Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Bajnai portré: libatenyésztőktől a miniszterelnökiségig?

Jelenállás szerint Magyarország következő miniszterelnökét Bajnai Gordonnak hívják. Összeállításunkból kiderül, hogy a nyolcvanas évek végén milyen szerepet töltött be a diákpolitikában, milyen kapcsolata volt Gyurcsány Ferenccel, s az üzleti szférában milyen sikerek, kudarcok érték. Videón azt is megnézhetik, miként nyilatkozott Bajnai a Zuschlag-ügyben.

Bajnai Gordon 1968. március 5-én született Szegeden. Baján nevelkedett. 1991-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán.

Focizott, sörözött és diákpolitizált Gyurcsány Ferenccel

Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében Gyurcsány Ferencet Bajnai neve közös focizásokra, sörözésekről és hosszú esti beszélgetésekre emlékezteti az 1980-as évek végén. Bajnai nem volt a KISZ vezetője, mint Gyurcsány, aki 1989-ben a kommunista ifjúsági szervezet alelnöke volt, de aktív volt a diákpolitikában. 1987-ben ő szervezte a Közgazdasági Egyetemen a menzabojkottot, illetve a Független Hallgatói Tagozat elnöke volt.


Bajnai nyilatkozik a Zuschlag-ügyben.


Több jelentős cég tőzsdére vezetésében közreműködött

Miután megszerezte diplomáját, a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársa lett. 1993-ban szakmai gyakorlaton vett részt a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál. Később az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél dolgozott 1994-ig. A Creditumnál és az Eurocorpnál is együtt dolgozott Gyurcsánnyal.

1995 és 2000 között a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese volt, ugyanabban az időszakban, amikor a cég vezetője Simor András későbbi jegybankelnök volt. Bajnai több jelentős cég tőzsdére vezetésében közreműködött.

Vállalkozói pályafutása – tagja volt a Graboplast és Rába igazgatóságának is

2000 és 2005 között a Magyar Szocialista Párthoz közel álló Wallis Rt. vezérigazgatója volt., ugyanakkor tagja volt a győri Graboplast (2001 és 2005 közt) és a szintén győri Rába (2003 és 2005 közt) igazgatóságának is.

2005-ben a Budapest Airport elnöke, illetve a Zwack Rt felügyelő bizottsági tagja lett és bekerült a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsába is.

2003-ban a Menedzserek Országos Szövetsége az év fiatal menedzserének választotta. Ugyanebben az évben a Wallis vezetőjeként a Hajdú-Bét cég felszámolását vezényelte, amelynek során a beszállító libatenyésztők tömege szenvedett nagy veszteségeket, amiért Bajnait évekkel később is keményen bírálták.

A kormányzati szerepe eddig

Kormányzati posztot először 2006. július 1-től 2007. június 30-ig vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetőjeként – pártonkívüliként – 2007. július 1-től 2008. április 30-ig tevékenykedett. Lamperth Mónikát váltotta.

Az SZDSZ koalícióból történt kilépése után, 2008. május 1-től a kormányban az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át.

Gyurcsány Ferenc március 21-i kormányfői posztjáról (majd egy héttel később pártelnökségéről is) való lemondása után kitört kormányválság március 29. és 30. közti éjszakán az MSZP és az SZDSZ is elfogadta őt mint a jelenlegi kormány új miniszterelnök-jelöltjét.

Olvasóink írták

 • 4. raffy2 2009. március 30. 20:31
  „nekem a cím így jobban tetszene:a libatolvaj miniszterelnök lett.szerintem ez jobban hangzik,mert így egy kicsit megtévesztő a kisalföld által jegyzett cím.de azt még szeretném tudni,valaha bele mert-e nézni azoknak a szemébe,akiket simán átvágott?hát gordonka,te is országunk szégyene vagy!!!!”
 • 3. tibi-a 2009. március 30. 20:27
  „Az embereket nyomorba, halálba kergető család!

