3%-os, a vendégéjszakák számát tekintve 7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.
A balatoni vendégforgalom a külföldi és a belföldi vendégek számát összességében nézve is növekedést (+6,3%) mutatott 2007. január és augusztus között.
A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma a Balaton régióban érte el a legnagyobb növekedést abszolút értékben. A szállásdíjbevételek a kereskedelmi szálláshelyeken 11,4%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest.


Kedvező időjárás

A kedvező nyári időjárásnak és a Balaton javuló imázsának is köszönhetően júliusban 3,8%-kal, augusztusban 4,8%-kal több vendégéjszakát töltöttek a hazai vendégek a Balatonnál, amely két legerősebb hónap az éves forgalom alakulását is nagymértékben befolyásolja.

A belföldi turizmus népszerűségét és térnyerését a Balaton turisztikai régióban jól mutatja, hogy a belföldi vendégéjszakák száma az elmúlt évtizedben (1998 és 2007 között) több mint 60%-kal nőtt; és míg 1998-ban a június-augusztus időszakban a vendégéjszakák 30,5%-a származott a hazai vendégektől, ez az arány 2007-ben 55,9%-ra emelkedett.

A magas minőségű szolgáltatások iránti kereslet bővülését jelzi, hogy az átlagosnál jóval pozitívabb eredményeket könyvelhettek el a balatoni négycsillagos szállodák, amelyekben 2007 első nyolc hónapjában 31,3%-kal bővült a belföldi vendégéjszakák száma.


A fejlesztéseknek köszönhetően

Az elmúlt években számos, magasabb minőségű szolgáltatást eredményező fejlesztés történt a Balaton turisztikai régióban. Míg 1998-ban mindössze kilenc négycsillagos szálloda várta a vendégeket, 2007-től a 26 négycsillagos szálloda mellett egy ötcsillagos ház (Hévízen) is gazdagítja a régió turisztikai kínálatát.

A magyar tenger és környéke a nyári üdülések mellett egyre népszerűbb úti célja a hosszú hétvégéknek, a rövidebb átlagos tartózkodási idővel járó második, harmadik utazásoknak is: 2007. január-augusztus között a belföldi vendégek átlagosan 3,1 éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az átlagos tartózkodási idő a 3,4 éjszakát meghaladja a kettő- és az egycsillagos szállodákban, a turistaszállókon, az ifjúsági szállókon és az üdülőházakban.

Az MT Zrt. által a KSH 2006. évi végleges adatai alapján összeállított, Magyarország legnépszerűbb városairól szóló elemzés szerint az első 10 legnépszerűbb város közül négy a Balatonnál található. A 2. helyen szerepel Hévíz, a 4. Siófok, a 6. Balatonfüred és a 9. Zalakaros városa.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konyha vidám hangulatban

A vörösek, narancsok és sárgák tökéletesen hatnak, ha valami izgató, serkentő színösszeállítást… Tovább olvasom