Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az ingyenes belvárosi parkolásnak vége

Megszűnt az adventi kedvezmény: mostantól nem lehet ingyen parkolni a belvárosi fizetős helyeken. A városvezetés és az érintett kereskedők többsége sikeres főpróbának tartja az először bevezetett kedvezményt. De tény, hogy karácsony előtt sokszor bedugult a Belváros.
A karácsonyi vásár idején – november 24. és december 24. között – nem kellett fizetni a parkolásért munkanapokon délután négy óra után, valamint szombaton. Emellett ugyanebben az időszakban, a piaci napok kivételével, reggel nyolc és délután négy óra között, megengednék a parkolást a Dunakapu tér keleti oldalán. A javaslat elfogadásakor már felhívták a figyelmet az ebben rejlő kockázatokra: az előterjesztést jegyző alpolgármester novemberben jelezte, az ingyenesség miatt az autósok hosszabb ideig várakoznak majd egy helyen, ezért előfordulhat, hogy még annyian sem tudnak parkolni a központi városrészben, mint korábban. A Belváros forgalmi terhelése is nőhet, ha a mostaninál több autós kényszerül körözni szabad helyet keresve. Ez így is lett – mondta tegnap Eredics Imre alpolgármester, hozzátéve, hogy akkora dugót azért nem okozott, hogy be is kellett volna avatkozni a forgalmi rendbe.
A városvezetés éppen ezért sikeres főpróbának tartja az idén először bevezetett kedvezményt, amelyet akár jövőre is megismételhet. Valóban jövőre, az Árkád nyitása után lehet élesben megtapasztalni, hogy az ingyenes parkolás – amelyet a multicégek minden további nélkül biztosítani tudnak vásárlóiknak, a belvárosi üzletek többsége azonban ezt a luxust már nem engedheti meg magának – mennyi hasznot hoz, mondják az ünnepek után a kereskedők.
Többségük elégedetten nyilatkozott az adventi kedvezményről, ami kicsit sem meglepő, hiszen ők kérték annak bevezetését. Persze hogy annak örülnének a legjobban, ha ez egész évben így lenne, de ez jelenleg kizárt.
Hogy valóban mennyi hasznot hozott az ingyenes parkolási időszak, legfeljebb saccolni lehet, de abba nem szívesen megy bele senki. A karácsonyi forgalom nőtt az előző évekhez képest – állították az elégedettek –, de ennek csak részben oka a parkolás, az életszínvonal növekedése legalább ennyire számított. Az autósok egy része ezzel szemben kritikusnak nevezte az elmúlt egy hónapot. Szerintük képtelenség volt megállni a Belvárosban, sokan nem is próbálkoztak ezzel, főképp délután. Voltak, akik épp emiatt először parkoltak le a Jókai utcai parkolóházban, mások a Dunakapu téren álltak meg. Olyan győri is akadt, aki csak forralt bort inni jött volna be a Belvárosba, de miután a második körben sem talált magának helyet a centrumban, inkább visszafordult, és hazament. A kép tehát vegyes, ami biztos, az ünnepek felén túl vagyunk, de jön még a szilveszter, amikor ismét nagyobb forgalommal kell számolni. Figyelem, a parkolóautomatákba pénzt kell dobni!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóvihar Nagy-Britanniában

Heves hóvihar söpört át dél Anglián, káoszt okozva a közlekedésben, és az előrejelzések szerint még… Tovább olvasom