Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Bajánál tetőzött a Duna, de ingadozó a vízszint

A szerdán hajnalban mért 989 centiméteres magassággal tetőzött a Duna Baja térségében.
22:52 - Bajánál tetőzött a Duna, de ingadozó a vízszint

A vízügyi igazgatóság adatai alapján a szerdán hajnalban mért 989 centiméteres magassággal tetőzött a Duna Baja térségében, szerda este 19 órakor 986 centiméter volt a vízállás Baján - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kovács Andrea elmondta: a nap folyamán a Duna vízszintje 1-2 centiméter ingadozással tartotta magát, amely alapján a következő napokban lassú ütemű apadás várható.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása után 21 órakor a vízügy központi honlapja szerint 988 centiméteres vízmagasságot mértek, mely szerint 19 óra óta ismét két centit emelkedett a Duna Baja térségében.

Vízügyi szakemberek szerint a folyó vízszintjének szerdai ingadozásában közrejátszott az is, hogy az Érsekcsanád melletti Veránka-szigeten hajnalban áttörte a Duna a gátat, és több mint kétszáz hektár területet elárasztott. A gátszakadás olyan erővel történt, hogy az MTI újságírója szerdán hajnalban a Duna érsekcsanádi oldalán lévő révnél is hallotta az erős morajlást.

A szóvivő hangsúlyozta: a következő napokban kiemelten figyelik a védműveket, minden helyszínen éjjel-nappal figyelőszolgálat működik. Az esetleges beavatkozásokhoz a szükséges személy- és eszközállomány készenlétben áll – fűzte hozzá.

Bács-Kiskun megyében az árvíz elleni védekezési munkálatokban jelenleg 542 fő vesz részt. Hívatásos tűzoltók, a rendőrség és ezen belül a TEK állománya, a honvédség erői valamint a Hunor-Huszár, a Gemenc, a Petőfi Mentőcsoport és a Harcsa Búvár Szolgálat tagjai vannak a helyszíneken.

Solt és Dunapataj között a védekezés a fővédvonal előtt húzódó úgynevezett nyári gáton történik, ahol a mezőgazdasági területeket sikerült az áradástól megmenteni.

A bajai Türr István-híd és az 55-ös út továbbra is le van zárva.

Az MTI Baján lévő tudósítója szerda este azt figyelte meg, hogy a civilek elől teljesen lezárt Petőfi-szigeten lámpákkal járőröznek a tűzoltók az ideiglenes védőgáton.

Baján az eddig mért legmagasabb vízszintet 1965-ben mérték, akkor 976 centiméteren tetőzött a Duna.

18:54 - ÁNTSZ: stabil a járványügyi helyzet

Stabil a járványügyi helyzet az árvízzel érintett területeken, nincsenek fertőző megbetegedések halmozódására utaló jelek a Duna mentén, a kedvező helyzet megőrzéséhez azonban továbbra is szükséges az általános higiénés szabályok fokozott betartása - közölte az ÁNTSZ szerdán.

Tájékoztatásuk szerint Dunaújvárosban visszatérő problémát okoz, hogy az Alsó-Duna-parton a fertőzésveszélyre figyelmeztető feliratok ellenére többen belemennek a vízbe.

Győr-Moson-Sopron megyében már visszaszállították otthonukba azokat a győrújfalui lakókat, akiket járóképtelenségük miatt az elmúlt napokban a megyei kórházban helyeztek el. A térségben már túl vannak a vezetékes ivóvízellátást biztosító vízművek szemléjén is. A zárt területek fertőtlenítéséről az Országos Epidemiológiai Központ közreműködésével tájékoztató is készült, amely az ÁNTSZ honlapján elérhető.

A komáromi Selye János Kórházban visszaköltöztették az alagsorban működő kardiológiai, gasztroenterológiai és gyermek-pulmonológiai szakrendeléseket. Az aktív reumatológiai osztályon, az egynapos sebészeti és nőgyógyászati részlegen, valamint nappali kórházi részlegen a betegfelvételi zárlatot feloldották, és újra fogadják a betegeket. A város központjában lévő rendelőintézetben a szakrendelések rendben elindultak. Dömösön, Pilismaróton - és a Pest megyei Dobogókőn - továbbra is zacskós vizet osztanak. A fertőtlenítést Komárom-Esztergom megyében is megkezdték.

Az ivóvíz Budapesten biztonsággal fogyasztható, a hatósági minták eddigi eredménye szerint nem találtak a hálózatban beszivárgásra utaló jelet.

Az áradó Duna Mohácsnál 2013. június 12-én. Fotó: MTI (galéria)

Bács-Kiskun megyében is zavartalan az ivóvízellátás, a szolgáltatást csak egyes üdülőövezetekben kellett felfüggeszteni. Közegészségügyi szempontból folyamatosan ellenőrzik az ideiglenes befogadóhelyeket, ahol a védekezésben részt vevőket, illetve azokat helyezték el, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat.

Tolna megyében az árvízi védekezés Bátán adja a legtöbb feladatot. A védekezésben részt vevők étkeztetését a helyi általános iskola főzőkonyháján oldják meg, a közegészségügyi feltételeket megfelelőnek találták. A befogadóhelyként működő sportcsarnokban észlelt hiányosságokat is azonnal orvosolták. Bátán egyelőre ivóvíz-korlátozás elrendelésére nem volt szükség.

Baranya megyében az árvízzel veszélyeztetett területen a szolgáltatók megemelték az ivóvízhez adagolt klór mennyiségét, emellett a hálózatot szorosan felügyelik.

Fejér megyében közegészségügyi, járványügyi szempontokat is mérlegelve eddig hét egység működését függesztette fel az egészségügyi hatóság. Ezek között strand, vendéglátóhely, szálláshely is van.

Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül (pl. szemet megdörzsölve) könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

17:38 - Budapesten már takarítanak, Mohácson a tetőzést várják

Megkezdődött Budapesten az árvíz utáni takarítás és a homokzsákok elszállítása, a fővárosban szerda délutánra a tetőzés óta több mint egy métert csökkent a Duna vízszintje. A folyó déli szakaszán, Mohácson csütörtökre várják az árhullám tetőzését.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei kedd este megkezdték a Bem rakparton a Jégverem utca és Margit híd közötti szakaszon az árvízi védekezéshez kihelyezett homokzsákok elszállítását. A szakemberek jelenleg a III. kerületi Mozaik utcában a Hajógyári-szigetre vezető K híd és az Árpád híd közötti szakaszt, valamint a Pók utcai lakótelepet takarítják.

Tarlós István főpolgármester szerdán újságíróknak elmondta: eddig 3,2 milliárd forint értékű kárt mértek fel az önkormányzati létesítményekben a dunai árvízzel összefüggésben, ezt az igényt regisztráltatta a főváros a vis maior alapnál.

Közlése szerint a tényleges veszély megszűnt Budapesten, a közlekedési helyzet is normalizálódik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az altalaj alakváltozásai megterhelhetik a vízcsöveket, emiatt csőtörésekre kell számítani, ez elsősorban a közlekedésben okozhat fennakadásokat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében az UTE 20 millió forintos támogatásban részesül vízisporttelepének árvíz utáni helyreállítására.

A legnagyobb vízállások eddig mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szintet. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) kiemelte: a korábbi tapasztalatok szerint az apadás idején jelentősen csökken a nagyrészt földből épült árvízi védművek szilárdsága, állékonysága, így ebben az időszakban is a helyszínen kell tartani a beavatkozásokhoz szükséges erőforrásokat.

Az OMIT szakvéleménye szerint Budapesten továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult. Felhívták a figyelmet arra, hogy például a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt fakidőlésekre is számítani lehet.

Az árvízveszély miatt védőgátat építenek Bátán 2013. június 12-én. Fotó: MTI (galéria)

Az országban jelenleg több mint 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli a védekezés 538 kilométeren, a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon. Harmadfokon védekeznek mintegy 62 kilométeren: a Rába győr-árpási és győr-koroncói, valamint a Marcal győr-koroncói és a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

Szerda délután 4 órára Nagybajcsnál a tetőzés óta már több mint három métert apadt a Duna. Itt múlt péntek este 907 centiméteren tetőzött a folyó, szerda délután 593 centiméteres volt a vízállás.

Budapesten már több mint egy métert csökkent a vízszint a tetőzés óta. Itt hétfőre virradó éjjel 891 centiméteren tetőzött a folyó, míg szerda délután 780 centiméteres vízállást rögzítettek. Baján a hajnali 5 órai, 989 centiméteres tetőzés óta 2 centiméterrel csökkent a vízszint.

Mohácson csütörtökön 965 centiméteren várják a tetőzést. Itt szerda délután 960 centiméteres volt a Duna vízszintje.

A folyó tetőzését Baranya megyében csütörtökre várják, a vízmagasság megközelíti, de várhatóan nem éri majd el a Dunaszekcsőn 1965-ben mért 992 centiméteres és a Mohácson regisztrált 984 centiméteres rekordmagasságot. Dunaszekcsőn nehezíti a védekezést, hogy szerdán átázott és beszakadt az úttest a Széchenyi utca egy szakaszán, így a földgátat csak gyalog lehet megközelíteni, a védművekhez a homokzsákokat kézi erővel kell eljuttatni.

Kisoroszi polgármestere, Molnár Csaba (független) elmondta: akár már csütörtökön járható lehet a településre vezető egyetlen út.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság továbbra is fenntartja a hajózási zárlatot a Duna teljes magyarországi szakaszán.

A Duna magas vízállása miatt Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok. A gyorsvonatok mindkét irányban Budapest és Tatabánya között közlekednek, Tatabánya és Győr között autóbuszok járnak. A Budapest-Győr-Szombathely/Sopron vonalon közlekedő InterCity vonatok a főváros és Győr között nem járnak. A Dacia nemzetközi gyorsvonat szintén Pozsonyon át közlekedik Bécsbe, Budapest és Hegyeshalom között belföldön nem pótolják.

A Magyar Vöröskereszt egy hét alatt csaknem negyvenezer embernek nyújtott segítséget a dunai árvízzel összefüggésben, a szervezethez eddig beérkezett adományok összértéke eléri a 28 millió forintot. A Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász a dunai árhullám vonulásával párhuzamosan immár a folyó déli szakaszán segít a mentési munkálatokban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat két teajárata a Baján védekező egységeket látja el enni- és innivalóval, a védekezést ott a Petőfi-szigetre koncentrálják.

16:05 - Érkeznek a kárbejelentések a biztosítókhoz

Szerda délelőtt 10 óráig több mint 200 árvízi kárbejelentés érkezett a lakásbiztosítást nyújtó 16 biztosító társasághoz - mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs főosztályvezetője az MTI kérdésére válaszolva.

A lakásbiztosításban piacvezető Aegon biztosítónál szerda délig 79 kárt jelentettek az ügyfelek, az általuk becsült kár 30,8 millió forint, egy esetre mintegy 400 ezer forint kár jut. A cég közleménye szerint a károk felmérése elkezdődött.

A hétfői vihar után eddig 1100 kárbejelentés érkezett ehhez a biztosítóhoz, a becsült összes kár 98 millió forint. A legtöbb kár Dél-Dunántúlt érte.

Az Allianz Hungária 50 ezer forintos költségtérítésben részesítette az árvíz miatt kitelepített ügyfeleit, akik közül legtöbben már megkapták az összeget - közölte a biztosító az MTI-vel.

A több mint 200 győrújfalui kitelepített ügyfelét a cég telefonos ügyfélszolgálata - a hagyományos bejelentési folyamattól eltérően - előre megkereste, ők is megkapták az 50 ezer forintos költségtérítést.

16:00 - Fél méternél többet apadt a Duna Adonynál

Több mint ötven centimétert apadt a Duna Adonynál a hétfői tetőzés óta, miközben a Fejér megyei szakasz többi településén is jelentős vízszintcsökkenés tapasztalható - közölte a Fejér Megyei Védelmi Bizottság szerdán.

Közleményük szerint Ercsiben és Kisapostagon fokozatosan húzódik vissza a megáradt Duna. A part közeli ingatlanoknál szemmel láthatóan is csökken a víz magassága és a talajvíz nyomása. Mindkét településen az épületek védelme érdekében szivattyúkkal gyorsítják a víz visszahúzódását.

Adonynál a Lórév felé vezető utat a rendőrség továbbra is lezárva tartja, és az ártéri ingatlanokat csónakokkal rendszeresen ellenőrzik. Baracson a meglévő védműveket rendszeresen ellenőrzik, Rácalmáson árvízi védekezésre továbbra sincs szükség.

Dunaújvárosban szintén nincs szükség homokzsákos védekezésre. A Szalki-sziget területe még víz alatt van, de a Duna apadása itt is érzékelhető.

Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott döntése értelmében a szigetre vezető úton feloldották a forgalomkorlátozást a teherforgalom részére.

Kulcson az árhullám levonulásával egy időben a partfalmozgások ellenőrzésére fokozott figyelmet fordítanak. A katasztrófavédelem geológus szakemberekkel megvizsgálta és kiértékelte a várható mozgásokat. A geológusok a helyszínen kijelölték a kiépítendő ellenőrzőpontokat, amelyek telepítése szerdán megkezdődött. Így a figyelőkutakon és a helyszíni ellenőrzéseken kívül geológiai mérések is lehetővé teszik a talajmozgások, süllyedések megfigyelését.

A 6-os főúton, Adony és Ercsi között a 3,5 tonna össztömegnél nehezebb gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek. Ezen a szakaszon a súlykorlátozással érintett járműveket az M6-os autópályára terelik.

Az áradó Duna Mohácsnál 2013. június 12-én. Fotó: MTI (galéria)

15:13 - Legalább egy napba telik a Kisorosziba vezető út rendbetétele

Több szervnek többféle munkát el kell végeznie a Tahitótfalut Kisoroszival összekötő, még víz alatt lévő út megnyitása előtt a biztonságos közlekedés érdekében - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda délután.

Pécsi Norbert Sándor ezt annak kapcsán közölte, hogy Kisoroszi polgármestere elmondta: akár már csütörtökön járható lehet a településre vezető egyetlen út.

Molnár Csaba (független) polgármester úgy fogalmazott: több nagy árvizet megélt már, s tapasztalatai szerint 725 centiméteres vízállásnál már meg lehet nyitni a Szentendrei-sziget csücskében fekvő községbe vezető utat, megszüntetve a település szárazföldi elzártságát.

Hozzátette: csütörtök reggelre 720 centiméteres vízállást várnak a Dunán Kisoroszinál, így reményei szerint ha komolyabb műszaki hibát nem észlel a közútkezelő, talán már aznap használható lesz az út.