  A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat a Hajdú-Bét Rt. gazdálkodásával összefüggésben. A kecskeméti székhelyű baromfitermelő és -feldolgozó cég a gyanú szerint eltüntette a vagyont, így meghiúsult a hitelezői igények kielégítése. A történet kapcsán a Magyar Nemzet megkereste Gyurcsány Ferenc három vezető állású megbízottját.

  Karsai túl durva volt. Karsai József MSZP-s képviselő is beavatkozott az ügybe. Emlékezetes, az MSZP június 26-i frakcióülésén Karsai - amikor megtudta, hogy a következő héten Bajnai Gordon lesz a frakció vendége - azt kérdezte a frakcióvezetéstől, fölteheti-e a kérdést Bajnainak, hogy ő és az apja mikor adja vissza azokat a milliárdokat, amelyeket elloptak, például a Hajdú-Bét eladásakor. A honatya most emlékeztetett rá: ő utóbb aláírta a békét a kormánybiztossal, s vállalta, hogy nem nyilatkozik róla.

  "Az volt a baj - magyarázta -, hogy túl durván fogalmaztam a frakcióülésen és kettőnk... Tovább olvasom >>

  Az embereket nyomorba, halálba kergető család!

  A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat a Hajdú-Bét Rt. gazdálkodásával összefüggésben. A kecskeméti székhelyű baromfitermelő és -feldolgozó cég a gyanú szerint eltüntette a vagyont, így meghiúsult a hitelezői igények kielégítése. A történet kapcsán a Magyar Nemzet megkereste Gyurcsány Ferenc három vezető állású megbízottját.

  Karsai túl durva volt. Karsai József MSZP-s képviselő is beavatkozott az ügybe. Emlékezetes, az MSZP június 26-i frakcióülésén Karsai - amikor megtudta, hogy a következő héten Bajnai Gordon lesz a frakció vendége - azt kérdezte a frakcióvezetéstől, fölteheti-e a kérdést Bajnainak, hogy ő és az apja mikor adja vissza azokat a milliárdokat, amelyeket elloptak, például a Hajdú-Bét eladásakor. A honatya most emlékeztetett rá: ő utóbb aláírta a békét a kormánybiztossal, s vállalta, hogy nem nyilatkozik róla.

  "Az volt a baj - magyarázta -, hogy túl durván fogalmaztam a frakcióülésen és kettőnk közös megbeszélésén is." Hozzátette: hibázott, amikor durván és egyszerűen fejezte ki magát, ahelyett, hogy fehérgallérosan fogalmazott volna. "Azt kellett volna mondanom: elvitték a libát, nem fizették ki az árát, még a bankkölcsönt is a termelőkre terhelték, de ez nem lopás, hanem törvényes cselekedet" - nyilatkozta ezúttal. Elmondta még: Bajnai apja a gabonával tette ugyanazt, amit a Hajdú-Bét a libával, de az is törvényes volt. "Nekem az a bajom - szögezte le -, hogy szociáldemokrata vagyok. Kiállok a szerencsétlen, megnyomorított, kisemmizett emberek mellett. De akkor is azt mondom, az ilyen pénzügyi befektetők szélhámosok. Visszaélnek a sok tízezer kisember szorgalmával, jóhiszeműségével, becsületességével. Szándékosan csapják be őket, aztán azt mondják, nem értenek az üzlethez. Nehogy elhiggye már ezt nekik valaki" - zárta le nyilatkozatát az MSZP képviselője.

  Csődbűntett gyanújával indított nyomozást a Hajdú-Bét Rt. gazdálkodásával összefüggésben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, amit a Kecskeméti Városi Ügyészség felügyeletével végez - tudta meg a Magyar Nemzet Hortobágyi Istvántól, a rendőrség szóvivőjétől. Kopasz Zsolt városi vezetőügyész érdeklődésükre úgy nyilatkozott: április 27-én rendelték el a nyomozást. Annak határidejét egyszer már meghosszabbították, mégpedig augusztus 27-ig. A lap információi szerint a gyanú alapja az, hogy a társaság - 800 millió forint összegben - elvonta a vagyont a hitelezők elől. Így a beszállítók, a baromfitenyésztők nem jutottak hozzá a pénzükhöz.

