Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Az izraeli kormányfő visszautasította az uniós kritikákat

Az izraeli kormányfő visszautasította a Gázai övezetben indított katonai offenzívával kapcsolatos európai uniós kritikákat. Ehud Olmert jeruzsálemi nemzetközi sajtókonferenciáján úgy fogalmazott, hogy az uniónak inkább az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat kellene elítélnie.
Brüsszel azzal vádolta Izraelt, hogy aránytalanul alkalmaz erőt a Gáza-övezetbeli palesztinok ellen és súlyosbítja a humanitárius válságot.

Az izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy nincs meghatározott menetrendje a támadásoknak, és azt is, hogy nem hajlandó tárgyalni palesztin foglyok szabadon bocsátásáról az elrabolt izraeli katonaért cserébe. Kijelentette azt is, a hadsereg addig folytatja légi és szárazföldi akcióit, amíg a palesztin fegyveresek szabadon nem engedik a több mint két hete elrabolt izraeli katonát.

Korábban egy izraeli helikopter rakétával lőtte az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet gázai fegyverraktárát. Egy palesztin meghalt, négyen megsebesültek.

Egy izraeli katonai szóvivő szerint a hajnali légi támadás célpontja egy fegyvergyártó üzem volt, míg palesztin szemtanúk szerint az épületet tárolásra használták.

Az iIzraeli hadsereg képviselői bejelentették, hogy a Nyári esők névre hallgató hadművelet valószínűleg két hónapig is eltart. A kormánykoalícióban a többség támogatja a katonai akciók folytatását, amelyek célja nyomás gyakorlása az elrabolt tizedes visszaadása érdekében és a Kasszam rakéták kilövésének megakadályozása.

Közben Iszmail Haniye palesztin kormányfő tűzszünetet javasolt, amit gázai palesztin források szerint a Hamasz Damaszkuszban székelő legfőbb vezetője, Kaled Masal is támogat. A hamaszos miniszterelnök átfogó egyezményt kötne Izraellel, amely magában foglalná palesztin részről a fogoly tizedes elengedését, a Kasszam rakéták megszüntetését és egy hosszú távú, akár több éves tűzszünetet, amiért cserébe Izrael elengedne néhány tucat palesztín rabot, felhagyna a célzott likvidálásokkal és visszavonulna Gázából. A palesztin oldal javaslata már nem az összes fiatalkorú és női rab, valamint ezer fogoly elengedését követeli, hanem mindössze 120 körüli letartóztatottról szól, és még az ő személyük és pontos számuk is alku tárgya lehetne.

Az izraeli vezetés azonban elutasította az ajánlatot, és továbbra is Gilad Salit azonnali szabadon bocsátását követeli a gázai nyugalom fejében.

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miroslav Klose a VB-gólkirály

A német Miroslav Klose 5 góllal lett a 2006-os VB gólkirálya. Tovább olvasom