Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Az első felvételi listák

Folytatás az 1. oldalról.

Az ideiglenes felvételi listából a jelentkező megtudhatja, hogy az adott iskola adott szakán jelenleg hányadik helyen áll.
Ha azt is tudja – és nyilvánvalóan tudja –, hogy várhatóan hány tanulót vesznek fel egy-egy szakra, az ideiglenes felvételi listán látható sorszámából következtetni tud későbbi esélyeire. A következtetés azonban mégsem ilyen egyszerű, azt ugyanis már nem tudhatja, hogy az előtte lévő tanulók az adott szakot vagy iskolát hányadikként jelölték meg. Intézményenként változóan, de abban az iskolában, amelyet ő elsőként jelölt meg, nagy esélye van annak, hogy végül előbbre kerül, ha az előtte állók egy részét más iskola veszi fel.
Felvetődött az a kérdés is, lehet-e utólag módosítani a jelentkezéseken. A válasz: igen, március 16-án és 17-én a tanulói adatlapokon módosítható az iskolák vagy szakok egymáshoz viszonyított sorrendje. De figyelem: csak az eredetileg feltüntetett iskolák és szakok sorrendjén lehet módosítani, új adatok nem írhatók be!
Mikorra várhatók a végleges eredmények? A középiskolának április 26-ig kell értesíteni a szülőt (a gondviselőt) és az általános iskolát a felvételi eredményekről. Bár érthető módon mindenki minél előbb szeretné tudni a választ, mégis kérik az érintetteket: a határidő előtt akkor se sürgessék az iskolákat, ha a szomszéd gyerek már megkapta az értesítést. Iskolánként változó ugyanis a jelentkezők száma, ráadásul több tízezer levél indul útnak ezekben a napokban.
Mi lesz azokkal, akiket sehova sem vettek fel? Papp András leszögezte: ez csak átmeneti állapot lehet, mert a jelentkezők szinte kivétel nélkül tankötelesek. Előfordulhat viszont akár nagyon jó tanulónál is, hogy csak egy nagyon erős helyet jelölt meg, és az nem sikerült. Ilyenkor hátrányba kerül a nálánál sokkal gyengébbekkel szemben is, mert a rendkívüli felvételi eljárásban csak azok az iskolák szerepelnek, ahol szabad hely maradt. A rendkívüli felvételi eljárás május 4–május 17. között lesz.
Van-e lehetőség jogorvoslatra a felvételi eredmények esetében? Igen, ennek határideje május 12. A jogorvoslati kérelemnek alapvetően két válfaja ismert: egyik esetben jogszabálysértésre hivatkozik a szülő, ha úgy véli, az eljárás során konkrét jogszabályok sérültek. Ez nagyon ritkán fordul elő. Másik esetben méltányossági kérelemről beszélhetünk, ha a tanuló helyhiány, vagy a szükségesnél gyengébb teljesítmény miatt nem került be a választott iskolába vagy szakra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom