Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Az eukaliptusz királynője

Horváth Mónika, a Raab Wood tulajdonosa 1990-ben a kiállítók szavazatai alapján a Győri Általános Vásár háziasszonya lett. Idén már saját cégének standján fogadja az érdeklődőket. Nevéhez fűződik a rendkívül jó tulajdonságokkal bíró eukaliptuszfa meghonosítása Magyarországon.  

Nyugodtan nyithatna egy optimizmusboltot is. Egészen biztos, hogy jól menne az üzlet, mert már az első találkozás alkalmával úgy tűnt, ebből óriási készletekkel rendelkezik. Majdnem olyan nagyokkal, mint tulajdonképpeni üzletének alapanyagából, az ausztrál eukaliptuszfából. Horváth Mónika, az első Győri Általános Vásár megválasztott háziasszonya, most már a Raab Wood tulajdonosa és ügyvezetője két tárgyalása között jött el szerkesztőségünkbe. 

– Azt vallom, hogy bárhova megyek is, mindig mosolyogni kell. Nem mindig mosolyognak vissza, de a kapcsolatteremtésnek, ha tetszik, az üzletkötésnek ez az első lépcsője.
És az elszántság. Ebben is bővelkedik az egyszemélyes kommandóként működő Horváth Mónika. Faipari mérnökként elindult egy bőrönddel, hogy Ausztráliából egy eddig még ismeretlen paraméterekkel rendelkező fát, az eukaliptuszt behozza hazánkba. A Nemzeti Színház volt az első nagyobb feladat, amibe belevágta fejszéjét (a Kisalföld erről már beszámolt). A padlózat a fának remek referencia, akárcsak a Sydneyben álló operaház belső burkolatai.
– Azt is mondhatnám az

eukaliptusz megismerésének történetére, hogy operától a színházig. De ez persze nem igaz, hiszen nagyon sok magánépíttető alkalmazza már az eukaliptuszfát. Padlónak, terasznak, medence partján burkolatnak.
– Ebből minden faszerkezethez kevesebb kell, mert erősebb, strapabíróbb, mint a hagyományosan ilyen célokra használt fák. Ám drágább is azoknál.
– De ez egy igen tartós fa. Ellenáll az időnek, időjárásnak. Nemzedékek gyönyörködhetnek benne.
– Mosolyog, és mindehhez még szépen is beszél. Akad olyan vevő vagy építész, akit ezzel nem vesz le a lábáról ?
– Sokat számít a barátság, de én bízom benne, hogy a sikereimben az még többet jelent, hogy kiváló műszaki paraméterekkel rendelkezik az árum, és nagyon jó az a tudományos háttér, amit a soproni egyetem intézményei is biztosítanak a munkámhoz.
– Csak visszakanyarodnék a megnyerő stílushoz. Hiszen most a Győri Általános Vásárra készül mint kiállító. Tizenkét évvel ezelőtt az egyik standon egy bútorcéget képviselt. Akkor az első vásáron a kiállítók önt választották meg a rendezvény háziasszonyának.
– Nekem az érdeklődők nagyon fontosak. A minap az egyik vásáron egy család állt meg nálam. Beszélgettünk és a gyerekük sírva fakadt, hogy menjenek már. Azonnal egy fakocka került a kezébe. Azt színeztük, rajzoltunk rá. A gyerkőc megnyugodott, a szülei beljebb jöttek.
– Rafinéria vagy ráérzés ?
– Ösztönösen csinálom, amit csinálok. Hiszek abban, hogy a jó szándék, a bizalom meghozza a gyümölcsét. Bár akad ellenpélda is. A minap kaptam meg egy szállítmányt Ausztráliából. És bizony a hosszú út alatt alaposan összekeveredtek a gerendák. Beöltöztem és elrendeztem őket. Látja, itt a szálka a kezemben.
– Egy üzletasszonynak talán nem kellene a fa szállításával, raktározásával foglalkoznia. Valakire rábízhatná.
– A Győri Általános Vásáron egy előadást is tart majd. De úgy tudom, Ausztrália magyarországi nagykövetségén is a pódiumra lép majd. Ez is csak úgy ösztönösen jön ?
– Kemény munka ez. Szervezni, előadni. De minél szélesebb körben ismerik meg azt, amivel foglalkozom, annál többen meg is szerethetik. A tervezők kezébe jó eszközt adok arra, hogy örömet szerezzenek az embereknek. Ezért is vagyok bizonyos abban, hogy a Győri Vásáron a standomon lesz miről beszélnem az érdeklődőkkel.
„ Szerintem nem olyannak kell lenni egy burkolatnak, mintha műanyagból lenne, hanem olyannak, mint amilyennek Isten a fát megteremtette. "

Korábban:

Horváth Mónika: kemény fából faragták (2002.03.28.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen cédét gyermekének!

Szinte még véget sem ért legutóbbi nyereményjátékunk, máris itt a következő! Ezúttal gyermekének… Tovább olvasom