Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Bajnai Gordon felszólal a FAO élelmezésbiztonsági csúcstalálkozóján Rómába

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn felszólal a élelmezésbiztonsági csúcstalálkozón az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) székházában.
Hamar Balázs, Magyarország állandó FAO képviselője az MTI-nek úgy nyilatkozott: hazánk számára az ENSZ szakosított szervezete mindig is nagyon fontos partner volt, amit jelez az is, hogy 2007 óta Budapesten működik a szervezet Közös Szolgáltatói Központja. Szintén a magyar főváros ad otthont a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának illetve Közép- és Kelet-Európai Alregionális Hivatalának. Mint mondta: Magyarország többek közt azzal járul hozzá a FAO tevékenységéhez, hogy öt év alatt száz fejlődő és kevésbé fejlett országból származó diáknak ad ösztöndíjat, akik magyar agráregyetemeken tanulhatnak.

A megszerzett tudásukat pedig otthon kamatoztathatják majd. Beszámolt arról is, Magyarország idén halászati projekteket indított Albániában, amelyek keretein belül magyar szakemberek adják át az édesvízi halászati ismereteiket és tapasztalataikat. Az ezzel foglalkozó magyarországi kutatóintézetet még a 70-es években a FAO alapította hazánkban - tette hozzá. Korábban a Népszabadság írt arról, hogy a FAO esetleg bővítené a budapesti Közös Szolgáltatási Központot, de Hamar Balázs szerint ez valószínűleg nem lesz téma a háromnapos római csúcstalálkozón.

A FAO római csúcstalálkozójára mintegy hatvan ország állam- és kormányfőjét várják. A belváros nagy részét már lezárták, a székház melletti metróállomáson a következő napokban nem állnak meg a szerelvények. A szokásosnál lényegesen több rendőr járőrözik az utcákon.

A szervezet hivatalosan nem tette közzé, hogy kik vesznek részt a csúcstalálkozón. Az MTI úgy tudja, hogy többnyire az érintett országok képviseleteik magukat miniszterelnöki vagy kormányfő szinten a tanácskozáson. A csúcstalálkozóra várják többek közt Algéria, Tanzánia, Egyiptom, Angola, Chile, Venezuela, Paraguay, Banglades, Kambodzsa és Irak elnökét.

Európából - a házigazda Olaszország mellett - várhatóan Szlovénia, Örményország, Albánia, Ukrajna képviselteti magát a legmagasabb szinten. A csúcstalálkozón biztosan részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, és ott lesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, míg a megnyitó beszédet XIV. Benedek pápa, a katolikus egyház feje mondja majd. A FAO csúcstalálkozójára szombaton az olasz fővárosba érkezett Robert Mugabe zimbabwei elnök is, aki az emberi jogok megsértése miatt kormánya ellen hozott brüsszeli szankciók értelmében nem tartózkodhat az Európai Unió területén.

A 2002-ben összesen 203 zimbabwei tisztségviselő ellen érvénybe léptetett tilalom mindazonáltal nem vonatkozik nemzetközi találkozók alkalmára, amikor is az európai országok kötelesek az adott helyszínre szóló és időben korlátozott tartózkodási engedélyt adni az érintetteknek. Jacques Diouf, a FAO főigazgatója pénteken éhségsztrájkot hirdetetett, hogy így rázza fel a nemzetközi közösséget az éhínség elleni harcra a szervezet csúcstalálkozója előtt.

Olvasóink írták

 • 7. gjozsi88 2009. november 17. 15:18
  „4-re!
  Az a nagyon "egészséges" magyar baromfi , amelynek 70% a szalmonellával fertözött, ellentétben a külföldi baromfival, ahol ennek töredékét találták!
  Miért is jobb a magyar termék????”
 • 6. Kami45 2009. november 16. 21:34
  „Mi van, moderátor, mi az a sértő, amit mindig ki kell törölni??????”
 • 5. Kami45 2009. november 16. 17:00
  „moderálva off”
 • 4. hehe08 2009. november 16. 08:13
  „Igen, valamint elmondja, hogy mi minden génmanipulált szart megveszünk, csak olcsón adják.....
  A magyar mezőgazdaságot meg úgyis tönkre tettük, úgyhogy van egy csomó eladó termőföld.... ha rajta keresztül veszik akkor olcsóbb.....”
 • 3. janika 2009. november 16. 06:59
  „Ismertette a Hajdú bét és a llibalenyíúlások folyamatát is?”
 • 2. janika 2009. november 16. 06:57
  „Mekkora érvágás lehetett a Brazil kutyavágóhíd felszámolása?”
 • 1. Kami45 2009. november 15. 22:09
  „moderálva off”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papír kétszázassal már nem fizethetünk

Vasárnap éjfélig lehet fizetni a papír kétszázassal, hétfőtől a bevont bankjegy elveszti törvényes… Tovább olvasom