Pécsi Norbert Sándor az MTI érdeklődésére kifejtette: ha a Duna apadása után levonul a víz a Kisoroszira vezető útról, akkor a vízügyi igazgatóság, a megyei katasztrófavédelem és a megyei védelmi bizottság szakembereivel átvizsgálják a szakaszt, majd minden érintettnek el kell végeznie a rá tartozó esetleges teendőket.

A szóvivő példaként említette a homokzsákok elszállítását, az út tisztítását és fertőtlenítését, a burkolaton és a padkán keletkezett esetleges sérülések javítását, s gondoskodniuk kell a megfelelő közúti jelzések kihelyezéséről is. A felsorolt munkálatok minimum egy, de akár több napot is igénybe vehetnek, attól függően, hogy milyen mértékű helyreállítási munkákra lesz szükség - tette hozzá.

Pest megye közlekedési helyzetéről elmondta, hogy a délután 2 órai összesítés szerint a 11-es főúton Dunabogdánynál és Visegrádnál teljes útzár van, mindkét helyen önkormányzati utakra terelik a forgalmat.

Szintén teljes útzár van érvényben a 11-es főúton a pilisszentlászlói bekötőút és a megyehatár között.

Szentendre, Leányfalu és Tahitótfalu térségében útszűkületre vagy félpályás lezárásokra számíthatnak a közlekedők - tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

15:02 - Érkeznek a kárbejelentések a biztosítókhoz

Szerda délelőtt 10 óráig több mint 200 árvízi kárbejelentés érkezett a lakásbiztosítást nyújtó 16 biztosító társasághoz - mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs főosztályvezetője az MTI kérdésére válaszolva.

A lakásbiztosításban piacvezető Aegon biztosítónál szerda délig 79 kárt jelentettek az ügyfelek, az általuk becsült kár 30,8 millió forint, egy esetre mintegy 400 ezer forint kár jut. A cég közleménye szerint a károk felmérése elkezdődött.

A hétfői vihar után eddig 1100 kárbejelentés érkezett ehhez a biztosítóhoz, a becsült összes kár 98 millió forint. A legtöbb kár Dél-Dunántúlt érte.

14:37 - Bajánál tetőzik a Duna

Bajánál 990 centiméteres átlagos vízmagassággal szerda reggel óta tetőzik a Duna – mondta Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere a homokzsákokkal körbevett Petőfi-szigeten tartott sajtótájékoztatón.

A vízmagasság óránként változik 986 és 991 centiméter között, amely azt jelzi, hogy hosszan elnyúló tetőzésre kell készülni – hangsúlyozta a polgármester.

Zsigó Róbert elmondta, a szakemberek szerint szombat délutánra, illetve vasárnap reggelre csökkenhet a vízmagasság 900 centiméter alá.

Véleménye szerint a Petőfi-szigeten a szükséges erők és a szükséges eszközök rendelkezésre állnak a védekezéshez. A szigetet körbevevő ideiglenes védművön továbbra is több százan - katonák, tűzoltók, rendőrök – állnak készenlétben. „A tűzoltók száz fős figyelőszolgálatot szerveztek, váltásban, egyfolytában ellenőrzik a töltés állapotát" - tette hozzá.

Olyan csapatokat szerveztek, amelyek öt percen belül a sziget bármely pontjára el tudnak jutni, az autókra készített homokzsákokkal együtt – fogalmazott.

Megköszönte a katonák, rendőrök és tűzoltók munkáját és a hétfőig a szigeten dolgozó önkéntesek segítségét. „Köszönet jár azoknak is, akik az árvízi védekezésen dolgozók ellátásáról gondoskodnak, mert a Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat konyhájának a dolgozói is sokat tesznek azért, hogy mindenkinek meleg étel jusson" - mondta Zsigó Róbert. A polgármester beszámolt arról, hogy az ideiglenes védművet tízezer köbméter homokból, valamint 700 ezer homokzsákból több ezer ember építette meg. Az elbontásakor is számítanak az önkéntesek segítségére – tette hozzá.

Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem emberei az árvízveszély elmúltáig Baján maradnak. Hozzátette, hogy már többen vannak készültségben, mint amennyi szakembernek ténylegesen dolgoznia kell.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke is a szigeten járt szerdán. Arról beszélt, hogy a Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat eddig és ezt követően is segít az árvízi védekezés helyszínein. "Most is hoztunk vizet, felszerelést, sőt a rendbetételnél, takarításnál is segíteni fogunk" - tette hozzá.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar 50 millió forintot adott az árvízi védekezés támogatására, és folytatja a gyűjtést – ismertette a katolikus egyház eddig nyújtott pénzbeli segítségét Bábel Balázs.

14:32 - Megkezdődött a dunai árhullám tetőzése Bátánál

Megkezdődött a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátánál, ahol szerda délelőtt 781 centiméter volt a folyó vízállása - közölték az árvízi védekezés irányítói szerdán Bátán, sajtótájékoztatón.

Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatója elmondta: az árhullám felgyorsult Báta előtt, és a tetőzés az előrejelzéshez képest fél nappal korábban kezdődött. Szerda reggel hat óra óta változatlan a tetőző vízállás - tette hozzá. A vízszint 40 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legnagyobb, 741 centimétert.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a település ártéri részét védő, 2500 méter hosszú ideiglenes gát szerdára virradó éjszaka egy helyen megcsúszott, a védművet még az éjjeli órákban helyreállították.

Az ideiglenes, homokzsákokkal magasított gát megcsúszására a továbbiakban is számítani kell - jegyezte meg. Ennek az a magyarázata, hogy a vízszint lassabban csökken, mint ahogy a gátak átáznak. Bátán a védekezéshez használt lösztalaj gyorsan magába szívja a vizet - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet: a töltésszakadások 60 százaléka az árhullám apadó ágában következik be.

Mint mondta, a védmű minden száz méterét két vízügyi szakember ellenőrzi, mellettük két műszaki szakértő csak a gátak állapotával foglalkozik. A KDVI dolgozóinak munkáját szerdától 30 nyíregyházi vízügyi szakember is segíti - mondta.

Csonki István úgy vélte: szombatra "lélegezhet fel Báta", az előrejelzések szerint ekkora 60-80 centimétert apad a Duna a település térségében.

Tóth Ferenc, Tolna megye kormánymegbízottja ismertette: éjszaka háromszázan dolgoztak a gátak megerősítésén, a védekezés mostani szakaszában már csak a hivatásos állományok tagjai végzik a munkát.

Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP), az 1700 lakosú Báta polgármestere elmondta: 43 embernek, köztük kilenc gyereknek kellett elhagynia az otthonát az áradás miatt.

A falu polgármestere az MTI-nek elmondta: a 90-100, árvíztől veszélyeztetett lakóépület csaknem harminc hektáron terül el, többségük az 1956-os árvíz után megmaradt ház.

A sajtó munkatársai a védekezés lezárt területén a katasztrófavédelem munkatársainak kíséretében két helyszínt járhattak be. Az MTI tudósítója látta, hogy az úgynevezett hármas homoktöltő depó közelében a homokzsákokból épített gát magassága mintegy fél méterrel haladta meg a Duna vízszintjét. A Bercsényi utcában ugyanakkor több, szintén homokzsákokkal védett lakóépületet egy-másfél méter magasan vesz körbe a víz.

Az ideiglenes gát védett oldalán a lakóházak többsége szintén egy-másfél méterrel van a szerdai vízszint alatt, a Fő utca Duna felőli részén több tucat lakóház kertjéből szivattyúkkal távolítják el a vizet.

14:30 - A legtöbb korlátozást fenntartják a vasúti közlekedésben

A Duna magas vízállása miatt Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok - közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel.

