Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Az elmúlt száz év legforróbb esztendeje lehet 2007

Az idei lehet az elmúlt száz év legforróbbika az első hét hónap mérései alapján - mondta Mika János, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati osztályának vezetője.
Eddig 2000-ben volt a legmagasabb az évi középhőmérséklet. A listát 1994 követi, majd 2002. A szakértő szerint az idei évvel folytatódhat az a tendencia, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedéssel számolni kell.

"Klímaváltozás nélkül legfeljebb egy vagy két évben lett volna kiemelkedően magas hazánk utolsó másfél évtizedének évi középhőmérséklete" - magyarázta Mika János.

A Föld átlagos évi középhőmérséklet-emelkedésénél 40 százalékkal gyorsabb melegedés várható a mérsékelt égövben, így Magyarországon is.

"Míg a bolygó hőmérséklete minden évtizedben 0,2 Celsius-fokot emelkedik, ez a szám hazánkban megközelítheti a 0,3 Celsius-fokot" - tette hozzá Mika János. Egy friss ENSZ jelentésre hivatkozva elmondta, hogy az egyenletes melegedés 2030-ig elkerülhetetlen, és most már az üvegházhatású gázok csökkentése sem tudja ezt meggátolni. A kibocsátások radikális csökkentését mégis el kell kezdeni, mert ellenkező esetben, még ebben az évszázadban, sok régióban elviselhetetlenek lesznek az életfeltételek.

A csapadék évi mennyisége hazánkban csökkenő tendenciát mutat majd, és évszakos eloszlása is kedvezőtlenül változik. A nyári hónapokban kevesebb csapadékra számíthatunk a jövőben, míg télen gyakoribbak lesznek az esőzések - közölte a szakértő, hozzátéve hogy a melegebb hőmérséklet hatására kevesebb hó hullik majd.

A Szolgálat mérése szerint 1991 óta minden évben, átlagosan egyszer előfordult a júliusban tapasztalthoz hasonló hőmérsékleti szélsőség - hangozatta Mika János. Hozzátette: a következő években is számítani lehet hasonló jelenségekre, és ha nem dőlnek is meg a korábbi hőmérsékleti rekordok, a hőhullámok hosszabb ideig tartanak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevált stresszoldók

Miért tartják a sportot stresszoldónak? Mert a mozgás lehetővé teszi, hogy oldódjunk, kifejezzük… Tovább olvasom