Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Az új vasúti menetrend visszavonását követeli az MSZP

Az új vasúti menetrend visszavonását és a felelős államtitkár lemondását követelte vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A hétfőn életbe lépő új menetrend szerint országszerte 410 vasúti járatot törölnek.
„Az új menetrend a magyar vasúti közlekedés legnagyobb leépítése az újkori demokráciák történetében" – fogalmazott az ellenzéki politikus. Lukács Zoltán szerint ez még csak az első lépés, hiszen az első Orbán-kormány idején 1 000 kilométernyi vasúti pálya bezárását tervezték, ám azt akkor visszavonták.

A szocialista képviselő szerint Völner Pálnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkárának távoznia kell, ezt a menetrendet pedig nem lehet életbe léptetni, vissza kell vonni. Lukács Zoltán hozzátette: egyeztetésekre van szükség az érintett települések képviselőivel, a szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel, és csak ezután lehet hozzányúlni a menetrendhez.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy sokak számára nem csak a mellék-, hanem a fővonalakon is lehetetlenné válik a közlekedés. Lesznek kistelepülések, ahol csak néhány vonatpár fog közlekedni, így akik ügyet intéznek, csak este tudnak hazatérni – tette hozzá.

Lukács Zoltán szerint a járatritkítás körülbelül 10 százalékos létszámleépítést is jelent a MÁV-nál, bár ezt a kormányzat tagadja. A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Völner Pál ellenzéki politikusként még gyászszalagot tűzött a mozdonyokra, miközben az előző kormány idején összesen 120 kilométernyi, indokolt pályabezárásról volt szó. Az akkor bezárt mellékvonalak alig egyharmadát állította vissza a jelenlegi kormány - tette hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki politikus számításai szerint a vonalbezárásokkal „egy stadionnyi pénzt sem lehet megspórolni", miközben például a gyerekek nem tudnak időben eljutni az iskolába.

Olvasóink írták

 • 6. tovari 2012. április 16. 07:03
  „- Azok az erők, amelyek fel akarták számolni ezt a vasútvonalat, és amelyek felszámoltak sok más vasútvonalat Magyarországon, megsemmisültek. A választópolgárok gondolták úgy, hogy Magyarországnak van jövője, amely nem a felszámolásokon keresztül, hanem a bővülésen, a fejlesztéseken keresztül vezet majd.

  Ezt mondta Navracsics Tibor, a második Orbán-kormány leendő miniszterelnök-helyetteseként 2010 májusában, a Cuha-völgyi vasút megmentése kapcsán rendezett ünnepségen.

  NA FORRADALMÁROK, MEHETTEK BÉGETNI EGY ÚJABB BÉKEMENETEN”
 • 5. embertelen 2012. április 15. 18:17
  „Köszönjük fideszes szavazók, hogy a Volán után a MÁV-ot is megcsonkítottátok! Ez szégyenteljes dolog. Ideje lenne nemcsak rombolni, hanem két év után már egy kicsit építeni is illene az országot. Orbán a velejéig hazug ember, azt hazudta, hogy nem zárnak be vasutvonalakat!”
 • 4. Köszörűs 2012. április 15. 15:29
  „Azt állítják,hogy nem vettek el semmit.Mindössze a menetrend összehangolása zajlik.
  Dehogy nem vettek el!
  A szocik ahol megszüntették a vasúti személy szállítást, indítottak helyette busz járatot.
  Fideszék mikor vissza adták a Pápa - Csorna vasutat, magától értetődően elvették a Sopron - Győr vonatra Csornánál csatlakozó buszokat.
  Vasárnaptól már se vonat se busz nincsen...csak a teljes árú havi bérlet!!! Amit a hónap elején még eladtak rá, mert a vasutasok sem tudták, hogy valóban meg szűnnek-e a munkás járatok!
  Ehhh...
  Nesze paraszt! Itt a piros, hol a kispiros !?”
 • 3. gjozsi88 2012. április 15. 15:14
  „dpista
  Hanem mennyi?
  Akkor úgy csökkentek a vonatok, hogy csökkent a pályafenntartási költség is, most csak kevesebb vonat megy, de a pályafenntartást tovább fizetjük!”
 • 2. pintér 2012. április 15. 14:42
  „Mentősként dolgozom, ha éjjelre kell mennem dolgozni kénytelen leszek gyalogolni, vagy biciklizni! Köszi!”
 • 1. dpista 2012. április 15. 14:06
  „Lehet rosszul számolok, de az nem 120 kilométer. Igaz, politikus = nem tud számolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soros: Németországnak többet kell tennie az euróövezetért

Németországnak többet kellene tennie az euróövezet megtartásáért Soros György szerint. Tovább olvasom