Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Bajnai: érthető, ha a köztársasági elnök él az alkotmányos jogával

Bajnai Gordon szerint amikor annyira rendkívüli év van mögöttünk, mint a tavalyi, és annyi fontos változás, érthető, ha a köztársasági elnök él az alkotmányos jogával, szorosan követi és figyeli a változásokat.
A kormányfő az MTI-nek adott interjújában a külpolitikai kérdésekre kitérve azt is elmondta: az államnyelvtörvény ügye nem "szlovák diplomáciai siker", hanem emberi jogi kudarc.

A miniszterelnök a köztársasági elnök által visszaküldött jogszabályokról szólva azt hangsúlyozta, hogy "rendkívüli év van a hátunk mögött", hiszen lényegi változások indultak meg, nagyon rövid idő alatt. "Érthető, ha a köztársasági elnök úr, élve alkotmányos jogával, szorosan követi és figyeli a változásokat, és hangot ad véleményének, amelyet minden egyes esetben komolyan mérlegelünk". Bajnai Gordon hozzátette: minden egyes törvényjavaslat benyújtása előtt alapos vizsgálatot végeztek arról, hogy az adott esetben felmerülhet-e bármilyen alkotmányossági aggály.

"Talán ennek is köszönhető, hogy bár az Országgyűlés számos, kétségkívül érdeksérelmet okozó, ugyanakkor érdemi átalakítást tartalmazó törvényt elfogadott, a köztársasági elnök előzetes normakontrolljainak száma időarányosan igen alacsony maradt: míg a 2006 júniusa és 2009 áprilisa között eltelt 35 hónapban tizenegyszer fordult az Alkotmánybírósághoz az államfő, az új kormány elmúlt kilenc hónapja alatt eddig csak egyszer" - mutatott rá.

Ez az egy alkalom sem érte váratlanul a kormányt, hiszen maga is kezdeményezte, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének jogalkotási hatáskörrel való felruházásához az alkotmányt is módosítsa az Országgyűlés, ez azonban "az ellenzék egyetértésének hiányában sajnos elmaradt".

A kormányfő az Ab által vizsgált jogszabályok közül különösen fontosnak tartja a vagyonadó kérdését, mert ha ez elbukik, akkor szerinte sérül a szolidaritás intézménye. "Különösen fontos ez, mert ha több olyan döntés is születik, amelynek eredményeként a legvagyonosabbak fokozottabb tehervállalása nem válik lehetővé, akkor emiatt másokra kell szétteríteni ugyanazt a terhet" - fogalmazott. Hozzátette, azért is érdeklődve várja a testület döntését, mert a kormányzat a törvény előkészítése során "szinte szolgaian követte" az utat, amit az Alkotmánybíróság 2008-ban, a luxusadó alkotmányellenességének kimondásakor az ingatlanadó alkotmányos megvalósításához kijelölt.

Arra a kérdésre, hogy a 2010-es költségvetésnek vannak-e gyenge pontjai, vagy kockázatai, úgy reagált: gyenge pontok nincsenek, de "kockázatok" vannak. Utóbbiak közt említette, hogy "elszaladhat" az önkormányzatok eladósodása, de éppen ezért jóval nagyobb tartalékot képeztek ezen a soron, mint az előző évben. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "szakmaiatlannak" tartja a 29 közgazdász költségvetésre vonatkozó kritikáját, amelyről - szavai szerint- csak egy dolog hiányzott: a Fidesz logója, hiszen Magyarországnak még ilyen alaposan "kívülről ellenőrzött" büdzséje nem volt.

Bajnai Gordon a H1N1 elleni oltással kapcsolatban kitért arra: azt sem érti, "mit keres a pártpolitika a családok egészségében". Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon eddig körülbelül hárommillió embert oltottak be. Úgy látja, egyetlen oka van annak, hogy nem kapott az oltással védelmet több ember: ez pedig a politikai hisztériakeltés, ami a téma körül kialakult.

"Nekem két szempontom van ezzel az oltással kapcsolatban: az egyik, hogy védjen a betegség ellen, a másik, hogy olcsóbb legyen, mint a nemzetközileg elérhető oltóanyagok. A magyar vakcina mind a két feltételnek megfelel, és ami ennek megfelel, azt én akár az ördögtől is megveszem a magyar lakosság biztonsága érdekében" - közölte a miniszterelnök, akit - mint mondta - szintén érdekelne, hogy kik az Omninvest tulajdonosai, de az emberek szempontjából sürgetőbbnek és fontosabbnak tartja, hogy elérhető legyen az olcsó és jó oltóanyag.

A szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a szlovák kormány felrúgta a szécsényi megállapodást a végrehajtási irányelvek elfogadásával, hiszen az EBESZ 26 ajánlásából 20-at nem vettek figyelembe, holott Szécsényben erre tettek ígéretet. Bajnai Gordon Robert Fico azon nyilatkozatával kapcsolatban, hogy az államnyelvtörvény ügye szlovák diplomáciai siker, az MTI-nek úgy fogalmazott: ez nem diplomáciai siker, hanem emberi jogi kudarc.

Az EBESZ főbiztosának ajánlásai, az Európai Parlament elnökének nyilatkozatai, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elnökének, valamint az amerikai szenátus és kongresszus számos tagjának megszólalásai azt jelzik, hogy Szlovákia nemzetközi tekintélyét rontja az, hogy olyan törvényt fogadott el, amely szemben áll az európai értékekkel és szerződésekkel.