  A büntető törvénykönyv szerint a csődbűntettnek ez a legsúlyosabb formája. Az követi el, aki a cég fizetésképtelensége esetén eltünteti a hitelezők, a beszállítók elől a tartozás fedezetéül szolgáló értékeket. A veszteséges üzlet megkezdése vagy folytatása is csődbűntett, ha sérti az ésszerű gazdálkodás követelményeit, s ha a befektető ennek tudatában volt. Az ügynek gyanúsítottja még nincs.

  A magyar Nemzet megkérdezte a Hajdú-Bét felügyelőbizottságának egykori tagját, Zelles Sándort - aki jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója -, milyen lépéseket tettek a fizetésképtelenség, a csőd elkerülésére. Zelles 1998 decemberétől 2003 augusztusáig volt a felügyelőbizottság tagja. A KVI-nél 2004-ben vezérigazgató-helyettes lett, 2005-ben pedig vezérigazgató. A pénzügyi szakember azt mondta: amikor szükséges volt, jelezték a gondokat. Az idő tájt azonban még különböző megoldásokkal - például ingatlaneladással, cégösszevonásokkal - sikerült felszínen tartani a társaságot. Voltak veszteségek, de jó esztendők is - tette hozzá.

  Más technikát is alkalmaztak, közölte. Például a Wallis Rt. a névértéket el nem érő diszkontáron megvásárolta a bankok követeléseit. A fizetésképtelenség Zelles szerint azután következett be, hogy ő távozott a Hajdú-Béttől. Zelles kilépett a Wallis cégcsoporttól is, ahol portfólióigazgatóként dolgozott. A lap kérdésére annyit jegyzett meg, hogy az összeomlás általában gyorsan játszódik le a cégeknél. A Hajdú-Bét felszámolását 2004 elején rendelte el a cégbíróság.

  A Magyar Nemzet szerette volna megkérdezni a Hajdú-Bét könyvvizsgálójának, a Deloitte Kft.-nek a vezetőjét, Simor Andrást is, de ő külföldön tartózkodott. Munkatársa útján, telefonon kérdésükre azt válaszolta: nem nyilatkozhat, milyen intézkedéseket javasoltak a fizetésképtelenség elkerüléséért. A titoktartási fogadalom ugyanis hallgatásra kötelezi.

  Simor jelenleg - független szakértőként - a kormány által létrehozott konvergenciatanács tagja. A grémium feladata az ország egyensúlyi problémáit kiküszöbölő intézkedések véleményezése és előkészítése az Európai Unió követelményei szerint. A Deloitte Kft. volt a könyvvizsgálója a Postabanknak is. A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítélete szerint a kft. fele részben felelősséggel tartozik a banknál bekövetkezett 170 milliárd forintnyi kárért, mert auditálta a Princz Gábor vezette menedzsment valótlan tartalmú mérlegeit. A kár pontos összegét az eljárás későbbi szakaszában határozzák meg.

  A Deloitte ellátta a Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis Rt. könyvvizsgálói teendőit is. A részvénytársaság a Hajdú-Bét egyik tulajdonosa volt, Bajnai pedig a Wallis cégcsoport irányítója. Jelenleg az uniós pénzek elosztására létrehozott Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője. A kormánybiztos a lap megkeresésére nem kívánt reagálni a nyomozás kapcsán.

  A Bács-Kiskun Megyei Bíróság gazdasági kollégiuma 2004 elején rendelte el a Hajdú-Bét felszámolását. Az eljárás jelenleg is tart: 550 baromfitenyésztő több milliárd forintnyi hitelezői igényt jelentett be. Ezek teljesítésére azonban szinte semmi remény sincs. Több termelő öngyilkosságot követett el.

  Magyar Nemzet”
 • 2. Feri1 2009. március 30. 16:21
  „zsukov
  Még nem mindent. Majd most. :-(”
 • 1. zsukov 2009. március 30. 10:53
  „Ezek szerint szinte mindent elbszott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok fele idén sem nyaral

Magyarország - Minden második magyar egyetlen napot sem üdült tavaly és legalább ennyien maradnak… Tovább olvasom