Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Baj van a főnökkel!

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"Középvezetőként dolgozom immár egy éve egy több mint száz főt foglalkoztató cégnél" - írja levelében olvasónk, Somogyi József. "Úgy érzem, a főnököm nem a végzettségemnek, tapasztalatomnak és tudásomnak megfelelő feladatokkal bíz meg és sokszor igazságtalannak érzem a munkámmal kapcsolatos döntéseit is. Mit tegyek? Nehéz ilyen légkörben karriert építeni..."

Olvasónk bizonyára nincs egyedül gondjával, s noha nem egyszerű a probléma, pozitív hozzáállással meg lehet oldani. Meg is kell, hiszen hosszútávon nem szabad rossz légkörben dolgozni. Mindenekelőtt tisztázni kell a főnökkel a helyzetet - de okosan!

Kérjen időpontot felettesétől, s tárja fel bátran, nyíltan a gondját. De ne a negatív oldaláról közelítse meg a problémát, azaz ne a sértettség hangján szóljon. Ellenkezőleg! Kérje meg főnökét, hogy mondja el az Önnel szemben támasztott elvárásokat, tisztázzák a beosztásából fakadó feladatokat. Így kiderülhet, mi az, amiben nem felelt meg tökéletesen. A beszélgetés során derüljön ki az is, Ön úgy érzi, megfelelő megbízások során többet tudna tenni a cégért.

A beszélgetés előtt érdemes alaposan átgondolni a mondanivalót, hogy abban világosan az építő jelleg domináljon és véletlenül se legyen panaszáradat. Ha ez ad keretet az eszmecserének, nem hagy támadási felületet. Legyen mindvégig magabiztos és határozott, de vigyázat: ne legyen támadó, mégkevésbé vádaskodó. Ideális esetben főnökével együtt megtalálják a probléma megoldásának kulcsát - ehhez persze az is kell majd, hogy Ön is elgondolkodjon: mit tett rosszul, miben változtathat. Az éremnek tudniillik mindig két oldala van...

Persze az is előfordulhat, hogy valakire tényleg pikkel a főnöke, s hiába minden jószándék és kompromisszumkészség, a helyzet nem javul. Ez esetben segíthet a személyzetis, megoldást jelenthet egy cégen belüli áthelyezés, végső megoldásként pedig a váltáson is el kell gondolkodni. Negatív légkörben ugyanis hosszútávon nem lehet jó munkát végezni, karriert építeni.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom