Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az egyetem üzemeltetheti a zsinagógát

A jelen állás szerint a Széchenyi István Egyetem üzemelteti majd a győri zsinagóga átalakított épületét, a „Művészetek Szentélyét”. A Kisalföld a kezdetektől nyomon kísérte a felújítást, a munkák kezdetétől, Tony Curtis felajánlott (majd meg nem érkezett) pénzén át egészen a végső fázisig, amikor pluszfeladatok és -pénzek kellettek a teljes rekonstrukcióhoz.
A munkákkal elkészültek – erről szerdai számunkban írtunk Üzemeltetőre vár a zsinagóga címmel (Kisalföld, 2006. június 21., 11. oldal). Egy kérdés maradt – s ez a címből is kiderül –, hogy a „kultúra szentélyét”, amely otthona lesz a híres Vasilescu-gyűjteménynek, ki fogja üzemeltetni.

A Vasilescu-tárlattal nyitják

„ A jelen állás szerint az egyetem lesz a zsinagóga üzemeltetője, de ehhez nagyon bonyolult jogi és egyéb kérdéseket kell még tisztáznunk” – mondta sajtótájékoztatóján Eredics Imre alpolgármester. Arra a kérdésünkre, hogy a Széchenyi István Egyetem biztosítani tudja-e azt a szakmai hátteret, amely a múzeumi, kulturális és programszervezői funkció ellátásához szükséges, Eredics azt válaszolta: kell hogy biztosítsa, de például a Vasilescu-gyűjtemény gondozásában a Városi Művészeti Múzeum is segítő kezet nyújt. Az üzemeltetés költségein is közösen osztozik majd a város és az egyetem, a szerződést pedig várhatóan határozatlan időre kötik. A kultúra szentélyét a Vasilescu-tárlattal nyitják.

Ötezer elhurcolt emléke

A zsidó hitközség vezetője abban bízik, hogy annak az ötezer embernek az emléke, akit a második világháborúban hurcoltak el, nem veszik el annak ellenére sem, hogy már nem zsidó templomként funkcionál a zsinagóga.

Nyílt napot tartottak

Csütörtökön előbb a sajtónak mutatták be a felújított zsidó templomot, majd délutántól a győriek is megnézhették a gyönyörű épületet. Folyamatosan érkeztek az emberek a nyílt napra, s bár még csak elképzelni tudták, amint a paravánokon a híres festők képei köszönnek vissza, egyöntetű volt a véleményük: Győr fontos turisztikai látványossága lesz az eddig csak romos épületként ismert zsinagóga. Néhányan sajnálták, hogy templomi funkcióját elveszíti az épület, de elismerték: ha már a művészetek szentélyévé vált a zsinagóga, akkor ki is kell használni az összes, épület adta lehetőségeket. A legrosszabb most már az lenne – mondták –, ha üres és csendes maradna a zsinagóga.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár George Bush látogatásától?

Tovább olvasom