Budapest és Győr között személyvonattal továbbra is megosztott útvonalon lehet közlekedni: a vonatok mindkét irányban Budapest és Almásfüzitő, valamint Komárom és Győr között járnak menetrend szerint, míg Almásfüzitő és Komárom között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.
A gyorsvonatok mindkét irányban Budapest és Tatabánya között közlekednek, Tatabánya és Győr között autóbuszok járnak. A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy ezek a pótlóbuszok a közbenső állomásokat és megállóhelyeket nem érintik.

A gyorsvonatok Győr-Celldömölk-Szombathely/Zalaegerszeg és Sopron között a menetrendben meghirdetettek szerint közlekednek, a rendkívüli közlekedés ideje alatt, gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A Budapest-Győr-Szombathely/Sopron vonalon közlekedő InterCity vonatok a főváros és Győr között nem közlekednek. Győr-Szombathely/Sopron között az InterCity vonatok menetrend szerint közlekednek, a Szombathelyre utazóknak Csorna állomáson át kell szállniuk. Ezeket az InterCity vonatokat a rendkívüli közlekedés ideje alatt szintén felár nélkül lehet igénybe venni - tették hozzá.

A Duna magas vízállása miatt pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom megyében a 4. számú vasútvonalon is. A Komárom-Székesfehérvár, Győr-Sopron, Győr-Celldömölk, Győr-Veszprém, Tatabánya-Oroszlány és a Hegyeshalom-Szombathely vasútvonalon a menetrendben meghirdetettek szerint közlekednek a vonatok. Ezeken a vonalakon a csatlakozások biztosítása miatt előfordulhatnak késések - jegyezték meg.

A közleményben figyelmeztettek arra, hogy Tatabánya és Budapest között a vonatok a meghirdetett menetrend szerint közlekednek, az utolsó vonatok kivételével a járatok nem várnak a vonatpótló autóbuszokra. Az autóbuszokon a csoportos utazás, kerékpár és élőállat szállítás nem lehetséges.

A Budapest-Győr-Wien Westbahnhof között járó Railjet vonatok mindkét irányban Budapest és Tatabánya között, illetve Győrtől Ausztria felé közlekednek, Tatabánya és Győr között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, emiatt mindkét irányban hozzávetőleg 45 perces késéssel kell számolni. A vonatokon felár nélkül lehet utazni - fűzték hozzá.

A Kálmán Imre és a Wiener Walzer nemzetközi vonatok kerülő úton, Pozsonyon át közlekednek, így nem érintik Kelenföld, Tatabánya, Győr, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom állomásokat.

A Dacia nemzetközi gyorsvonat szintén Pozsonyon át közlekedik Bécsbe, Budapest és Hegyeshalom között belföldön nem pótolják.

13:58 - Pesti Imre: megvédtük Budapestet

Megvédtük Budapestet az árvíztől, és a Duna most már gyorsan apad - mondta Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján a Margitszigeten.

Kiemelte: a vízszint jelenleg 788 centiméter, ez azt is jelenti, hogy "a Margitsziget megmenekült", a sziget körül mindenütt jóval a terepszint alatt van a víz. Azt még nem tudni, meddig lesz lezárva a sziget, a károk felméréséhez, elhárításához ugyanis még idő kell - közölte.

Pesti Imre azt mondta, elképzelhető, hogy a sziget pesti oldalán az árvíz miatt károsodott a partfal. A Margitszigeten több fát is alámosott a víz, a rendkívül nedves talaj miatt meggyengült a gyökérzetük - tette hozzá, jelezve: eddig nyolc fa dőlt ki, és nem kizárt, hogy több is veszélyben van, ezért mindenképpen ellenőrizni kell a fákat, és addig a szigetet biztosan zárva tartják.

Hangsúlyozta, jelentősen felgyorsult az apadás, a Duna vízszintje a kezdeti egy centiméterhez képest jelenleg óránként három centiméterrel csökken. Mint mondta, most már több mint egy méterrel marad alatta a vízszint a hétfőre virradóra mért rendkívül magas, 891 centiméteres szintnek.

Kifejtette: a Római-parton a töltést már nem terheli nyomás, a Nánási úton és a Királyok útján a gátat már nem éri el a víz. Pünkösdfürdőnél stabil a gát, a Bem rakparton a szivárgások megszűntek, a rakpartot a tömegközlekedés előtt már megnyitották.

A Dagály strandról és a Népfürdő utcáról a védelmi bizottság elnöke elmondta: ott is jelentős kárt okozott az árvíz a fákban, a talaj meglazulása miatt azok könnyen kidőlhetnek.

Tájékoztatása szerint jelenleg felmérik a védvonalban keletkezett károkat, számítani lehet a partvonal alámosására, a partfal bedőlésére, és arra, hogy a víz miatt több helyen üregek keletkeztek az úttest alatt, amely így könnyen beszakadhat a víz visszavonultával. Ezért a közlekedési korlátozásokat csak lassan vonják vissza - jegyezte meg.

Pesti Imre közölte: a fővárosban a védekezésben másfélmillió homokzsákot használtak fel, és a munkálatokban több mint tízezer ember vett részt.

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzátette: naponta 300 fővárosi tűzoltó vett részt a védekezésben a fővárosban.

Pesti Imre kiemelte: az elmúlt napokban példátlan összefogás valósult meg Magyarországon az árvízi védekezésben.

A további munkálatokról a fővárosi védelmi bizottság naponta közleményben tájékoztat - tette hozzá.

13:51 - Tarlós: 3,2 milliárd forintot igényel a főváros a vis maior alapnál

Összesen 3,2 milliárd forint értékű kárt mértek fel az önkormányzati létesítményekben a dunai árvízzel összefüggésben, ezt az igényt regisztráltatta a főváros a vis maior alapnál - mondta Tarlós István főpolgármester szerdán újságíróknak.

A városvezető szavai szerint a tényleges veszély megszűnt Budapesten, a közlekedési helyzet is normalizálódik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az altalaj alakváltozásai megterhelhetik a vízcsöveket, emiatt csőtörésekre kell számítani. Ez nem a vízellátásban, hanem elsősorban a közlekedésben okozhat fennakadásokat - tette hozzá.

Tarlós István az MTI érdeklődésére azt is elmondta: a buszközlekedés már megindult a Batthyány tér és a Bem tér környékén, de a közúti közlekedésnek még nem tudták átadni a Bem rakpartot, mert útjavításra van szükség. Még nem tudni, hogy ez meddig tarthat, de legfeljebb egy hétig - jegyezte meg a főpolgármester. Megismételte: az alsó rakpartokról várhatóan hétfőre lemegy a víz, és a takarítás után visszaadják a forgalomnak.

Tarlós István a római-parti mobilgát építése ügyében kért akadémiai állásfoglalásról szólva azt mondta: elkészült az MTA szakvéleménye, és amint írásban is megkapja, ismerteti. Mint mondta, az sem a főváros álláspontját gyengíti.

13:50 - Továbbra is érvényben van a légtérhasználati korlátozás

Az árvízi veszélyhelyzet miatt a munkák zavartalan folytatása és a biztonságos repülések érdekében továbbra is légtérhasználati korlátozás van érvényben az Esztergom és a déli országhatár közötti Duna szakasz mentén - közölte Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának vezetője szerdán az MTI-vel.

A nyugati országhatár és az Esztergom közötti folyószakasz mentén szerdán délelőtt 11 órától feloldották a tilalmat.

