Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Baka a főbíró

Harmadik nekifutásra megválasztotta az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének. A hétfői titkos szavazáson 309 "igen" és 36 "nem" voksot kapott a képviselőktől az államfő jelöltje, vagyis megvolt a legalább kétharmados többség. Baka András az eredmény ismertetése után letette esküjét az Országgyűlés előtt.
A Legfelsőbb Bíróság előző elnöke Lomniczi Zoltán volt, neki tavaly júniusban szűnt meg a megbízatása. Egy ideig Kaposvári Bertalan elnökhelyettes vezette az LB-t, de idén tavasszal nyugdíjba vonult.

Sólyom László köztársasági elnök először 2008 áprilisának végén mutatta be a nyilvánosságnak Baka Andrást, mint főbíró-jelöltet. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács akkor nem támogatta Baka András jelölését, az ítélőtáblák elnökei viszont igen. Tavaly május 26-án végül nem kapott kellő többséget az Országgyűléstől: az akkori titkos szavazáson 170-en voksoltak igennel, 191-en nemmel, tartózkodás nem volt.

Az államfő tavaly novemberben mutatta be új jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, aki szintén nem kapott bizalmat a parlamenttől tavaly december 8-án. Sólyom László ezután megint Havasiné Orbán Máriát jelölte főbírónak, akit másodszor sem választottak meg március 9-én.

A Köztársasági Elnöki Hivatal május végén jelentett be, hogy Sólyom László régi-új jelöltje Baka András a főbírói posztra. Egy hete, június 15-én is szavazott az Országgyűlés másodjára Baka Andrásról, de nem kapott többséget: 184 "igen", 108 "nem" szavazat érkezett a képviselőktől, pedig a Fidesz- és az MSZP-frakció is úgy nyilatkozott előzetesen, hogy támogatják majd őt.

Sólyom László a múlt hétfői eredmény kihirdetése után úgy nyilatkozott, hogy a parlament súlyos csapást mért az igazságszolgáltatásra és a jogállamiságra. Baka András pedig azt mondta, hogy a jogállam alapintézményeivel politikai játékot űzni, függetlenül a jelölt személyétől, elfogadhatatlan. A két nagy párt, a Fidesz és az MSZP egymást vádolták az eredmény miatt.

Másnap a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte, hogy továbbra is Baka András a jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

Az MSZP nyílt szavazást kezdeményezett az újabb főbíró-választásra, de ezt végül a többi frakció nem támogatta, a harmadik nekifutáskor is titkos szavazás volt Baka Andrásról. A Fidesz- és az MSZP-frakciótól most hétfőn ugyancsak úgy nyilatkoztak előzetesen, hogy támogatják a jelöltet.

A hétfői titkos szavazáson 369 képviselő vette fel a szavazólapot, és 367 szavazott. 345 voks volt érvényes, 22 érvénytelen. Az érvényes voksok közül 309 volt az "igen" és 36 a "nem".

Olvasóink írták

  • 3. sára 2009. június 24. 19:58
    „Pont Baka, minek, és kinek kell? Korrupció van a legmagasabb fokon, igazságszolgáltatásban is, és ezután változás???????? Ahol volt eddig ott is tehetett volna a korrupció ellen!”
  • 2. bugriskin 2009. június 23. 09:48
    „Szerintem olyan mindegy, hogy van-e főbíró vagy nincs. Az igazságszolgáltatás ettől nem fog változni. Marad a bányász béka ülepe alatt!”
  • 1. Imcsi 2009. június 23. 00:44
    „Felháborító, hogy még mindig vannak 22-en, akik nem tudják hogyan kell szavazni! Ezután feltételezem, ők a gombokat is össze-vissza nyomogatták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros helyett mehet Habsburg Strasbourgba

Helyettesíthető a megválasztott európai parlamenti képviselő személye, így például Habsburg György… Tovább olvasom