Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Azbesztmentesítés: tavasszal kezdődik

Másfél éven belül 57 panellakás súlyosan egészségkárosító azbesztszigetelését távolítják el Győrben.

A szigorú előírások betartásával végezhető munkához az érintett lakóközösségek segítsége is szükséges. Az első ütemben 57 épület négyezer lakását érinti az az azbesztmentesítési program, amelyre 570 millió forint nyert a győri önkormányzat. Az összeget – amiből az Európai Regionális Fejlesztési Alap 450 millió, a magyar költségvetés 120 millió forintot áll – városi forrásból 30 millió forinttal kell kiegészíteni. A hivatalos eredményhirdetésre a múlt héten került sor. A részletekről Janicsek Tibor, az Inszol Rt. vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatón számolt be a városházán.

Eszerint a megyeszékhelyen a hetvenes években 170 panelházban használtak a földszint feletti födémek alsó síkján két-három centiméter vastagságban azbeszttartalmú hőszigetelést, körülbelül 76 ezer négyzetméteren. Ez az országban eddig ismert mennyiség több mint fele. Azóta kiderült, hogy az anyag a levegőbe kerülve súlyos egészségügyi károsodást okozhat. Fontos megjegyezni: a megbontatlan azbeszt nem veszélyes, de a megbontott már igen.

Első ütemben a Földes Gábor utca, Ifjúság körút, Tihanyi Árpád út, Kassák Lajos utca által határolt területen 20 ezer négyzetméternyi azbesztet szednek le várhatóan 2006 tavaszáig, ami a szigorú biztonsági előírások miatt négyzetméterenként 30 ezer forint körüli összegbe kerül. Az eltávolítás speciális technológiával, vákuum alatt, védőfelszerelésekben történik. A mérgező anyagot nem lehet elégetni, emiatt a szakemberek betonba öntve helyezik el.

A sikeres munkához szükség van a lakóközösségek segítségére is, mert az érintett alagsori helyiségeket teljesen ki kell üríteni. Emiatt az Inszol egyeztetéseket kezdeményez, hogy meggyőzze a lakókat.
Az önkormányzat célja a teljes azbesztmentesítés – szerencsére a pályázati lehetőség folyamatos. A hiányzó hőszigetelés pótlását nem támogatja a kiíró, így azt a lakóközösségeknek kell finanszírozni. Ez az összeg azonban csak hozzávetőlegesen tizede az azbesztmentesítés költségeinek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi receptek- édes aprósütemények

Tovább olvasom