Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Bajnai: sikeres volt a washingtoni út

Bajnai Gordon e heti washingtoni látogatása eredményes volt, nagyon sok, Magyarország szempontjából fontos témában sikerült konkrét ígéreteket kapni vagy megoldási utat találni Erről maga a miniszterelnök beszélt magyar újságíróknak szombaton egy sajtóreggelin, hazautazása előtt néhány órával.
A terítékre került fontos témák közül kiemelte az afganisztáni csapaterősítéshez nyújtandó magyar hozzájárulást, a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának magyar támogatását, valamint az energiabiztonság kérdését.

Kifejtette: a konkrét kérdések mellett útjának másik célja az volt, hogy elmondja, "Magyarországnak most van egy sztorija, amely sok elemében pozitívan elmondható, ennek tudatosításával próbáltuk formálni a Magyarországról kialakult képet".

Mint mondta, "csak pozitív visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatban, amilyen gazdaságpolitikai útra most az ország rátért". A miniszterelnök elmondta: a szélsőjobb erősödésének kérdéséről partnerei "képben voltak", azt aggasztó, de nem kifejezetten magyar jelenségnek tartják. A Jobbik, a Magyar Gárda és a roma gyilkosságok ügye, mint szélsőséges, kisebbségellenes jelenségek szerinte foglalkoztatják az amerikai közvéleményt.

Sok kérdést kapott ezzel kapcsolatban, Amerika várja a magyar demokratikus közép együttes fellépését. Hozzáfűzte, nagyon sok múlik a választásokon, azon, hogy milyen összetételű parlament és mozgásterű kormány jön majd létre, Amerikában egyfajta kivárás érzékelhető. Megnyugtatta partnereit, hogy Magyarországon stabil, működő demokrácia van, de nem rejtette véka alá, ő is aggódik a szélsőséges megnyilvánulások miatt - mondta az MTI kérdése kapcsán.

A szlovákiai államnyelvtörvény körüli helyzet értékelése több találkozón is felmerült. A kormányfő azt mondta, ismertette a magyar álláspontot, sok volt a szolidaritási megnyilvánulás. Kongresszusi találkozóin partnerei kifejezték: elfogadhatatlan a 21. században, hogy embereket vagy szervezeteket azért akarjanak megbüntetni, mert anyanyelvüket használják kisebbségként.

"A pénzbüntetés lehetősége itt nagy aggodalmat, értetlenséget vagy ellenérzést vált ki, ellenkezik a demokratikus alapelvekkel" - mondta, hozzátéve, többen már eljártak szóban vagy írásban, a kérdést nem egyszerűen Magyarország, hanem az általános emberi jogi elvek miatt napirenden fogják tartani. Arra a kérdésre, felvetődött-e a megbeszéléseken, hogy kormányának már csak fél éve van hátra, úgy felelt: a kormányzati tárgyalásokon ez nem került elő, "az Egyesült Államok nyilván a mindenkori magyar kormánnyal tárgyal". A befektetői egyeztetéseken a kérdés úgy vetődött fel, hogy fennmarad-e a megkezdett, gyorsan, pozitív eredményeket hozó gazdaságpolitika.

A legnagyobb ellenzéki párt ezzel kapcsolatos nyilatkozatai miatt Washingtonban aggodalom érezhető, vajon letérés következik-e be a mindenki által jónak tartott pályáról. Elmondta, nyugtatta a befektetőket: nem lát olyan racionális mozgásteret, amelyben, akárki is nyeri a választásokat, alapvetően el lehetne térni a jelenlegi iránytól.

A kormányfő azt is elmondta, meghívta Budapestre Peter Orszagot, a Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatóját, akivel Joe Biden alelnökkel való pénteki megbeszélése előtt találkozott. A

z Obama-adminisztráció egyik vezető tisztviselője - aki nem magyarosan, hanem "Orzegnak" ejti nevét - azt mondta, szívesen elutazik Budapestre, utalva arra, hogy ő második generációs amerikai, szülei Magyarországon születtek. Bajnai Gordon elutazása előtt megtekintette az őrségváltást az Arlingtoni Nemzeti Temetőben, ahol katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el az ismeretlen katonák emlékművénél, majd megkoszorúzta Julius Stahel és Alexander Sandor Asbóth magyar származású polgárháborús vezérőrnagyok sírját.

Olvasóink írták

 • 4. 13.István 2009. december 07. 06:27
  „Szóval Eredményes ?”
 • 3. Freddy01 2009. december 06. 12:57
  „őneki lehet, hogy sikeres volt... tróger....”
 • 2. obama 2009. december 06. 12:34
  „na mi van a miniszter elnok ment loldulni amerikaba”
 • 1. Patriot 2009. december 05. 20:54
  „Ne hazudj libatolvaj!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az öt évvel ezelőtti népszavazásra emlékeztek

Határon túli magyar vezetők beszédeivel és kulturális műsorral tartott megemlékezést "In Memoriam… Tovább olvasom