A korlátozást a honvédség és a katasztrófavédelem kérésére rendelték el még június 6-án, hogy az árvízi védekezés miatt szükséges repüléseket lehetőleg ne zavarják más gépek - mondta el a légügyi hivatal vezetője.

A korlátozás a Duna medrének középvonalától mindkét parton három-három kilométeres távolságban, 600 méter magasságig van érvényben. A légi kutató-mentő repülés, mentőrepülés, honvédelmi, rendészeti célból végzett repülés, valamint a Nemzeti Veszélyhelyzetkezelő Központ által a veszélyhelyzet elhárításában közreműködésre kijelölt repülés kivételével minden gépre vonatkozik. Így a többi között a sétarepüléseket, a sport- és hobbicélú repüléseket, illetve a mezőgazdasági munkákat végző járművek sem használhatják a légtér kijelölt részét.

A tilalom a Liszt Ferenc Repülőtér érkező és induló forgalmát nem érinti, a nemzetközi forgalom átrepülhet, és előzetes egyeztetés után mentesülnek a korlátozás alá tartozó területen lévő kisebb repterekre érkező és az onnan induló gépek is.

A hivatal szigorúan jár majd el a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozás megsértőivel szemben, rájuk akár 100 millió forintos bírságot is kiszabhatnak - hívta fel a figyelmet Farkas András.

A légügyi hivatal vezetője közölte azt is: a vadállomány megvédése érdekében kiemelten figyelnek a gemenci erdő környékére, az állatok elpusztulhatnak, ha a zaj miatt a vízbe menekülnek.

A tervek szerint a korlátozás pénteken este 21 óráig van érvényben.

13:25 - Beszakadt út nehezíti a védekezést Dunaszekcsőn

Nehezíti a dunai árvíz elleni védekezést a baranyai Dunaszekcsőn, hogy szerdán átázott és beszakadt az úttest a Széchenyi utca egy szakaszán - olvasható a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.

A közlemény szerint az eset következtében az utcában leállt a gépjárműközlekedés, így a földgátat csak gyalog lehet megközelíteni, a védművekhez a homokzsákokat kézi erővel kell eljuttatni.

Hozzátették: gondot jelent az is, hogy a napok óta kitartóan védekező hivatásosok már az úton is vízben állnak.

Baranyában 12 katasztrófavédelmi irányítóval 250 hivatásos, valamint 97 önkéntes tűzoltó vesz részt a védekezésben.

A folyó tetőzését csütörtökre várják, a vízmagasság megközelíti, de várhatóan nem éri el a Dunaszekcsőn 1965-ben mért 992 centiméteres és a Mohácson regisztrált 984 centiméteres rekordmagasságot.

13:03 - Mohácsig mindenhol rekordot döntött a Duna vízszintje

A legnagyobb vízállások - Mohács kivételével, ahol csütörtökön várható a tetőzés - mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szinteket - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb, szerda déli összesítésében.

Mint kiemelték: annak ellenére, hogy az országot lassan elhagyja az árhullám, a vízügyi szakemberek szerint továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védművek állapotára és a szükséges védekezési terv végrehajtására. A korábbi árhullámok tapasztalatai rámutattak, hogy a védekezési időszak egyik legfontosabb része az apadás, amikor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken. A vízügyi szolgálat szakembereinek a fokozott megfigyelést és a beavatkozásokhoz szükséges erőforrások helyszínen tartását ebben az időszakban is biztosítani kell.

Hozzátették, hogy az OMIT szakvéleménye szerint Budapest árvízzel érintett részein továbbra is indokolt a terület, az utak, közterek zárva tartása, annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult. Felhívták a figyelmet arra, hogy például a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt, akár fakidőlésekre is számítani lehet.

A legfrissebb adatok szerint az országban jelenleg több mint 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli a védekezés 538 kilométeren, a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon. Harmadfokon védekeznek mintegy 62 kilométeren, a Rába győr-árpási, győr-koroncói szakaszán, a Marcal győr-koroncói, valamint a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán, elsőfokon több mint 206 kilométeren a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok-Sióagárd között és a Zagyva középső szakaszán.

A legfrissebb vízállási adatok szerint szerda délre Nagybajcsnál a tetőzés óta már több mint 3 métert apadt a Duna. Itt péntek estétől 907 centiméteren tetőzött a Duna, szerda délben 593 centiméteres volt a folyó vízállása.

Budapesten már csaknem egy métert csökkent a vízszint. A fővárosban hétfőre virradó éjjel 891 centiméteren tetőzött a folyó, míg szerda délben már 790 centiméteres vízállást rögzítettek. Baján a hajnali 5 órás 989 centiméteres tetőzés óta 7 óra alatt 3 centiméterrel csökkent a vízszint.

Mohácson csütörtökön 965 centiméteren várják a tetőzést. Itt szerda délben 957 centiméteres volt a Duna vízszintje.

13:00 - Bajánál tetőzik a Duna

Bajánál 990 centiméteres átlagos vízmagassággal szerda reggel óta tetőzik a Duna – mondta Zsigó Róbert (Fidesz), Baja polgármestere a homokzsákokkal körbevett Petőfi-szigeten tartott sajtótájékoztatón.

A vízmagasság óránként változik 986 és 991 centiméter között, mely azt jelzi, hogy hosszan elnyúló tetőzésre kell készülni – hangsúlyozta a polgármester.

Zsigó Róbert elmondta, a szakemberek szerint szombat délutánra, illetve vasárnap reggelre csökkenhet a vízmagasság 900 centiméter alá.

12:00 - Megkezdődött a takarítás Budapesten

Megkezdődött Budapesten az árvíz utáni takarítás, a homokzsákok elszállítása - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei kedd este nyolc órakor megkezdték a Bem felső rakparton a Jégverem utca és Margit híd közötti szakaszon az árvízi védekezéshez korábban kihelyezett homokzsákok elszállítását. A szakemberek jelenleg a III. kerületi Mozaik utcában a Hajógyári-szigetre vezető K-híd és az Árpád híd közötti szakaszát, valamint a Pók utcai lakótelepet takarítják.

A hivatal közlése szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a vízszint alakulását és ahol lehetővé válik, a társaság haladéktalanul megkezdi a homokzsákok elszállítását, valamint az adott területek, közutak takarítását, fertőtlenítését.

11:52 - A további védekezés mellett már a megerősítés és helyreállítás folyik

Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel. Komárom-Esztergom megyében már nincs szükség védekezésre a gátakon, a fővárosban megkezdték a takarítást, csütörtök reggelre a Kisorosziba vezető út is szabaddá válhat. A Tolna megyei Bátánál szerdán várható a Duna tetőzése. Baranyába a belügyminiszter jelentős védelmi erőket csoportosított át.

Orbán Viktor győrújfalui sajtótájékoztatóján azt is elmondta: a kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra - mondta a kormányfő. Bakondi György kinevezése mellett értesítették az önkormányzatokat, hogy várják a helyreállítási igényeiket, a gátrendszer állapotának felmérése is megkezdődött, az árvíz utáni megerősítési tervek pedig szintén készülnek - sorolta.

"Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk" - fogalmazott Orbán Viktor, megjegyezve, hogy egy "csata" van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál.

A déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített" - folytatta -, a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. Hozzátette, a helikoptereket is a térségbe vezényelték.

Orbán Viktor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

Giró-Szász András azt közölte, hogy a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács jelentése szerint az összefogás számlaszámára és az adományvonalra eddig mintegy 260 millió forint érkezett.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta: a kormány elkötelezett az árvízi károk helyreállítása iránt, az utólagos kifizetésekben nem lesz fennakadás.

