Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Az e-mailek java kéretlenül érkezik

A BlackSpider Technologies internetes biztonságtechnikai vállalat legfrissebb adatai szerint a reklámlevelek az összes email forgalom 87,74 százalékát teszik ki.
A levélszűrő szolgáltatást is nyújtó BlackSpider szerint május 21 és 23 között különösen jelentős kicsúcsosodás volt látható a grafikonokban, ezen időszak alatt csak Nagy-Britanniában 250 millió reklámlevelet szűrtek ki a vállalati levelezésekből. A kéretlen levelek számának hirteken megugrását egy 150 ezer gépből álló "botnet" hálózat elindulása okozta, ezek a gépek a felhasználó tudta nélkül voltak részesei az e-mailküldési akciónak. A botneteket, zombihálózatokat az internetre kötött számítógépekre bejuttatott vírusok, trójaik segítségével hozzák létre, így a csökkenő arány ellenére is -- közvetett módon -- komoly problémát okozhatnak a vírusos levelek.

A Sophos nemrég publikált felmésére szerint már Ázsia felelős a kéretlen levelek közel feléért, több spam érkezik az ázsiai országokból, mint bármelyik másik kontinensről. A globális monitorozó rendszer adatai alapján Ázsia a kéretlen levelek 42,8 százalékáért felelős, míg Észak-Amerika már csupán 25,6 százalékkal szerepel a második helyen. Jelenleg Észak- és Dél-Amerika együttesen sem jut még csak a közelébe sem az Ázsiából érkező kéretlen levelek számához. Az európai internetszolgáltatók sem nyugodhatnak meg, mivel Európa már közel ugyanannyi spamért felelős, mint Észak-Amerika, a jelenlegi 25 százalékos érték folyamatos növekedést prezentál, és akár az is előfordulhat, hogy a közeljövőben Európa a második helyre ugrik előre a ranglistán.

Dél-Korea nemrég jelentette be, hogy komoly lépéseket fontolgat az internetet elszennyező spammerekkel szemben. A törvényi szabályozás áprilistól a korábbinál sokkal szigorúbban, akár börtönnel is büntetheti azokat, akik felnőtt tartalmakkal vagy gyógyszerek értékesítésével bombázzák az emberek fiókjait. Amennyiben a büntetőjogi szabályozás változása nem hoz megfelelő eredményt, azaz nem rettenti el a spammereket tevékenységüktől, úgy a tárca egy csapdahálózat kialakításának lehetőségét fogja vizsgálni. Ez e-mail címek kiterjedt hálózatából állna, melyeket a minisztérium felügyelne, és a jogsértőket is felkutatná.

Ausztráliában az internetszolgáltatóktól várják a spamkérdés megoldását, egy új rendelet szerint minden szolgáltatónak szűrnie kell a kéretlen leveleket, az ügyfeleik részére hirdetni és elérhetővé kell tenni a spamek ellen védő megoldásokat, illetve azon felhasználókat, akik a hálózatot kéretlen e-mailekkel terhelik, haladéktanual ki kell tiltaniuk. Azokat az előfizetőket, akiknek a gépéről -- vélhetően illetéktelen behatolók -- spamet küldenek szét, a szolgáltatóknak értesíteniük kell és segítséget kell nekik nyújtani a jogosulatlan hozzáférések elleni védekezésben. A fenti rendelkezéseket be nem tartó szolgáltatók komoly büntetésre számíthatnak.

Forrás: hwsw
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen nyári szezonra számít?

Tovább olvasom