Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Baktérium okozta a dorozsmai ételmérgezést

Szeged-Kiskundorozsma - Az ÁNTSZ első laboratóriumi vizsgálata szerint a staphylococcus aureus nevű baktérium okozta a tömeges ételmérgezést Kiskundorozsmán.
Az újszegedi gyermekkórházból hétfő délután az utolsó beteget – egy tíz hónapos csecsemőt – is hazaengedték. Három idős asszonyt viszont még kórházban kezelnek.

Az ÁNTSZ első laboratóriumi vizsgálata szerint a staphylococcus aureus nevű baktérium okozta a tömeges ételmérgezést Kiskundorozsmán. Az újszegedi gyermekkórházból hétfő délután az utolsó beteget – egy tíz hónapos csecsemőt – is hazaengedték. Három idős asszonyt viszont még kórházban kezelnek. Az ÁNTSZ péntekre ígéri a végleges eredményt.

– A gyanúnk szerint a staphylococcus aureus baktérium okozhatta a megbetegedéseket. Ez egy gennykeltő kórokozó, rövid lappangási idővel, ami jellemzően hányással jár, de hasmenést és fejfájást is okozhat – mondta el érdeklődésünkre az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának járványügyi osztályvezetője, Tombácz Zsuzsanna. A kórokozót a kiskundorozsmai Vadliba vendéglőben készült grízes tésztában mutatták ki, amelyből pénteken 163 adag készült. Az ÁNTSZ időközben felfüggesztette az étterem működését. A hatóság fertőtlenítő festést és takarítást rendelt el.

– Szombat reggel óta tízen-tizenöten dolgozunk az étteremben, hogy minél hamarabb nyithassunk. Ma tartanak szemrevételezést a hatóságok, reméljük, mindent rendben találnak, és holnap kinyithatunk – vezetett körbe bennünket az étteremben a tulajdonos, Gyuris István.

A grízes tésztában kimutatott baktérium tünetmentesen is megtalálható, főleg az orrban és a torokban. Ezért tegnap a Vadliba vendéglő konyhai dolgozóit is megvizsgálták, hogy van-e köztük olyan, aki esetleg hordozza a kórokozót. – Velem együtt tizenegyünket vizsgáltak meg, torok- és orrváladékmintát vettek tőlünk. Annak mindenesetre örülök, hogy nem szalmonella fertőzésről van szó – tette hozzá a tulajdonos.

A staphylococcus aureus a száraztésztában is előfordulhat. A Vadliba vendéglőben még található abból, amiből a grízes tészta készült, ezért az ÁNTSZ további vizsgálatokat végez, hogy kiderüljön: csak ez az egy, vagy esetleg több kórokozó is volt az ételben. A vizsgálat végleges eredménye péntekre várható.

Az ételmérgezés miatt több beteget is kórházba kellett szállítani, másokat a mentők az otthonukban láttak el. Az újszegedi gyermekklinikára öten kerültek, tegnapra már csak hárman maradtak. Tegnap kora délután az utolsó ételmérgezés gyanújával beszállított beteget – egy tíz hónapos csecsemőt – is hazaengedték. – Valamennyiüktől vettünk székletmintát, közülük három eredménye érkezett meg, mindhárom negatív – tudtuk meg Rózsa Máriától a gyermekklinika főorvosától. A hiányzó két eredmény szerdán lesz meg.

Három idős asszonyt még kezelnek a II-es kórház fertőző osztályán: még infúziót kapnak, de már ők is jobban vannak.

Horváth Levente
www.delmagyar.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush a legjobban fizetett államfő

George Bush amerikai elnöké a legmagasabb fizetés, és Hu Csin-tao kínai államfőé a legalacsonyabb a… Tovább olvasom