Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Az idegenforgalomra építenek

Ma már az ország távolabbi vidékein élők közül is egyre többen ismerik Lipót nevét. A kis szigetközi település ilyenkor nyáron a szúnyograjok ellenére is számos hazai és külföldi turistát csal a községbe.
Lipótot 1216-ban egy oklevél említi először. Nevét a falu egy Lipold nevű mosoni polgártól kapta, aki a település egykori birtokosa volt. Az 1954. évi nagy szigetközi árvíz Lipótot sem kímélte. Történelme során így sokadszor kellett újjáépíteni. Jelentős változást, fordulópontot hozott a falu életében 1968-ban az egykori Petőfi-tsz által fúratott termálkút. A Szigetköz szívében, Mosonmagyaróvártól 18, Győrtől 28 kilométerre fekvő falu ma csaknem hétszáz lelket számlál.
Nyáron megélénkül a falu: rengeteg vendéget vonz a termálfürdő, ami az elmúlt esztendőkben teljesen átalakult, új medencék épültek, két éve a komplexum élményfürdővel is gazdagodott.
A lipóti utcák persze nem csak turistákkal népesülnek be, az emberek szívesen megállnak egymással beszélgetni a házak előtt. Mint például ottjártunkkor a rokkantnyugdíjas Bertalan Jánosné és a nyugdíjas Kovács Lajosné. Egyikük 30 éve Mosonmagyaróvárról, másikuk 55 esztendeje Kisbodakról jött férjhez a településre. – Más volt akkor itt az élet – mondják. Szinte az egész falu a helyi téeszben dolgozott, ma is nagy szeretettel gondolnak vissza a kertészetben eltöltött évekre, ahol rengeteg szegfűt szedtek le. Aztán megszűntek a munkalehetőségek, Mosonma-

gyaróvárra és Győrbe járnak be az emberek dolgozni, már aki tud. A közlekedés nem túl jó, mesélik. Győr felé Héderváron át is kell szállniuk. Na és persze sok cég nem akarja átvállalni a bejáróktól a bérlet árát, meséli tapasztalatait Bertalan Jánosné Teréz, akinek két kisgyermekes, 31 éves lánya sok helyre hiába jelentkezett, míg végül sikerült a lipóti pékség egyik óvári boltjában elhelyezkednie. – Nagy szerencse, hogy ilyen vállalkozó lakik a településen, mint Tóth Péter jegyzik meg az asszonyok, sok falubelinek ad ő munkát. Régen persze a nőknek könnyebb dolguk volt: helyben dolgozhattak, hiába van itt az új iskola, üresen áll, a gyerekek Hédervárra járnak át tanulni. Most pedig már azt rebesgetik, hogy lehet, hogy az óvoda is megszűnik.
Lipót egyébként bővelkedik civil szervezetekben is, van tűzoltó-egyesülete, sportköre, futballcsapata, sporthorgász-egyesülete. Az elmúlt években megindult a község virágosítása, közterületeinek rendbetétele. Középületeik megújultak, befejeződött a tavaik rehabilitációja. A település adottságai alapján az idegenforgalom köré csoportosítja a fejlesztési elképzeléseit. Fontos célkitűzésük a községben a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, az utak és a járdák folyamatos felújítása is állandó feladat. A közeljövőben tervezik a községben egy falumúzeum létrehozását és egy vadászati gyűjtemény bemutatását is. Az önkormányzat régi vágya és egyik kezdeményezője, hogy a Dunán induljon be egy kompjárat Lipót és Bős között, ezzel is oldva a térség viszonylagos elzártságát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig… Tovább olvasom