Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Bajnai szerint az ország túljutott a válság mélypontján

Magyarország túl van a mélyponton, de a válságnak még nincs vége - nyilatkozta a szombati Blikknek adott interjújában Bajnai Gordon miniszterelnök. Hozzátette: nem várható gyors javulás, de az 1,7 millió devizahiteles többsége most nagyobb biztonságban van, mint 100 nappal ezelőtt.
A forint árfolyama sokat erősödött, a bajba kerültek pedig kétéves garanciát kaptak a lakáshitelekre. A kormányfő szerint a kilakoltatások nagy része nem a bankok, hanem a pénzügyi szolgáltatók ügyfeleit érintik, a cégek ellen tett büntetőfeljelentések kapcsán pedig azt várja a rendőrségtől, hogy keményen járjon el, ha a hitelközvetítők hitelnyújtásként álcázzák, ha meg akarják szerezni valakinek a lakását.

A kormányfőt felháborítja, amikor azt látja, hogy a politika világa azt gondolja: neki többet lehet, mint másoknak. A képviselői költségtérítések kapcsán azt nyilatkozta: az, hogy az utolsó pillanatban úgy módosították a tövényt, amitől megváltoztak a fizetések, nagyon súlyosan rongálja a jogszabály hitelét.

Bajnai Gordon arról is beszélt: a spórolás közepette kell, hogy legyen többletpénz arra, hogy minden településen legyen rendőri jelenlét, ami elrettenti a bűnözőket. A miniszterelnök későbbi terveiről annyit mondott a lapnak: a következő egy év még az ország hiányának csökkentéséről szól, utána a gyermekeivel szeretne több időt tölteni.

Bajnai Gordon levélben ajánlott együttműködést a pártoknak

Bajnai Gordon pénteken levelet juttatott el a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, valamint Dávid Ibolyának, az MDF elnökének. A miniszterelnök ebben együttműködést ajánlott valamennyi parlamenti pártnak, egyúttal arra kérte vezetőiket, hogy felelős hozzáállásukkal segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket - tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

A miniszterelnök levelében hangsúlyozta: bár már látszanak kedvező eredmények, a válságnak még koránt sincs vége, ahogyan a válságkezelésnek sem. Az ország megerősítése és a magyar gazdaság tartós növekedése érdekében folytatni kell a pazarlóan működő állami szervezetek átalakítását, a közösségi közlekedés ésszerűsítését, az önkormányzati rendszer párhuzamosságainak kiküszöbölését, a bürokratikus gátak lebontását. A kormány éppen ezért az eddig meghozott és most elhatározott intézkedéseket egy rendkívül szigorú, feszes és felelős költségvetésbe foglalja, a lehető legrövidebb időn belül.

Bajnai Gordon ismételten felajánlotta: személyesen is kész egyeztetni minden olyan felelős és reális javaslatról, amely az ország megerősödését, a nemzet hosszú távú felemelkedését szolgálja.

A kormányfő levelében kiemelte: a gyors és hatékony intézkedéseknek és a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően kezd helyreállni a nemzetgazdaság egyensúlya. A forint árfolyamának stabilizálásával a devizában eladósodott 1,7 millió család terhei enyhülnek, a külföldi befektetői partnerek bizalma pedig erősödik Magyarország iránt. Az adórendszer átalakításával érdemben csökkennek a munkavállalók és a munkaadók terhei. A csökkenő járulékterhek ösztönözik az új munkahelyek létesítését, a célzott támogatások pedig segítik a meglévő munkahelyek megtartását, a kis- és középvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldását. A nemrég kibocsátott magyar államkötvényt közel hatszorosan jegyezték túl a befektetők, ezzel Magyarország fokozatosan, a vártnál lényegesen jobb árfolyamon térhet vissza a piaci finanszírozáshoz.

A kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország a nemzetközi bizonytalanságra fel tud készülni, de egyes politikai megnyilatkozások az ország számára kockázatot jelentenek, bizonytalanságot okoznak. Véleménye szerint a parlamenti pártokra vár az a feladat, hogy a nemzet érdekét a pártérdekek elé helyezve tegyék a dolgukat a törvényhozásban.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. kisis 2009. július 29. 05:35
  „Ne mutogass! - még a végén rászoksz a LOPÁSRA!:))))”
 • 44. load 2009. július 27. 22:42
  „42. gjozsi88
  Nem az a baj, hanem az, hogy amit mond, azt el is hiszi.”
 • 43. TeknőcErnő 2009. július 27. 22:09
  „Ebből a válságból történő kilábalásra kizárólag akkor lesz esély, ha az egyik fő gerjesztő okot - az MSZP-SZDSZ bagázst - sikerül kitakarítani a hatalomból. Addig sajna reménytelen. Például tipikus szocialista válságkezelő dolog a BKV-s néni, aki 96 millió végkielégítés után havi 4 milláért visszajárt ugyanoda dolgozni. Most persze jöhetnek az idióta magyarázatok, hogy erről is a Fidesz tehet, meg a rasszisták, de épeszű ember már csak röhögni tud a szemétládákat védő szerencsétleneken.”
 • 42. gjozsi88 2009. július 27. 17:52
  „suellen!
  Amit irsz egyszerűen nevetséges!
  A fidesz régóta fujja, hogy kamatcsökkentés kell, vele üvöltött a végén mindenki! A Nemzeti bank most 100 bázisponttal csökkentette, máris drasztikusan gyengült a forint!
  A Fidesz válságkezeléssel, már eldöltünk volna!”
 • 41. suellen 2009. július 27. 08:33
  „A válság maga a bajnai, vége lesz a bajnainak, vége lesz a válságnak is. Szebb jövőt!”
 • 40. sára 2009. július 26. 22:31
  „Ne fenyegess senkit, dugd az ujjadat ahová akarod, de a népre ne!”
 • 39. pamplona 2009. július 26. 16:04
  „14.Primax, köszönöm a kitüntető figyelmed , hogy itt is megtaláltál! Nézz körül a JOBBIK tájékán,a parlamenti bagázst pedig hanyagold!”
 • 38. gjozsi88 2009. július 26. 15:29
  „patriot!
  Mit jelent, hogy megbukott?
  Ja, hogy nem tetszik! Az nem egyenlő a megbukottal! Az csak annyit jelent, hogy a mi társadalmunk még a szocializmust sírja vissza, még nem nőtt fel a fejlett társadalmak szintjére!
  Reális!
  Soha nem voltam az ugy nevezett "elvtárs"! (Ráadásul ez az MSZP sokkal messzebb van a régi MSZMP -től mint a mostani jobboldali pártok által képviselt értékrend! A jobboldali bázis jelentős részének bőven van akkori elvtársi múltja,csak most nem szeretne emlékezni erre!)
  Az mondjuk érdekelne, hogy ez az általad vizionált új világrend ez mit takar és milyen gazdasági szerkezetben működik! Mi lesz az általad zsidónak nevezett bankoktól felvett adóssággal, amit eljampiztatok és mi lesz azokkal a zsidónak nevezett tulajdonú cégekkel, melyek emberek százezreinek ad munkát, megélhetést?”
 • 37. Reális 2009. július 26. 13:53
  „gjózsi elvtárs!MEGBUKTATOK ÉS MEGBUKOTT A ZSIDÓK VILÁGRENDJE!úJ VILÁGREND VAN KIALAKULÓBAN,AMIBEN NEKTEK EGYRE KEVESEBB LESZ A SZEREPETEK!”
 • 36. patriot 2009. július 26. 12:25
  „Sőt "jozsi",engem az sem érdekel miként szerezte Gyurcsány a vagyonát az Apró klánnal egyetembe!
  ( meg persze el is évült,lásd vallis!)
  Egyedül csak a kormányzásuk érdekel,az meg egy nagy büdös <moderálva> egyenértékű. Remélem érthetően írtam!”
 • 35. gjozsi88 2009. július 26. 11:58
  „Patriot!
  Téged az sem zavar, hogy a Magyar Nemzet fórumán nem jelenhet meg szabadon a kritikus hangvételű véleményed?
  Mitől hiteles a saját forrásod?”
 • 34. gjozsi88 2009. július 26. 11:55
  „patriot a 30-hoz még annyit!
  a szoci politikusok...!
  Gondolom az nem érdekel, hogy az Orbánnak hogy lett Tokaji szőlője, az apjának bányái, hogy jutottak ezek állami megrendelésekhez!
  A jobbikhoz is köthető exkomcsi vezérigazgató Széles Gábor, miből szerezte a vagyonát!
  A Kövér Lászlónak milyen szerepe van a fóti megvesztegetés gyanus ügyben!
  Miért nem akar a "független" ügyészség a Fideszt is érinthető Grippen ügyben nyomozást indítani, amikor a szocikat érintő ügyekben a Magyar Nemzet, a Hír Tv elöbb tud az ügyről, mint az érintett...!
  Ezek beszédes tények!
  Ti csak gondolkodni nem szabad jelszó és az illuziók foglyai vagytok! Szánalmas figurák a hatalom mániákus elmék játékában!”
 • 33. patriot 2009. július 26. 11:50
  „...ez így működik "jozsi"!
  Akiket hazugságokon kapnak,azoknak már akkor sem hisznek ha valamilyen elszólás végett az egyszer igazat mondanak!
  Abban van igazságod,hogy a Pártkeltét ( Napkelte) és az ATV-t nem nézem,mert gondolom te onnét szívod magadba ezeket a kiapadhatatlan agitációs <moderálva>”
 • 32. gjozsi88 2009. július 26. 11:45
  „Aranyközépút! 28-ra!
  Te és a magyar társadalom ész nélkül fogyasztott 98 óta (azóta nincs az embereknek megtakarítása) , most kell azt a fogyasztás fedezetét megtermelned és kifizetned! Ez okozza a válságot, ugyanis a jampizásnak ára van, a hiteleket te és társaid vették fel, holott napnál világosabb, hogy gazdasági visszaesést okoz, mert nem kell semmit gyártani, mert nem tudod megvenni és kész a 22-es csapdája!
  Ez a kormány oldja meg, amit 98 óta a fidesz-többek közt a lakáshiteleivel és az egyébb hiteleken alapuló lufigazdaság építésével- a Meggyesi kormány-közalkalmazotti béremeléssel- okozott! Ezt csak úgy lehet, ha a szociális kiadásokat csökkentjük, ami ellen tiltakoztok!
  Amikor adnak az természetes, adót nem akarunk fizetni, ha elvonnának azt nem engedjük!
  Ez a gondolkodás nagyon jellemző a magyarra, nem véletklen, hogy ez a rövid távú kapzsi gondolkodás nem csak a családi kasszákat, hanem az országot is nehéz helyzetbe hozta!(a térségbe legnehezebbe!)
  Ha lehet ti is és a Fidesz is kicsit vegyen vissza,mert nincs erkölcsi alap a témába megszólalni, mert a válság okozásába tevékeny részt vállalt!”
 • 31. gjozsi88 2009. július 26. 11:32
  „patriot!
  Pedig jó lenne, ha a konkrét kérdésre, konkrét válaszokat kaphatnánk! Nemzeti öntudat nem gazdasági kategória eszközök nélkül!
  Tudom abból a demokratikus, nem cenzurázott, igazmondó Magyar Nemzetből infomálódtok többek közt, melynek a hasonló jellegű fórumán csak a Fideszt és Orbánt istenítő vélemény jelenhet meg!(kipróbálhatod, ahogy én is tettem, csak regisztrálj és írj egy kritikát a fideszre, várd meg mikor lesz olvasható!)
  Itt csak azt halljátok, hogy ezek hazudnak és még a saját szemeteknek sem hisztek!
  Ezek hazudnak és ti csak ezt fujjátok! Érvetek többek közt a fennt már említett "hiteles" sajtóra alapozzátok, nem érdekelnek bennetek a tőzsdei adatok,a forint erősödése, stabilizálódása semmi! Ha nem illik a demagógiába, akkor hazudnak és kész!
  Szánalmas!”
 • 30. patriot 2009. július 26. 11:17
  „Azért "jozsi" mert a kérdés is hazugság ..<moderálva>

  Ha rád köszön egy szocialista politikus akkor jól nézzél körül mert vagy a zsebedből,vagy a környezetedből éppen ellopnak valamit!”
 • 29. gjozsi88 2009. július 26. 11:02
  „Stefano 22-re!
  eva kérdései racionálisak és tényszerűek! A ti oldalatokról rendszeresen megválaszolatlanok, nem csodálom, hogy nem érted, mert az általatok követett propagandában csak" a semmi nem jó, máshogy, de nem mondjuk meg hogy kell" az uralkodó!
  Senki nem mondja meg, hogy képzelitek a jövő Magyarországát gazdasági szempontból!
  A baj, hogy erről sem a jobboldalról sem a jobbiktól nincs válasz, csak ideológiai!
  A nemzeti, meg az ország érdeke...stb, jelszavak eszközök és tartalmak nélkül!”
 • 28. AranyKözépút 2009. július 26. 10:02
  „A válságon nem vagyunk túl, de nem is baj, hisz a válság a fogyasztói társadalom válsága. Attól pörög ez a gazdaság ha mi észnélkül vásárolunk. Ennek a világrendnek romba kell dőlnie, hisz látjuk, hogy működésképtelen, instabil. Kell egy új világrend,de addig egy nagyon rossz korszak fog jönni, nagyon nehéz idők.”
 • 27. Totyis 2009. július 26. 08:17
  „Tetves Bajnai és társai az biztos de az országban ez még csak a kezdet!”
 • 26. Becsület 2009. július 26. 07:45
  „Kedves adalfold!
  Sokban igaza van, de egyet elfelejt, hogy ezeket a törvényeket Magyarországon hozták/hozzák és olyan politikusok, akik Magyarországon lettek azzá! Van egy mondás: ,,minden szentnek, maga felé hajlik a keze!" No és ha vissza gondol, hogy a Kádár (Csermanek) idején, hogy is lett ily duzzadttá az MSZMP, akkor rájön, hogy kik és milyen képesítéssel/képességgel vezették, vezetik a mai politikát! A létszám volt a lényeg, és nem a minőség! Azt hallani manapság, hogy a politikus szavahihetősége nem is oly fontos! Ha valóban nem fontos, akkor mindenkit át kell/lehet verni!? Lényeg a hatalom? Az hova vezet? Ide ahol van az ország, a pöcegödörbe! Ha ehhez még társul a nép ostobasága, akkor nincs kiút! Az az ország teljesen kiszolgáltatottá válik! Itt tart jelenleg Magyarország is! Röviden! Ostoba, kapzsi, jellemtelen és hiteltelen politikusok, (Tisztelet a kivételnek, kevés van!) + <moderálva> = tönkremenő ország!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint elérkezett Európa jobboldali korszaka

A modern európai jobboldal feladata, hogy új szellemi alapokat teremtsen, és felszámolja a káoszt és bizonytalanságot, amit a bukott neoliberális politika hátrahagyott - írja Orbán Viktor a szombati Magyar Nemzetben. Tovább olvasom