Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Az új áfa nem hoz csodát

Győr-Moson-Sopron - Sem a kifli árán, sem a távhőszámlán nem fogjuk megérezni a 18 százalékos áfakulcs bevezetését, a tejterméken talán igen – körképünk tanulsága ez. A Bajnai-csomag hatásainak elemzését az „alapélelmiszerekkel" kezdjük.
A Bajnai-csomag megszorításait valamelyest ellensúlyozandó jelentette be a kormányfő a 18 százalékos áfakulcs bevezetését – de csak a tejtermékeknél, a pékáruknál, illetve a távhőnél viszik le 2 százalékkal a most érvényes 20 százalékos kulcsot. Nem mellékes megemlíteni, hogy a 18 százalékot nem a mostani 20 százalékkal érdemes összevetni, hanem a leendő 25-tel, hiszen így nem „bagatell 2 százalékról", hanem 7 százalékos különbségről beszélünk.

De mit jelent ez a mindennapokban? – kérdezhetik joggal. Az érintettektől vártunk választ, bízva abban, hogy ha az áfakulcsemelésekkor korábban az volt a felelet, hogy ilyen esetben az árakon is emelni kell, most fordított helyzetben csökkenés jöhet. Nem így lesz...

A pékségek széttárják a karjukat, úgy teszik fel a költői kérdést: ha nincs fillér a hazai fizetőeszközök között, akkor hogyan számoljanak le mínusz két százalékot a 20 forintos kifliből...? Tóth Péter, az egyik legnagyobb megyei pékség tulajdonosa kerek perec ki is jelentette: az áraikon nem változtat a 18 százalékos áfakulcs. „A kormány ezzel a két százalékkal a kis- és középvállalkozó pékségeket segíti, de egyben kellemetlen helyzetbe is hozza őket, hiszen a lakosság most árcsökkenésre számít, amit nem tudunk megtenni. Mivel nemcsak fillér, hanem egy- és kétforintos sincs a fizetőeszközök között, ezért a legkisebb csökkentés is öt forintot jelentene – ekkora árréssel azonban nem dolgozunk.

Bukovics Tamásné természetesen hétfőn még a 20 százalékos áfával terhelt pékárut kínálhatta. Fotó: B. A.
Bukovics Tamásné természetesen hétfőn még a 20 százalékos áfával terhelt pékárut kínálhatta. Fotó: B. A.

Tóth Péter arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy ha ők nem is, mások megteszik, hogy csökkentenek az árakon, magabiztosan válaszolt: „Ismerem a piacot, más sem tudja megtenni." Ennek igazolásául két másik pékséget felhívtunk, ugyanezt mondták.

Ezek után a tejiparnál sem számítottunk „hurrá hangulatra", de tévedtünk: „A tejipar relatívan kedvezőbb helyzetbe kerül a 18 százalékos áfával" – mondta Kovács László, az Óvártej Zrt. igazgatója, aki a Tej Terméktanács elnöke is. „Pozitív hatását várom az intézkedésnek: igaz, mi a 15 százalékos kulcsért küzdöttünk. Ráadásul még azt sem tudjuk, hogy pontosan mi tartozik majd az alacsonyabb adótartalmú árukhoz: minden tejtermék, vagy csak a legfontosabbak. Egyébként most mindenki spórol, s a tejfogyasztás is 2–4 százalékkal csökkent. Az áfacsökkentés után vélhetően többet is vásárolnak majd a tejtermékekből" – közölte az igazgató.

A távhőt hagytuk a végére, mert az áfacsökkentésről szóló bejelentés annyira friss, hogy a mintegy 25 ezer lakásba meleget szállító győri hőszolgáltató kész válasszal még nem tud előállni. A Kisalföld azonban kiszámolta, mennyit jelenthet a különbség: a győri lakások fűtés- és melegvíz-számlája évente 150 és 230 ezer forint között mozog. Ennek két százaléka 3, illetve 4,5 ezer forint, ami éves szinten nem jelentős (kiszámítható, havonta 250–375 forint). Ha azonban 200 ezer forintos átlagfogyasztásnál azt hasonlítjuk össze, hogy mennyi lenne 18-as, illetve 25-ös áfakulcsnál a végösszeg, már jelentősebb a különbség: 14 ezer forint éves szinten. De mindez valójában csak matematikai számítás, ugyanis a távhődíjat sokkal inkább befolyásolja a fűtőanyag (a gáz és az olaj) világpiaci ára, mint a 18 százalékos áfakulcs.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2009. április 23. 15:29
    „"A pékségek széttárják a karjukat, úgy teszik fel a költői kérdést: ha nincs fillér a hazai fizetőeszközök között, akkor hogyan számoljanak le mínusz két százalékot a 20 forintos kifliből...?"

    Ha PLUSZ 2%-ról lenne szó, azt azért biztosan sikerülne valahogy megoldani....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentesítési beruházásokra pályázhatnak

Nyugat-Dunántúl - Országszerte csaknem 7,5 milliárd forint értékben kezdődhetnek újabb… Tovább olvasom