[12:49:55] Bábics Norbert: Árvíz - Légifotók Harta és Solt környékéről. Fotó: ORFK/H. Szabó Sándor (galéria)

Az Audi AG szerdán bejelentette: egymillió eurót adományoznak az árvíz német- és magyarországi károsultjainak. A vállalati adományt karitatív intézmények, az árvízkárosultak azonnali segélyezése keretében különböző projekteknek biztosítják. Emellett azt is tervezik, hogy a munkatársak között gyűjtést szerveznek a károsultak megsegítésére.

A Kürt Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. azt közölte, hogy a július 1-ig beérkezett, az árvízben elázott, megsérült számítógépek adathordozóinak adatmentését - kapacitásuk erejéig - térítésmentesen vállalják.

A Duna folyamatos apadásával Komárom-Esztergom megye gátjain védekezési munkálatokra már nincs szükség, néhány településen még figyelőszolgálat működik, valamint szivattyúznak - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Stolczenberger Klára elmondta: a védekezési helyszíneken lévő, más megyéből érkezett tűzoltók most pihennek, hogy a Duna alsóbb szakaszain részt tudjanak venni a védekezésben.

Táton megkezdték az ideiglenes védmű elbontását a 10-es út forgalmi rendjének visszaállítása érdekében. Az almásfüzitői vörösiszap-tározót továbbra is óránként ellenőrzi a Tatai Környezetvédelmi Zrt., de eltérést, szivárgást, egyéb elváltozást nem tapasztaltak.

A Dunán még hajózási tilalom van, és vannak lezárt útszakaszok is a megyében.

A Komárom-Esztergom megyei Dömösnél szerdára virradóra egy török férfi figyelmen kívül hagyta az árvíz miatt lezárt területet jelző táblát és autójával belehajtott a fél méteresnél mélyebb vízbe. A török férfi nem sérült meg, éjszakára a település polgármestere elszállásolta a községházán, és ellátták meleg étellel, itallal is.

Molnár Csaba, a Pest megyei Kisoroszi független polgármestere azt mondta: csütörtökön szabaddá válhat a Kisorosziba vezető egyetlen út, mivel a számítások szerint 720 centiméterre apadhat a Duna a településnél.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdai közleményében azt írta: szakmai véleményük szerint annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult Budapest árvízzel érintett részein továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek lezárása. A Margitszigeten az árvízi védekezésben hétfő éjjel óta csak hivatásosok vehetnek részt, de már most felhívták a figyelmet, hogy a Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt akár fakidőlésekre is lehet számítani.

A Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatott: Budapesten megkezdődött az árvíz utáni takarítás, a homokzsákok elszállítása.

A Duna Fejér megyei szakaszán is jelentősebb apadást tapasztaltak. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője, Kiss Jenő elmondta, 60-70 centiméternyi apadás kell ahhoz, hogy a gátaknál a szivárgások megszűnjenek. Ennek eléréséhez még 24-36 óra szükséges.

Hangsúlyozta, hogy a következő órákban, napokban kell a legnagyobb figyelmet fordítani a gátak állapotára, mert az átázott töltések ilyenkor bírják legkevésbé a nyomást. Hozzátette: éjszaka két komolyabb szivárgás volt Adonynál, de rövid időn belül sikerült megszüntetni azokat.

A Tolna megyei Bátánál szerdára virradóra is folytatták a megelőző védekezést. Az előrejelzések szerint szerdán 775 centiméteren tetőzik a Duna Bátánál. Az 1700 lakosú településen két és fél kilométer hosszan építették ki a védművet, amely 30 centiméterrel magasabb a várható vízszintnél. A községben 90-100 házat veszélyeztet az ár, keddig több mint harmincan hagyták el ideiglenesen otthonukat.

Baranyában több helyen a gátak megerősítésére, magasítására volt szükség. Pintér Sándor belügyminiszter ehhez jelentős védelmi erőket csoportosított át a megyébe.11:40 - Győr megyében várják az önkénteseket

Győr-Moson-Sopron megyében az árhullám levonulása után is várják az önkéntesek jelentkezését - áll a megyei védelmi bizottság szerdai közleményében.

Azt írták, az önkéntesek segítségére főképp a megtöltött, de végül ki nem helyezett homokzsákok kiürítéséhez lenne szükség az árvízi védekezésben érintett különböző településeken. A feladatra továbbra is a 96/515-729 és a 96/529-539 telefonszámokon várják a jelentkezőket.

11:37 - Kormányszóvivő: csaknem 14 ezer ember vesz részt a védekezésben

Az árvízi védekezésben 13 700-an vesznek részt, az összefogás számlaszámára és az adományvonalra eddig mintegy 260 millió forint érkezett - ismertette Giró-Szász András a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Jelenleg több mint 800 kilométeren folyik árvízi védekezés Magyarországon. A tízórás adatok alapján a kitelepítettek száma 1226, a védekezésben 13 700-an vesznek részt, akik több mint 1200 technikai eszközzel dolgoznak a gátakon, csaknem tízmillió homokzsákot építettek be eddig, és 180 ezer köbméter homokot mozgattak meg - sorolta az adatokat a kormányszóvivő.

Közölte azt is, hogy a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács jelentése szerint az összefogás számlaszámára és az adományvonalra eddig mintegy 260 millió forint érkezett.

Tájékoztatása szerint az árvízi helyreállítási megbízottnak kinevezett Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató miniszterelnöki megbízottként végzi majd munkáját.

Giró-Szász András megismételte, hogy a kormány mérlegeli pályázat benyújtásának lehetőségét az EU szociális alapjához az árvízi károk miatt. Erre az első káresemény bekövetkeztétől számítva tíz hét áll rendelkezésre. Fontos előfeltétele a sikeres pályázatnak a károk pontos felmérése és dokumentálása - fejtette ki, jelezve ugyanakkor, hogy a szociális alaphoz abban az esetben lehet fordulni, ha az adott tagállam GDP-jének 0,6 százalékát eléri a kár, ami Magyarország estében 160 milliárd forintot tesz ki.

Az alapból egyébként csak közkiadások, állami tulajdonban keletkezett károk, elsődleges veszélyhelyzeti tevékenységek és a helyreállításhoz nélkülözhetetlen intézkedések finanszírozására van mód - hívta fel a figyelmet. A magánszemélyeket és vállalkozókat ettől függetlenül azért kérték káruk bejelentésére az államnak, mert az uniós számításnál azok is beletartoznak a teljes kárösszegbe. Ők azonban a biztosítójuknak is jelezzék kárigényüket - emelte ki a szóvivő.

Megerősítette azt is, hogy a szúnyogirtási teendőket a jövőben központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítása alatt oldják meg.

Kérdésre válaszolva közölte: a dunai árvíz is bebizonyította, hogy a mobilgát egy megkerülhetetlen, hasznos, életet és vagyont mentő berendezés.

11:35 - Átszakadt a gát a Veránka-szigeten, lakott terület nincs veszélyben

Átszakadt a gát szerdán a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem 200 hektárt - tájékoztatta Sipos Sándor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója az MTI-t. Az ár lakott területet nem veszélyeztet.

Az igazgató közölte: csak az erdőállományban okozhat kárt a gátszakadás, ingatlan, gép, műszaki eszköz nem kerülhet veszélybe.

Sipos Sándor szerint a szigeten lévő vadállomány legnagyobb része a 8 kilométer hosszú gátrendszerre, valamint a mesterséges vadmentő dombokra menekült, ahol átvészelheti a vízbetörést.

Az állatok részére korábban takarmányt készleteztek be, és folyamatosan gondoskodnak a gátakon rekedt vadak etetéséről is - tette hozzá.

A gemenci erdőgazdasághoz 15-18 ezer hektár tartozik, ennek legnagyobb része a Duna 850 centimétert meghaladó vízmagassága felett már víz alá került.

Sipos Sándor kiemelte: a rekord vízmagasság miatt nem lehetett megvédeni a szigetet, mert a kalocsai érsek által, még a második világháború előtt felépíttetett nyárigát-rendszert nem csak magasítani kellene, hanem jelentősen szélesíteni is.

A gazdaság a Duna ártéri területén egy 300 hektár nagyságú szigetet még véd, remény van arra, hogy sikeresen - mondta.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Bajánál szerda délelőtt 10 órakor 990 centiméteres vízmagasságot mértek. A Duna tetőzése rövid időn belül várható.

[12:49:55] Bábics Norbert: Árvíz - Légifotók Harta és Solt környékéről. Fotó: ORFK/H. Szabó Sándor (galéria)

11:02 - Jelentős erőket csoportosítottak át a baranyai védekezéshez

A belügyminiszter jelentős védelmi erőket csoportosított át Baranyába a dunai árvíz miatt - közölte a megyei védelmi bizottság elnöke az MTI-vel szerdán.

Hargitai János közleményében azt írta: polgárőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, rendőrök és önkéntes mentők érkeznek Baranyába. Hozzátette: ő maga pedig elrendelte, hogy a Mecsek Mentőcsoport területi polgári védelmi szervezetének hét tagja is vegyen részt a védekezésben Dunaszekcsőn.

A védelmi bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a kormány hétfőn az áradással összefüggésben veszélyhelyzetet hirdetett ki a mohácsi járás területére is. Ennek következtében rendkívüli árvízvédelmi készültség lépett életbe a Duna Baranya megyei szakaszának mindkét partján, így a mohácsi árvízvédelmi szakaszon, valamint a baja-margitta-szigeti árvízvédelmi területen is. A kölked-bédai belvízvédelmi szakaszon elsőfokú a belvízvédelmi készültség.

Hargitai János rámutatott, hogy a Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, a folyó csütörtökön Dunaszekcsőnél várhatóan 980, Mohácsnál 965 centiméteres magasságon tetőzik. A rekordmagasság 992, illetve 984 centiméter, melyet 1965-ben mértek.

10:43 - OMIT: veszélyes fák is vannak a Margitszigeten

A Margitszigeten a talaj teljes felázása miatt akár fakidőlésekre is lehet számítani - hívta fel a figyelmet az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták: az OMIT szakmai véleménye szerint annak ellenére, hogy bizonyos helyekről a víz már visszavonult Budapest árvízzel érintett részein továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek lezárása.

A Margitszigeten az árvízi védekezésben hétfő éjjel óta csak hivatásosok vehetnek részt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint Budapesten szerda délelőtt 10 órakor 796 centiméter volt a Duna vízállása, azaz a tetőzés óta 95 centit apadt.

Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke kedden azt hangsúlyozta, hogy a következő napokban sem csökkenhet a figyelem, mert a gátak átáztak. Mindenütt találkoztak Budapesten árvízi jelenségekkel, buzgárokkal, fakadó forrásokkal, ezeket folyamatosan kezelik.

10:10 - Komárom-Esztergom megyében már nincs szükség védekezésre

A Duna folyamatos apadásával Komárom-Esztergom megye gátjain védekezési munkálatokra már nincs szükség, néhány településen még figyelőszolgálat működik, valamint szivattyúznak - közölte a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

Stolczenberger Klára elmondta: a védekezési helyszíneken lévő, más megyéből érkezett tűzoltók most pihennek, hogy a Duna alsóbb szakaszain részt tudjanak venni a védekezésben.

Táton megkezdték az ideiglenes védmű elbontását a 10-es út forgalmi rendjének visszaállítása érdekében. Az almásfüzitői vörösiszap-tározót továbbra is óránként ellenőrzi a Tatai Környezetvédelmi Zrt., de eltérést, szivárgást, egyéb elváltozást nem tapasztaltak.

A Dunán még hajózási tilalom van, és vannak lezárt útszakaszok is a megyében.

A megyei főkapitányság közölte: 107 rendőr vesz részt az árvízvédelem rendőrségi feladatainak ellátásában, biztosítja a védekezésben résztvevők munkáját és közlekedését.

Pilismarót üdülőövezetéből és Esztergomban, a Prímás szigetről összesen 146 személyt telepítettek ki. Az övezetet a rendőrség lezárta, járőrök vigyáznak a házakra. A kitelepítettek sérelmére elkövetett bűncselekmény nem jutott a rendőrség tudomására.

09:29 - Vízbe hajtott egy török sofőr Dömösnél

Figyelmen kívül hagyta az árvíz miatt lezárt területet jelző táblát egy török férfi a Komárom-Esztergom megyei Dömösnél, és szerdára virradóra autójával belehajtott a fél méteresnél mélyebb vízbe - tájékoztatta a megyei főkapitányság az MTI-t.

A sajtószolgálat közölte: nagy betűkkel jelezte a tábla, hogy "Árvíz! Behajtani Tilos!", de a férfi nem értett magyarul, és behajtott a lezárt területre. Hozzátették: miután a víz betört az utastérbe, a sofőr hívta a rendőröket, akik kiszabadították az autóból, majd egy honvédségi teherautó száraz helyre húzta a személykocsit.

A török férfi nem sérült meg, éjszakára a település polgármestere elszállásolta a községházán, és ellátták meleg étellel, itallal is.

08:36 - Kisoroszi polgármester: csütörtökön szabaddá válhat a községbe vezető út

Szabaddá válhat csütörtök reggelre a Kisorosziba vezető egyetlen út, mivel a számítások szerint 720 centiméterre apadhat a Duna a településnél - közölte a község polgármestere az MTI-vel szerdán.

Molnár Csaba (független) elmondta, hogy több nagy árvizet megélt már, s tapasztalatai szerint 725 centiméteres vízállásnál már meg lehet nyitni a Szentendrei-sziget csücskében fekvő községbe vezető egyetlen utat, megszüntetve a település teljes szárazföldi elzártságát.

A múlt hét csütörtök óta csak vízi, vagy légi járművel közelíthető meg a település, mert a Duna elöntötte az utat, majd teljesen körbezárta a települést.

Már nagyon várják a "nyitást" az emberek, akik közül például a fővárosban dolgozóknak a korábbi gyakorlat szerint a polgármester állít majd ki igazolást a hiányzásról - magyarázta Molnár Csaba.

Szerinte ha csütörtökön levonul a víz a településre vezető útról, s a közútkezelő nem talál komoly műszaki problémát rajta, akkor a rendbetételét követően - akár csak részlegesen is - megindulhat a forgalom Kisoroszi és Tahitótfalu között.

A Pest megyei településre lassan egy hete komppal szállítanak friss kenyeret és tejet, de egyebekkel is el vannak látva, mert megfelelő árukészlettel készültek az elzártságra.

"Nem dúskálunk, de normál szinten mindenünk megvan" - fogalmazott a polgármester.

08:15 - Helyreállítási megbízottat nevezett ki a kormány

Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli győrújfalui sajtótájékoztatóján.

A kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra - mondta a kormányfő. Bakondi György kinevezése mellett értesítették az önkormányzatokat, hogy várják a helyreállítási igényeiket, a gátrendszer állapotának felmérése is megkezdődött, az árvíz utáni megerősítési tervek pedig szintén készülnek - sorolta.

"Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk" - fogalmazott Orbán Viktor, megjegyezve, hogy egy "csata" van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál.

A fővárosban jelenleg 813 centiméteren áll a folyó vízszintje, és várhatóan délre apad le nyolc méter alá, amikor is "Budapesten fel lehet lélegezni" - mondta a miniszterelnök.

A déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített" - folytatta -, a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. Hozzátette, a helikoptereket is a térségbe vezényelték.

Orbán Viktor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

08:04 - Csökken a vízszint Fejér megyében


Jelentősebb apadás tapasztalható a Duna Fejér megyei szakaszán, óránként 1-1,5 centimétert is csökkenhet a vízszint - közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője szerda reggel az MTI-vel.

Kiss Jenő elmondta, hogy az adonyi vízmérce 7 órakor 731 centimétert mutatott, miközben a tetőzés 766 centinél volt. Ercsi hajóállomásnál a folyó 765 centiméterrel tetőzött, most 723 centinél áll.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint Dunaújvárosnál szerda reggel 7 órakor 727 centiméter volt a vízállás, míg a tetőzéskor 755 centit mutatott a vízmérce.

A vízügyi szakember szerint 60-70 centiméternyi apadás kell ahhoz, hogy a gátaknál a szivárgások megszűnjenek. Ennek eléréséhez még 24-36 óra szükséges.

Hangsúlyozta, hogy a következő órákban, napokban kell a legnagyobb figyelmet fordítani a gátak állapotára, mert az átázott töltések ilyenkor bírják legkevésbé a nyomást. Hozzátette: éjszaka két komolyabb szivárgás volt Adonynál, de rövid időn belül sikerült megszüntetni őket.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint kedden Ercsiben és Kisapostagon is csökkent a part közeli ingatlanoknál a víz magassága és a talajvíz nyomása. Az épületek védelméért tizenegy szivattyúval segítették a víz visszahúzódását. A védekezésben napközben több mint háromszázan vettek részt, köztük a katasztrófavédelem munkatársai, vízügyi szakemberek, az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai, rendőrök, a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet tisztségviselői és fogvatartottak, önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai, polgárőrök, karitatív szervezetek és önkéntesek.

07:20 - Baranyában erősítették és magasították a gátakat

Baranyában több helyen a gátak megerősítésére, magasítására volt szükség az elmúlt órákban a dunai árvízi miatt - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-t.

Kasza Anett azt mondta: a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn 60 tűzoltó homokzsákokkal erősítette meg a mintegy 50 ingatlan védelmét szolgáló Széchenyi utcai földgátat, a Halász utcai idősek otthonánál szivattyúval próbálják megelőzni az épület elöntését. Dunaszekcső szennyvízhálózatának működtetéséhez egy, a korábbinál nagyobb teljesítményű szivattyút használnak.

Kasza Anett szólt arról is, hogy az éjszaka folyamán hazaérkeztek Pest megyéből azok a tűzoltók, akiket az elmúlt napokban vezényeltek a térségbe. Ők mostantól a baranyai védekezést segítik. Velük együtt 300 hivatásos és napi 150 önkéntes dolgozik a veszélyeztetett területeken.

A szóvivő megjegyezte: a Duna vízszintje jelenleg Dunaszekcsőnél 963, Mohácsnál 952 centiméter, a tetőzést csütörtökre, 985 és 975 centiméterre várják. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter, melyet 1965-ben mértek.

07:18 - Bátánál ma várható a Duna tetőzése

A Tolna megyei Bátánál ma várható a dunai árhullám tetőzése, a községben szerdára virradóra is folytatták a megelőző védekezést - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Boros Brigitta elmondta: éjszaka 277-en, katonák, tűzoltók dolgoztak a gátakon, mert a vízügyi szakemberek szerint meg kellett erősíteni az ideiglenes védműveket.

Az előrejelzések szerint szerdán 775 centiméteren tetőzik a Duna Bátánál - tette hozzá. A várható vízszint 34 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

Az 1700 lakosú településen két és fél kilométer hosszan építették ki a védművet, amely 30 centiméterrel magasabb a várható vízszintnél. A községben 90-100 házat veszélyeztet az ár, keddig több mint harmincan hagyták el ideiglenesen otthonukat.

Dunaföldvárnál és Paksnál apadásnak indult a Duna; az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint szerda reggel hat órakor Dunaföldvárnál 706 centiméter volt a vízállás, ez 15 centivel alacsonyabb a kedd reggeli, tetőző vízszintnél.

Paksnál szerda reggel hat órakor 883 centiméteres vízállást mértek, ez nyolc centis csökkenést jelent a kedd délelőtti tetőzéshez képest.

07:16 - Komáromnál várhatóan megszűnik a rendkívüli készültség

Komáromnál a Duna folyamatosan apad, fél nap alatt csaknem fél métert csökkent a vízszint. Várhatóan szerdán megszüntetik a korábban kihirdetett rendkívüli készültséget a városban - tájékoztatta a polgármester az MTI-t.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP) közölte: szerda estére már csak elsőfokú lesz a készültségi szint.

A Duna Komáromnál szombat este 845 centiméteren tetőzött, a szerda reggel hat órai vízállás ennél két méterrel alacsonyabb, 643 centiméter.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A több százezer homokzsákot kézzel töltötték meg, vasúti kocsikon vitték a helyszínre, és a vízügyi szakemberek irányításával csaknem kétszáz katona rakta le. A gát állta a vizet, káros árvízi jelenségek sehol nem fordultak elő - ismertette a polgármester.

04:47 - OMIT: továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védekezésre

Annak ellenére, hogy az országot lassan elhagyja az árhullám, továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védművek állapotára, a szükséges védekezési terv ellátására - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda hajnalban az MTI-vel.

Közleményük szerint a korábbi árhullámok tapasztalatai rámutattak arra, hogy a védekezés egyik legfontosabb időszaka az apadás idejére tevődik, ilyenkor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken.

Az OMIT tájékoztatása szerint az Magyarországon jelenleg 800 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség, ezen belül 540 kilométeren rendkívüli védekezés folyik.

A szerda hajnali, négy órás adatok szerint Nagybajcsnál 597 centiméterre, Budapestnél 813 centiméterre csökkent a vízszint. Bajánál, ahol szerda estére 995 centiméter körülire várják a tetőzést, szerda hajnalban 988 centiméteres vízszintet mértek.

02:46 - Gémesi: a kormány elkötelezett az árvízi károk helyreállítása iránt

A kormány elkötelezett az árvízi károk helyreállítása iránt, az utólagos kifizetésekben nem lesz fennakadás - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a Napi Gazdaságnak.

A Napi Gazdaság szerdai írása szerint Gémesi György, aki Gödöllő polgármestere is, ezt azért tartja fontosnak, mert emlékszik olyan esetre, amikor az országos vis maior keretből mindössze a károk 60 százalékát fedezték.

A kormány ezúttal 15 milliárd forinttal túlléphetővé tette a belügyi tárca kárelhárítási előirányzatának keretét, és a központi költségvetésben ott van még a rendkívüli kormányzati intézkedésekre költhető százmilliárdos tartalék közel háromnegyede.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agrárkamara vezetői generációváltást sürgetnek

Jelenleg négy 64 éven felüli gazdálkodó jut egy 35 éven alulira. Tovább olvasom