Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Baka András lett az EU főbíráit tömörítő szervezet tiszteletbeli elnöke

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke lett az EU főbíráit tömörítő párizsi székhelyű szervezet tiszteletbeli elnöke - olvasható a Kúria honlapján.
Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökei Hálózatának legutóbbi ülésén, október 26-án Párizsban a legfelsőbb magyar bírói fórumot Darák Péter, a Kúria elnöke képviselte. Az egyesület módosította alapszabályát, és létrehozta az úgynevezett tiszteletbeli tag és tiszteletbeli elnöki címet, és utóbbit elsőként Baka Andrásnak adományozta.

Baka András az MTI érdeklődésére elmondta: Geert Corstens, a hálózat elnöke a neki címzett levelében többek között azt írta, hogy a szervezet alapszabály-módosítása kivételesen teszi lehetővé jelenlegi vagy volt tagok számára a cím adományozását, amely a kollégák legmagasabb szintű elismerését fejezi ki.

Az egyesületet 2004-ben az uniós tagállami legfelsőbb bírói fórumok elnökei jegyezték be Párizsban. Célkitűzései közé tartozik egy olyan európai szintű szakmai fórum megteremtése, amely lehetővé teszi a különböző európai intézmények számára, hogy kikérjék a tagállami legfelsőbb bíróságok szakmai véleményét. Emellett biztosítja a tagállamok legfelsőbb bírói fórumainak, hogy tapasztalatokat és információkat cseréljenek egymással.

Az egyesület tavaly októberben két évre elnökévé választotta Baka Andrást, aki tavaly december 31-ig állt a Legfelsőbb Bíróság (a Kúria jogelődje) és az azóta megszüntetett Országos Igazságszolgáltatási Tanács élén. Baka András - akinek az egyesületi elnöki posztja magyar főbírói posztjával együtt szűnt meg január elsején - azóta a Kúria tanácselnöke.

Olvasóink írták

  • 1. load 2012. október 31. 18:22
    „Ez nagy fricska a Fidesznek, mert a kúriává alakitás során 2011-ben ők váltották le, annak ellenére, hogy2008-ban Sólyom László köztársasági elnök jelöltje volt a Legfelsőbb Bíróság megüresedő elnöki pozíciójára.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: több nagy fejlesztéssel és állami beruházás 2013-ban

A nemzetgazdasági miniszter a 2013-ban megvalósuló beruházások között említi a Robert Bosch, a… Tovább olvasom