Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Az állam fizet a gázművek után

Újabb tízmilliárd forinttal törleszti az állam gázközművagyon utáni tartozását az önkormányzatoknak, várhatóan 2003 elején. Az erről szóló törvényjavaslatot a kormány már benyújtotta az Országgyűlésnek.
Győr-Moson-Sopron megyében 49 település 616 millió forintot kap. Október 31-én nyújtotta be a kormány az 1993. augusztus 4. és 1995. december 31. között önkormányzati hozzájárulásból létesített gázközművagyonnal kapcsolatos önkormányzati igények rendezéséről szóló törvényjavaslatot.

A parlament várhatóan még az idén áldását adja a tervezetre, amellyel éveken át húzódó vita végére kerül pont.
„ Ha így lesz, akkor 2003 első negyedévében 10,2 milliárd forintot fizet ki az állam az érintett önkormányzatoknak" – tudtuk meg Kakuk Lajosnétól, a Belügyminisztérium vezető főtanácsosától. 1993. augusztus 3. előtti tartozását 2001 szeptemberében törlesztette a központi költségvetés. Akkor Győr-Moson-Sopron megyében 21 önkormányzat több mint kétmilliárd forintot kapott.
Kilenc évvel ezelőttig a helyhatóságoknak törvény írta elő, hogy gázközművagyonukat ingyenesen át kell adniuk az állami tulajdonban lévő gázszolgáltatóknak. 1993. augusztus 4. után – amikor ezek a vállalatok részvénytársaságokká alakultak – a településeket ugyan már térítés illette meg, a már folyamatban lévő beruházásoknál azonban a korábban megkötött szerződések értelmében sok esetben mégsem kaptak pénzt.

Zárókör: több mint tízmilliárd

Kakuk Lajosné belügyminiszteri főtanácsos szerint az is előfordult ebben az időszakban, hogy az önkormányzatok ugyan kaptak pénzt átadott gázközművagyonuk után, de a valós értéknél jóval kevesebbet.
A mostani, zárókörben az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 10,2 milliárd forintot fizet ki az érintett helyhatóságoknak. Győr-Moson-Sopron megyében 49 település összesen 616 millió 502 ezer 391 forintot kap. A legtöbb pénz Győrnek, Győrújbarátnak, Nyúlnak, Pannonhalmának, Fertőrákosnak, Pérnek és Hegykőnek jár. (Az 1996-os és a későbbi gázberuházások azért nem lehetnek önkormányzati követelések alapjai, mert ekkor már privatizálták a gázszolgáltató cégeket.)
Az állam adósságát ezúttal várhatóan nem készpénzben, hanem zárt körben forgalomba hozott, szabadon átruházható, egysorozatú, négy-öt éves futamidejű, változó kamatozású kötvényekkel törleszti. A helyhatóságok zöme nyilvánvalóan fejlesztésre költi a pénzt.

A vagyonból vagyon lesz

Így tesz Győr is. Eredics Imre alpolgármester kérdésünkre elmondta: tartják magukat ahhoz az elvhez, hogy vagyont csak vagyonra lehet váltani, s ennek megfelelően a kapott összeget a beruházások finanszírozására fordítják. Ugyanez történt azzal a mintegy 800 millió forinttal, amit tavaly kapott az önkormányzat az 1993 augusztusa előtt létesített gázközművagyona után.
Tápon a jövő évi költségvetésben számolnak a nekik beígért 13,1 millió forinttal – tudtuk meg Horváth Péter jegyzőtől. A szakember közölte: ebből a szennyvízcsatornázáshoz, a hegysori tájházak, valamint a polgármesteri hivatal felújításához szeretnének hozzájárulni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online játékok

Tovább olvasom