Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Az új szlovák kormányfő átvette kinevezését

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult a Szlovák Köztársaság új, hat pártból álló parlamentje. A három kormánypártnak összesen 85, az ellenzéki pártoknak 65 mandátumuk van az új törvényhozásban, melynek képviselői a leköszönő megbízott házelnök, Bugár Béla kezébe tették le a képviselői esküt. Az új parlament alakuló ülését követően Dzurinda kormánya benyújtotta lemondását, Ivan Gasparovic államfő pedig kinevezte a Fico vezette új kormányt, melynek 16 tárcája közül 11 jut a Smernek, 3 az SNS-nek, 2 pedig az LS-HZDS-nek.

Slota partnerválasztása miatt tegnap súlyos aggodalmainak adott hangot az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) és az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöke is. Martin Shulz szocialista EP- frakcióvezető és Poul Nyrup Rasmussen ESZP- elnök mára magukhoz kérették Robert Ficót, hogy számon kérjék rajta: szociáldemokrata pártvezetőként ugyan milyen megfontolások alapján választotta meg partnereit, s szegte meg ezzel az eddigi európai szokásrendet.
Fel kívánja függeszteni a kapcsolatokat a Smer szlovák baloldali párttal az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) európai parlamenti frakciója. A több mint 200 szocialista EP-képviselő kedd esti strasbourgi plenáris ülésén egyhangúlag követelte az ESZP elnökségétől, hogy ítélje el Fico koalícióra lépését a szélsőjobboldali pártokkal és függessze fel a kapcsolatokat a Smer párttal.
Robert Fico nem reagált a Brüsszelből és Strasbourgból jelzett aggodalmakra. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom