Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Az LMP nem támogatja a gazdasági törvénycsomagot

Az LMP nem támogatja és a hétfői döntéshozatal során nem fogja megszavazni a gazdasági törvényhez benyújtott módosító javaslatokat - közölte Scheiring Gábor hétfői, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy már önmagában a gazdasági "salátatörvényt" is alkalmatlannak tartják arra, hogy annak segítségével megoldják a magyar gazdaság legfontosabb problémáit: a munkanélküliséget és a munkahelyteremtést.

Kijelentette, mind a gazdasági, mind pedig a közbeszerzési törvénycsomag arról szól, hogy a kormány le akarja rombolni az "átláthatóság bástyáit" és teret akar engedni a szavazókat az előző kabinetekből kiábrándító "korrupciós mutyinak".

A gazdasági törvény kapcsán megemlítette, hogy az eddigi szabályozás szerint a többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő társaságok közfeladatot ellátó jogi személynek számítanak, ezért a velük kapcsolatos információkhoz való hozzáférés könnyített, most ezt a kormány megszüntetné.

Scheiring Gábor kitért arra a javaslatra is, hogy a kiemelt beruházások értékhatárát 90 millió forintra szállítanák le. Úgy fogalmazott, hogy ezzel "az átláthatatlanság homályába fog burkolózni a kormány, ami a korrupció melegágya".

A legaggályosabb módosító javaslatnak nevezte azt, amely szerint a 2007. június 1-je után bejegyzett biztosítótársaságok mentesülnének a bankadó alól. Scheiring Gábor azt mondta, hogy ezekben a társaságokban a Fidesz-kormányhoz közel álló személyek töltenek be vezető tisztségeket. Kijelentette, hogy a módosító javaslattal a korrupció a "kormány napi gyakorlatává válik".

Kitért a közbeszerzési törvénycsomagra is, ahol megemlítette saját, az illetékes bizottság által nem támogatott módosító javaslatait. Ezek egyike arra vonatkozik, hogy offshore cégek ne vehessenek részt a közbeszerzési eljárásokban.

Emellett azt is szerették volna elérni - folytatta Scheiring Gábor - , hogy az építési beruházások során az értékhatárt ne emeljék fel 90 millió forintra, mert akkor közbeszerzési eljárás nélkül lehet indokolatlanul magas összegig elkölteni adófizetői pénzeket.

Megjegyezte, hogy ha elfogadják a kormány javaslatát, akkor a jövőben már nem lesz kötelező nyilvánosságra hozni a közbeszerzési eljárások során az ajánlattevő és a nyertes cég között később kötött szerződéseket.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslathoz, valamint a közbeszerzési törvénymódosításhoz benyújtott módosító indítványokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légibaleset Kecelnél - megtalálták a vitorlázórepülőt

Megtalálták a Kecel közelében eltűnt vitorlázó repülőt, mely kényszerleszállást hajtott végre hétfőn; a pilóta nem sérült meg. Tovább olvasom