Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az egyetem szakértői vizsgálták a nyárfákat

A Nyugat-Magyarországi Egyetem szakértői csoportja vizsgálta meg a Jereván-lakótelep nyárfáit. A vizsgálat a növények általános állapotára irányult, mivel korábban a jerevániak egy csoportja kezdeményezte a fák kivágását.
Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a Jereván-lakótelepiek egy csoportja – az allergiaokozásra hivatkozva – kezdeményezte a településrész nyárfáinak kivágását (Kisalföld, 2005. június 25., Kivágásra ítélt nyárfák?). Az önkormányzat felkérte a Nyugat-Magyarországi Egyetem favizsgálatokkal foglalkozó szakértői csoportját, hogy véleményezze a növények általános állapotát. – A vizsgálat során közel kétszáz nyárfát vettünk górcső alá – mondta el lapunknak Kocsó Mihály, az egyetem botanikus kertjének vezetője. – A törzset, ágakat, korhadtságot, a környező talaj állapotát és a fa esetleges veszélyességét egyaránt vizsgálatnak vetettük alá. Megállapítottuk, hogy a körülbelül kétszáz fa mintegy 99 százaléka egészséges. Felmértük azt is, hogy melyik növény hím-, illetve nőivarú. Érdemes tudni, hogy a vattaszerű termésért a nőivarú fa felelős, azonban az allergiát nem ez, hanem a hím fa virágpora okozza.
– Miután kézhez kapjuk a szakértői vizsgálat hivatalos eredményét, döntünk a fákkal kapcsolatos további tennivalókról – tudtuk meg Hruby József alpolgármestertől, a terület önkormányzati képviselőjétől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Hegedűsné Kónya Szilvia

Három gyerek után akarta meglepni férjét a forráskúti Hegedűsné Kónya Szilvia, amikor jelentkezett… Tovább olvasom