Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Bajnai-interjú a francia Le Figaróban

A gazdasági válságkezelésről és a pécsi vízmű ügyéről beszélt Bajnai Gordon a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjúban. A konzervatív francia újság előző napi párizsi látogatása kapcsán kérdezte a miniszterelnököt.
Bajnai Gordon a lapnak kifejtette: azért kellett elindítani az utóbbi tíz évben halogatott reformokat, mert a válság kezdete óta Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg. Az ország számára elsősorban az lett volna veszélyes, ha nem fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat és nem teljesíti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval kötött megállapodásokat - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra, hogy múlt év októbere és április között a forint jelentősen vesztett értékéből, s ez az egész ország számára kockázatot jelentett, miután 1,7 millió magyar rendelkezik devizahitellel. Jelenleg Magyarország azonban már a konszolidáció útján van: a forint fél év alatt 15 százalékot erősödött, a GDP-arányos államháztartási hiánycél 2009-re 3,9, jövőre pedig 3,8 százalék. Az elemzők 2011-től 3-4 százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre, amely lehetővé tette a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentést 7 százalékra.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a magyar bankrendszer - amely nyolcvan százalékban nemzetközi pénzintézetek ellenőrzése alá tartozik - szilárdnak mutatkozott, s nem kapott olyan támogatást, mint a brit vagy a francia bankok. Az egyetlen gondot a devizahitelek jelentették, de a forint stabilizálására megtett erőfeszítéseknek köszönhetően a kockázat mára jóval kisebb lett - tette hozzá.

A pécsi vízmű körül kialakult vita kapcsán Bajnai Gordon megjegyezte, hogy elsősorban egy ellenzéki irányítású önkormányzat és a Suez csoport közötti ügyről van szó, s a magyar kormánynak nincsenek közvetlen eszközei beavatkozni abba. A miniszterelnök megismételte a lapban, hogy az önkormányzat vízközművel kapcsolatos eljárása jogi szempontból aggályos, viselkedésére nézve otromba, következményeit tekintve pedig az egész ország számára veszélyes precedenst teremt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország sokat köszönhet a francia befektetőknek, akik 60 ezer munkahelyet teremtettek az országban, valamint megerősítette a Le Figarónak: közvetítést ajánlott a felek között a pécsi ügyben, mert Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ez a sajnálatos ügy rossz fényt vessen az ország imázsára.

Olvasóink írták

 • 3. jánosi 2009. október 21. 15:38
  „Vajon Párizs város miért mondott fel nekik ?”
 • 2. load 2009. október 20. 22:09
  „"A politikus szerint miután az ügyben súlyos bűncselekmények gyanúja is felmerült - csalás, sikkasztás, pénzmosás, hűtlen kezelés, okirat-hamisítás -, még inkább érthetetlen a miniszterelnök cselekedete."
  Van ez a csalás, sikkasztás, pénzmosés, hűtlen kezelés, okirat-hamisítás bírósági ítélet által megerősítve, bizonyítva?
  Amig ez nem bizonyított, addig ezek nem tények.
  Akkor pedig súlyos hiba lenne Bajnai részéről, hogy bizonyítatlan híresztelések alapján akar magyarokat képviselni külföldiekkel szemben.
  Ha Bánki mond valamit, a Kisalföld megírja.
  Ha Bajnai, az a Le Monde-ban is megjelenik és ez nem ugyanaz a felelősség.”
 • 1. Feri1 2009. október 20. 20:25
  „ismét a nagytőke mellett:
  "A Tettye Forrásház Zrt. tegnap felháborítónak nevezte az ügyfélszolgálati iroda visszavételét. Szerinte a Suez nevű francia cég magyarországi képviselőit nem érdeklik a pécsiek, sem a szolgáltatás, csak a profit. ,,Nem hajlandók tudomásul venni, hogy a cégüket Párizsból is kitették, hasonló okok miatt, mint Pécsett. Nem hajlandók tudomásul venni, hogy a vízmű volt dolgozóival együtt a szakszervezet is Pécs oldalára állt" - áll a közleményükben. Szerintük a Suez képviselői nem hajlandók válaszolni azokra a bizonyítékokra, melyek szerint törvénytelen eszközökkel, az önkormányzat megkerülésével, a pécsiek pénzén gyarapították vagyonukat és építettek cégbirodalmat.

  Az ügyben Bajnai Gordon miniszterelnök közvetítést ajánlott a felek között. A kormányfő tegnap ugyanis tárgyalt a vízmű kisebbségi francia tulajdonosa, a Suez Environnement vezetőivel. A párizsi megbeszélés után Bajnai közölte: minden befektető érdeklődve figyeli, milyen üzeneteket küld ez az ellenzéki vezetésű önkormányzat arról, hogy miként képzeli a jövőt Magyarországon, s hogyan bánik a befektetőkkel. Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő szerint a magyar kormányfő vagy nincs tisztában a tényekkel, vagy nem a magyar emberek érdekeit képviseli. A politikus szerint miután az ügyben súlyos bűncselekmények gyanúja is felmerült - csalás, sikkasztás, pénzmosás, hűtlen kezelés, okirat-hamisítás -, még inkább érthetetlen a miniszterelnök cselekedete.

  ,,Lehet, hog. allisos korában a külföldieket kellett képviselnie a magyarokkal szemben, de miniszterelnökként éppen az ellenkezője lenne tőle elvárható. Az eset példátlan és elfogadhatatlan, mert azt üzeni minden magyarnak, hogy még akkor sem számíthat a miniszterelnökre, ha igaza van, ha érdekeit akarja megvédeni" - áll Bánki közleményében."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balhé? Nyugodt ünnepre készül a rendőrség 23-án

Az ORFK vezetője szerint a rendezvények már attól biztonságosabbak lesznek, hogy Budaházy György… Tovább olvasom