Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az EU-csatlakozás kiszámíthatóbbá teszi az ingatlanpiacot

A csatlakozás után két, egymástól különbözo hatásra Lehet számítarti. Rövid távon áremelkedéssel csak a belvárosban lehet számolni. Hosszú távon, a csatlakozás után 5-10 éven belül jelentős szerkezeti átalakulás várható a magyar ingatlanpiacon.

A rövid távú áremelkedés csak a legfrekventáltabb városrészeket érinti, mert befektetői szempontból leginkább a kiemelt városrészek érdekesek. Mivel a kínálat nem bővül, a kereslet növekedése áremelkedéshez vezet. A tulajdonosok ugyancsak pozitív elvárásokat támasztanak, ami szintén az árak emelkedésével jár. A változás tehát csak a belvárosra koncentrálódik.

Az ingatlanok árának lassú emelkedése - függően a lakás pontos helyétol - már körülbelül fél éve tart, mértéke 10-25 százalék közé esik. Ez az áremelkedés azonban valószínűleg hamarosan tetőzik. A rövid távú hatással kapcsolatban mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy nem áll mögötte valós gazdasági teljesítmény, kizárólag a várakozások hajtják fel az árakat. Nagyjából 5-10 éven belül kezdjük majd érezni a csatlakozás következményeit a fővárosban, illetve az egész országban. Ekkor már nem csak a belvárosi lakások ára emelkedhet, mert addigra komplex gazdasági változások mennek végbe, amivel együtt a magyarországi ingatlanpiac szerkezete is átalakul.

Az első ok az, hogy az uniós csatlakozással a fizetések reálértéke fokozatosan növekszik, ami az átlagos árszínvonal-emelkedéssel együtt az ingatlanok árainak emelkedését is maga után vonja.

A második, talán még fontosabb ok az, hogy átalakul a hitelrendszer. Az EU-országok banki kamataihoz hasonlóan nálunk is alacsonyabbak lesznek a kamatok. A felvehető hitel összege manapság alig haladja meg a lakás valós értékének 50 százalékát. Az EU-ban az ingatlanokra felvehető hitel nagysága az ingatlan 70-80, sőt 90 százalékát is elérheti. Nálunk a lakáshitelezés még gyerekcipőben jár, de a gazdasági átalakulás során a pénzintézetek is egyre nagyobb mértékben hitelezik meg a lakásvásárlást. A harmadik, ugyancsak nem elhanyagolható ok az, hogy jelentős változásokon megy keresztül a lakáskiadás is. A nemzetközi munkaerő-beáramlás megnövekedése miatt rengeteg kiadó lakásra lesz szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátrix - Forradalmak

A végkifejletben Neo egy lépéssel előrébb került az igazság felé vezető úton, és messzire jutott,… Tovább olvasom