A szécsényi megállapodás felrúgása ki fog józanítani mindenkit Európában - jegyezte meg, hozzátéve: a magyar kormány erre reagálva megteszi azt, ami a dolga, minden nemzetközi fórumon szóvá teszi a szlovákiai magyarokat ért jogsérelmeket és támogatja a szlovákiai kisebbségeket érdekeik védelmében. Bajnai Gordon bejelentette: korábbi ígéretének megfelelően a magyar kormány pénzügyi keretet nyit a módosított szlovák nyelvtörvény alapján megbírságolt magyar szervezetek és állampolgárok megsegítésére és jogi képviseletük támogatására.

A miniszterelnök szerint viszont áttörést értek el ukrán viszonylatban. A magyar diplomácia erőfeszítéseinek köszönhetően közvetlenül karácsony előtt írásbeli ígéretet kaptak a kárpátaljai magyar közösség két legfontosabb problémájának kezelésére. A hiányzó 10. osztályos magyar nyelvű tankönyvek még márciusig elkészülnek. Az idei érettségik, felvételik idejére pedig az ukrán fél ígérete szerint a vegyes bizottság keretében találunk megoldást arra, hogy ismét lehessen magyar nyelven is vizsgát tenni.

Olvasóink írták

 • 11. Fürgeszarvas 2010. január 05. 07:36
  „Hát bizony a köztársasági elnök úr nap mint nap hasznosítja felgyülemlett tapasztalatait - melyet bizony az NDK-ban szerzett meg nagy tanító mestere - Erich Honecker - keblein !”
 • 10. 13.István 2010. január 04. 20:10
  „Nocsak - nocsak kezdenek alakulni a vélemények a Köztársasági Elnök Úr javára !
  Úgy látom megkezdték értelmezni a szavait ,és nyilvánvalóvá válik az igaza !”
 • 9. RickCartman 2010. január 04. 19:37
  „milyen szerencse, hogy annak idején nem az "erős" köztársasági elnök megoldás született meg...”
 • 8. Reális 2010. január 04. 18:23
  „Ha a köztársasági elnök élt volna a jogával,akkor 2006 őszén új kormány alakult volna!”
 • 7. gyagyástóni 2010. január 04. 18:21
  „Tudjátok Sólyomba akármilyen kevés becsület szorult, még így is több, mint amennyi, az egész szoclib bagázsba együtt véve!”
 • 6. AHA 2010. január 04. 16:53
  „Négy hónap elvtársak és irány a történelem szeméttelepére, a bűnöző efftársak meg a kalitkába.”
 • 5. Griffin 2010. január 04. 11:53
  „kolumbela, olvasd el csak az 1. hozzászólást, világosabb lesz, ki a nemzetárulóbb”
 • 4. kolombela 2010. január 04. 10:42
  „Meg az is érthető, ha Bajnait az ország nagyobbik fele utálja. Sőt még az is érthető, hogy a szavazó képes lakosság több mint kétharmada el fogja zavarni ezt a nemzetáruló mocskos bagázst.”
 • 3. janika 2010. január 04. 09:18
  „Szerintem Szibériába kellene exportálni a mai parlamentet egytől egyig!”
 • 2. Fürgeszarvas 2010. január 03. 20:16
  „RickCartman ! Egyetértünk ! Az a bazsarózsalovag csak gondoljon a megválasztása körüli huzavonára ,és talán rájön,hogy mennyire nincs erkölcsi alapja erkölcsről és tisztességről beszélni !”
 • 1. RickCartman 2010. január 03. 19:49
  „Sólyom: Az új helyzetben új hangvételű kormányzásra, s új típusú ellenzékiségre van szükség.

  Jelentése: Már sokszor kifejtettem az előrehozott választások előnyeit. Jobb lett volna, ha a Gyurcsány-Bajnai kormányzat minél hamarabb eltakarodik melegebb éghajlatra. Sajnos, pozíciómból következően ennél direktebben nem fogalmazhattam - azt ugye mégsem mondhattam, hogy a példaképem Orbán Viktor, és minden nap azért imádkozom, hogy ő, vagy valamelyik alvezére, például Szíjjártó Péter, örökbe fogadjon engem és családomat. És persze a leendő ellenzéknek is változtatni kell a hozzáállásán. Nem tartható ugyanis az állandó szembenállás a majdani nagyszerű és hibátlan kormányzati intézkedésekkel. A mindenkori ellenzéknek mindenben támogatnia kell a mindenkori Orbán-kormányt, hiszen az ellenzék nem lehet hazaáruló, akik nemzetközi fórumokon is mószerolják hazájuk kormányát. Itt jegyezném meg, hogy bár konkrét megkeresés még nem érkezett ezzel kapcsolatban, amennyiben mégis lenne ilyen, rövid gondolkodás és hezitálás után (mintegy 3 másodpercre gondolok) újból elvállalnám a köztársasági elnök nehéz, embert próbáló kihívásokkal teli, ám egzisztenciálisan fényűzően pazar(ló) életet biztosító posztját.
  úgy másoltam, de jó.-))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ezer kilométeren van árvízi védekezés

Magyarország folyóin vasárnap több mint ezer kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség… Tovább olvasom