Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az iskolakezdés rég nem presztízskérdés

Folytatás az 1. oldalról.

– Ahogy nőttek a követelmények, a szülők tudomásul vették, nincs ok a sietségre. Egyre többen hagyják még egy évig játszani csemetéjüket az oviban – mondja Mugitsné Novák Erika.
Iskolaérett az a gyermek, aki négy – testi, szociális, érzelmi és értelmi – területen megfelel a követelményeknek. Leggyakrabban az okoz gondot, hogy nincs alkalmuk eleget mozogni, órákat töltenek a tévé előtt, a szülők pedig olykor túl sok mindenben kisegítik őket. Pedig nagyon fontosak a nagymozgások, amelyeket az egyensúly-, ritmusérzék- és koordinációfejlesztő ugróiskolával, kerékpározással, labdázással lehet segíteni, hogy aztán kialakulhassanak a finommozgások, amelyek az írás elsajátításához nélkülözhetetlenek. A beszédhibákra is érdemes ügyelni, aki ugyanis nem ejti tisztán a hangokat, nem fogja tudni írásban sem elkülöníteni azokat. Meséljünk, beszélgessünk sokat a gyermekkel, hogy gyarapodjon a szókincse, fejlődjön a hallása, képzelete, emlékezete – tanácsolja a szakember.

Segítség a családoknak Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron – szakszolgálatok és tanácsadók

A törvény értelmében az óvoda dönt az iskolakezdésről, a szülő csak kérheti ennek módosítását. Ha nem értenek egyet, a nevelési tanácsadók felmérik a gyermek iskolaérettségét. A Győr környéki családok segítséget a Győri Kistérségi Pedagógiai és Gyermekpszichológiai Szolgáltató Központtól (Győr, Török István u. 36., 96/515-540), a soproniak a Pedagógia Szakszolgálati Központtól (Sopron, Mátyás király u. 18., 99/505-407) kaphatnak, a Mosonmagyaróvár környékén élők pedig a Nevelési Tanácsadóhoz (Mosonmagyaróvár, Szent István u. 97., 96/203-232) fordulhatnak bizalommal.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 1,4 millió támogatási igénylés

Január végéig közel 1,4 millió támogatási igénylés érkezett a gázszolgáltatók részére ügyfeleiktől.… Tovább olvasom