Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Az emberre is veszélyes a Duna-deltából származó vírus

Az emberre is veszélyes H5N1-es influenzavírus-törzset mutatta ki az Európai Unió angliai referencia laboratóriuma a Duna-delta Karaorman településén elhullott négy tyúk szervezetében. A hatóságok egy hete vesztegzárat rendeltek el és elpusztították a falu mintegy kétezer fős baromfiállományát.
Jó hír viszont, hogy Maliuk községben feloldották a karantént, mivel a háziszárnyasok megsemmisítését követően odatelepített vírusérzékeny tesztcsirkék egyike sem telepedett meg. Mindenesetre kevés a remény, hogy a madárkór hamarosan eltűnne a Duna-deltából.

A román agrártárca vezetője hétfőn azt is bejelentette, hogy újabb 8 madárinfluenzával fertőzött vadszárnyast találtak a deltában, igaz nem lakott területen. A vándormadarak vonulása javában tart így már nem okoznak meglepetést az újabb fertőzött egyedekről szóló hírek Romániában.

Közben feltehetően a madárinfluenza újabb áldozatára bukkantak Indonéziában. A szombaton elhalálozott 35 éves férfi szervezetében kimutatták ugyan az embert is megfertőzni képes H5N1-es vírustörzset, de a vizsgálat eredményét még az egészségügyi világszervezetnek is hitelesítenie kell.

Amennyiben a 35 éves férfinál beigazolódik a madárinfluenza gyanúja, úgy Indonéziában nyolcra emelkedik a madárinfluenza vírusa által okozott halálesetek száma.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Meg kell tanulnunk kicsinek lenni''

Nem akarunk olyanokkal versenybe szállni, akik nem a mi súlycsoportunk, vagyis nekünk nem a Tescót és a Spart kell legyőzni, mert az reménytelen. Meg kellett tanulnunk kicsinek lenni, hiszen ne feledjük, a bonsai egy kicsi fa, mégis megbecsült darab a télikertben – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Kiss László, a Kisalföld Füszért vezérigazgatója. Tovább olvasom