Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai telefonon egyeztetett az új NATO-főtitkárral

Bajnai Gordon miniszterelnök ma telefonon egyeztetett Anders Fogh Rasmussen új NATO-főtitkárral és Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével.

Bajnai Gordon miniszterelnök gratulált Anders Fogh Rasmussennek, a NATO új főtitkárának a kinevezéséhez és sok sikert kívánt az előtte álló feladatokhoz.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország két értékalapú szövetségnek a tagja, az Európai Uniónak és a NATO-nak. Ez a két értékalapú szövetség az, amely Magyarország külpolitikai mozgásterét meghatározza, és amelynek keretei között szövetségeseivel egyeztetve folytat kiszámítható, elvszerű külpolitikát. Hazánk a gazdasági válság okozta nehézségek ellenére továbbra is megbízható tagállamként kíván együttműködni szövetségeseivel – hangsúlyozta a magyar kormányfő. A két fél egyeztetett a mindkettejük által prioritásnak tekintett nyugat-balkáni térségről, így Koszovó stabilizálásáról, valamint Macedónia és Montenegró NATO-tagsági perspektíváiról. A beszélgetés során szóba került a magyar szerepvállalás a NATO afganisztáni missziójában, amelyet a főtitkár nagyra értékelt. Bajnai Gordon meghívta Anders Fogh Rasmussent Magyarországa, a főtitkár látogatására várhatóan már az év végén sor kerülhet.

Bajnai Gordon miniszterelnök ma szintén telefonon beszélt Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: mérföldkőnek számít, hogy az EU egyik legfontosabb, közvetlenül választott intézménye élére a 2004-ben csatlakozott tagállamok egyik politikusa került. Bajnai Gordon a magyar kormány nevében megköszönte az elvi kiállást, amelyet Európai Parlament elnöke a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban tanúsított, valamint rövid tájékoztatást adott a magyar-szlovák viszony legfrissebb fejleményeiről, elfogadhatatlannak nevezve a szlovák magatartást Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán. Jerzy Buzek júliusi elnöki beiktatásakor az Európai Unió szellemével ellentétesnek nevezte a szlovákiai nyelvtörvényt. Bajnai Gordon és Jerzy Buzek az EU intézményi kérdéseiről, a Lisszaboni Szerződés életbe lépéséről, a visegrádi együttműködésről és a terjedő nacionalizmus elleni fellépés szükségességéről is eszmét cserélt. A magyar miniszterelnök és az Európai Parlament elnöke október végén személyesen is találkozik a brüsszeli EU csúcsot megelőzően.

Kormányszóvivői Iroda
Kiadó: Kormányszóvivői Iroda

Olvasóink írták

  • 2. Nahááát 2009. augusztus 25. 21:38
    „janika vagy Matriné és még ki emlékszik már hány neved volt, csak egyszer szólnál hozzá értelmesen!”
  • 1. janika 2009. augusztus 25. 20:53
    „Lehet, hogy libával akarja élelmeztetni a NATO hadsereget?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint tovább drágult az euróval szemben

A forint tovább drágult az euróval szemben a bankközi devizapiacon kedden. Tovább olvasom