Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

az ellenzék egyértelműen elutasítja a régiók megteremtését

Szerdán zömmel olyan törvényjavaslatokat tárgyal az országgyűlés, amelyek elfogadásához kétharmados többség, vagyis az ellenzék támogatása is kell. Ezeknek a javaslatoknak a tárgya a közigazgatási rendszer átalakítása. Délelőtt egy alkotmánymódosító javaslat tárgyalásával kezdődött az ülés.
A javaslat elfogadására most nem sok esély látszik, de ha mégis, akkor 2009-ben megszűnnének a megyék, és hét regionális önkormányzatot választanánk. A módosított alkotmány azt is lehetővé tenné, hogy az önkormányzatokat törvénnyel kötelezzék társulások létrehozására, intézmények olcsóbb, közös működtetésére.

Az önkormányzati rendszer reformjához szükséges alkotmánymódosításról Petrétei József igazságügyi miniszter elmondta: a törvényjavaslat alkotmányi szintre emeli a régiót, előírja a regionális önkormányzatok létrehozását és a megyei önkormányzatok egyidejű megszüntetését. AZ SZDSZ-es Fodor Gábor a vitában azt mondta: pártja a régiók létrehozását igen, de a képviselők hat évre szóló megválasztását nem támogatja. A Fidesz sem ért egyet az önkormányzati képviselők tervezett hat éves mandátumával. A megyerendszer megtartása mellett érvelt az MDF és a KDNP is.

Jauernik István a szocialisták nevében gyors döntést kért, hogy az idei önkormányzati választások kiírása előtt hatályba léphessen a változás, amelynek része, hogy már csak három évre szólna az új megyei közgyűlések megbízatása. Hangsúlyozta: mindenről hajlandók tárgyalni a kétharmados többséget hozó kompromisszum érdekében, hogy hatékonyabbá tehessék a közigazgatást.

- Ez a kétharmados támogatottság azt jelenti, hogy a parlamentben ülő képviselőknek a felelőssége más. Itt nem elég, ha az ellenzék csak bírál, ezért azt kérem, hogy ha ez a csomag nem jó, tegyenek javaslatot. Csak a kormánypártok nem tudják ezt a kérdést eldönteni – fogalmazott Jauernik István.

Az ellenzék mindhárom pártja egyértelműen elutasítja az önkormányzati régiók megteremtését, a megyei intézmények emiatt várható megszüntetését. Többen bírálták azt, hogy a döntések távolabb kerülnének a lakosságtól. Kovács Zoltán a Fidesz vezérszónokaként blöffnek nevezte az előterjesztést, amellyel a gazdasági megszorításokról akarják elterelni a figyelmet. Salamon László a KDNP nevében ezt mondta:

- Az ezer esztendős megyerendszer elszakíthatatlan része közjogi, közigazgatási hagyományainknak. A megyerendszer megszüntetését semmi sem indokolja, ugyanakkor a regionális önkormányzatokra való áttérés különféle hátrányokkal és komplikációkkal járna.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke ehhez hozzátette: a régiók maradjanak fejlesztési egységek, de a megyék ne szűnjenek meg. Az ellenzék egységesen elutasítja, és az önkormányzatiság csorbításának tartja a kötelező kistérségi társulást is, bár Petrétei József igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a települések ettől még önállóak maradnának.

Megegyezés tehát egyedül abban látszik lehetségesnek, hogy az önkormányzati választásokat ne a parlamenti választás évében tartsák. Ám azzal a Fidesz és az SZDSZ nem ért egyet, hogy ennek érdekében idén, egy alkalommal hat évre válasszunk polgármestereket és helyi képviselőket.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek

a szóbeli érettségik

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom