Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Az általános választások éve lesz 2010 Magyarországon

Az általános választások éve lesz 2010 Magyarországon: tavasszal országgyűlési képviselőket választunk, októberben pedig főpolgármestert, polgármestereket és önkormányzati képviselőket.
Az alkotmány szerint a parlamenti képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző testület megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. Az országgyűlési választás kétfordulós, a második fordulót az első után két héttel kell megtartani.

A választásokat hagyományosan vasárnap tartják - eddig az egyetlen kivétel az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazás volt, amely szombaton volt -, így várhatóan a 2010-es országgyűlési választást is vasárnapra tűzi ki az államfő. Sólyom László köztársasági elnök jelezte, hogy a lehető legkorábbi időpontra kívánja kiírni a választást, így valószínűsíthető, hogy április 11-én lesz az első és április 25-én a második forduló. Az országgyűlési választás kétfordulós, a választópolgárok egyéni választókerületi jelöltekre és pártlistákra szavazhatnak.

Az új Országgyűlésbe 176 képviselőt egyéni választókerületben választanak meg, a pártlistákra leadott szavazatok alapján pedig 152 területi listás mandátumot osztanak szét a pártok között, és további 58 mandátumot az országos (úgynevezett kompenzációs) listáról adnak ki. A korábbi országgyűlési választásokon már lehetőség volt arra, hogy a külföldön tartózkodó választópolgár is leadhassa szavazatát, ez a jog a 2010-es országgyűlési választáson is megilleti a választópolgárokat.

Az első fordulót azonban a külképviseleteken a magyarországi szavazás előtt egy héttel fogják tartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek, a második fordulót pedig már a magyarországi szavazással egy időben tartják. Az önkormányzati képviselők és a polgármesterek (valamint Budapesten a főpolgármester) választását az alkotmány szerint az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani.

Az önkormányzati képviselők választása egyfordulós, a választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok nem szavazhatnak. A választópolgárok döntenek a helyi képviselő-testület összetételéről, a polgármester személyéről, illetve a megyei közgyűlés tagjairól. A Budapesten élők a főpolgármester személyéről is döntenek majd októberben. Az októberi általános önkormányzati választás mellett időközi önkormányzati választások is lesznek Magyarországon 2010-ben: január 10-én a Békés megyei Csabacsűdön polgármestert, január 31-én a Pest megyei Galgagyörkön önkormányzati képviselőket választanak.

Szintén polgármestert választanak február 7-én a Zala megyei Gellénházán, február 28-án a Tolna megyei Lápafőn, március 7-án a Hajdú-Bihar megyei Hortobágyon, március 7-én a Zala megyei Keménfán, március 21-én pedig - szintén Zalában - Lendvajakabfán. A korábbi időközi országgyűlési vagy önkormányzati választásokon megválasztott képviselők, polgármesterek mandátuma a következő választásig, 2010 tavaszáig, illetve őszéig szól.

Olvasóink írták

 • 6. Fürgeszarvas 2009. december 31. 10:51
  „5-nek! Azt magadon próbáld ki !”
 • 5. jánosi 2009. december 30. 22:13
  „4.
  Kuncze nem mondta, hogy fizetni is kell a ciánért ....................”
 • 4. Fürgeszarvas 2009. december 30. 12:43
  „Lárika ! Megvizsgáltam ! Amelyik adott valamit,azt az összes szidja,pedig annak az emlőin nevelkedtek ! A gyógyszert meg már nem tudom megvenni !”
 • 3. jánosi 2009. december 29. 22:41
  „1.
  Azért csak menj el és szavazz arra akit legkevésbé látsz rossznak ! Mert ez ami van nem maradhat
  változás kell ! ne dőlj be az mszp szövegének : mi elqrtuk de ők sem lesznek jobbak ...................
  Hangulatodon javíts, mert jön a Kuncze a gyógyszerrel ................”
 • 2. Lárika 2009. december 29. 22:05
  „Azt azért vizsgáld meg, hogy ki az aki a bőrödet is lehúzza, és ki az aki Neked is ad valamit. :-)”
 • 1. Fürgeszarvas 2009. december 29. 09:39
  „Lehet választani a rossz és a ROSSZ között ! Szép kilátások ! Az elmúlt 20 év választási kampányszövegei és a tényleges valóság nincsenek köszönő viszonyban sem egymással ! Teljesen mindegy,hogy melyik pártot nézzük,mert valamennyi ideig mindegyik volt már hatalmon,és mindegyik megmutatta,hogy egy érdek létezik : a sajátja !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogszerűtlen volt a postai kézbesítők sztrájkja

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogszerűtlennek minősítette a Magyar Postánál működő Kézbesítők… Tovább olvasom