Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Az újvidéki rendőrség betiltotta a robbantós karácsonyt

Az Újvidékhez tartozó Klísza városrészben idén betiltották az alkoholgőzös ünneplést és a karbidoshordók robbantását az ortodox karácsony megünnepléseként.
Az újvidéki rendőrség megtiltotta a klíszai polgároknak, hogy szentestén az elmúlt 15 évben felvett szokásaiknak hódoljanak. A jugoszláv térségben dúlt háború kezdete óta ugyanis Újvidék ezen városrészében a szentestét nem a csend és a meghitt családi légkör töltötte ki, és nem annyira a szeretet jellemezte, mint az önfeledt ünneplés ökörsütéssel, üdvrivalgással, amihez fő attrakcióként a karbiddal töltött hordók felrobbantása járult hozzá.

A tömeges alkoholfogyasztással párosuló népünnepélyen a jelenlevők Karadzsicsot és Mladicsot, a két szerb háborús főbűnöst éltették. Ez óriási attrakció volt mindaddig, amíg a rendőrség biztonsági okok miatt be nem tiltotta a 200 literes vashordók levegőbe röpítését. A karbidgáz robbanása tavaly ilyenkor még 50 méter magasba röpítette a hordókat. A dörrenés az egész városban és a környező településeken is jól hallható volt. Így ment ez sokáig, mígnem az egyik ilyen repülő hordó eltalálta és átszakította a magasfeszültségű villanyvezetéket. Az esetnek áldozata hála Istennek nem volt.

A rendőrség azonban véget vetett a karbiddal töltött hordók levegőbe röpítésének, a tömeges alkoholfogyasztásnak és az ökörsütésnek. Ez alkalommal Karadzsics és Mladics képeit sem kínálták már az alkalmi árusok. Mindennek eredményeként a szerb szentestén ez alkalommal az előző években tapasztalt tömegnek csak töredéke vonult a szerbségnél ilyenkor szokásos tűzgyújtás helyszínéhez, az úgynevezett Badnyakhoz.

(Króbnika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom