Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az utazási kedvezményeknek csak a harmada marad meg

Bár az egyeztetések még nem fejeződtek be, a Napi Gazdaság értesülése szerint a vasúti és távolsági autóbusz-közlekedés kedvezményeinek csak a harmada maradna meg a jövőben. Várhatóan az 50, a 75, illetve a 90 százalékos marad az új rendszerben, de valószínűleg nem szűnik meg a 100 százalékos kedvezmény sem, vagyis a 65 év felettiek továbbra is ingyen utazhatnak.
Bár az egyeztetések még nem fejeződtek be, a Napi Gazdaság értesülése szerint a vasúti és távolsági autóbusz-közlekedés kedvezményeinek csak a harmada maradna meg a jövőben. Jelenleg csaknem 50-50 kedvezményfajta van érvényben a vasút- és a Volán-társaságoknál. Várhatóan az 50, a 75, illetve a 90 százalékos marad az új rendszerben, de valószínűleg nem szűnik meg a 100 százalékos kedvezmény sem, vagyis a 65 év felettiek továbbra is ingyen utazhatnak.

Miközben csökken a kedvezményezettek köre, lesznek olyanok is, akik az eddiginél kevesebbet fizetnek. A nappali tagozatos diákok jelenlegi 67,5 százalékos kedvezménye például 75 százalékra emelkedik, de ezt csak a lakóhely és az iskola között vehetik igénybe, nem részesülnének viszont utazási kedvezményben a levelező képzésben részt vevők.

A közösségi személyszállítás (vasút, távolsági autóbusz) tarifapolitikájáról és kedvezményrendszeréről szóló határozat várhatóan szeptemberben vagy októberben kerülhet a kormány elé - mondta Felsmann Balázs, a közlekedési tárca szakállamtitkára a Közúti Közlekedési Szakszervezet konferenciáján.

A szakminisztérium szerint egyébként a fogyasztói árkiegészítés szociális kategória, így a szociális tárcának kellene kezelnie. Azért is hozzá kellene nyúlni a fogyasztói árkiegészítéshez, mert az a versenyalapú modellben nem működik. Márpedig 2012-ig, vagyis a piac teljes liberalizációjáig a Volán-társaságoknak is fel kell készülniük a versenyre. Részben ennek jegyében kívánják összevonni a hét statisztikai régiónak megfelelően a Volán-cégeket. Ezek közül egyedül a Kisalföld Volán beolvasztása tűnik problémásnak, hiszen e társaságban nincs közvetlen befolyása az ÁPV Zrt.-nek, vagyis a vagyonkezelő mellett 25 százalékot meghaladó tulajdonnal rendelkeznek a kisrészvényesek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a… Tovább olvasom