Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Az alkalmi munkavállalás változásai

Az eddigi százhúsz helyett augusztustól évi kétszáz napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók.

Az eddigi százhússzal szemben augusztustól évi kétszáz napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók. Számukra ingyenes munkakönyvet állítanak ki, és közteherjegyekkel jogosulttá válnak a nyugdíjra is. 

Eddig évente legfeljebb csak 120 napot dolgozhattak legálisan az alkalmi munkavállalók, augusztus 1-jétől viszont már kétszáz napot, a 92. Magyar Közlönyben közzétett törvénymódosítás alapján. A kétszáz napot akkor dolgozhatják le az alkalmi munkavállalásra előírt kedvezőbb járulékfizetési feltételekkel, ha több, de legalább három természetes személynél vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. 

Egy háztartásban nem lehet több, csak egy természetes személy az alkalmi munkavállaló foglalkoztatója, tehát a több munkaadó kritériuma csak több háztartásnál vállalt munkával teljesíthető. 

Vegyesen is ledolgozható 

Az alkalmi munkavállaló a kétszáz napot teljesítheti úgy is, hogy vegyesen, természetes személyeknél, kiemelten közhasznúnak minősülő szervezeteknél és gazdálkodóknál is vállal munkát. A szabály viszont ilyenkor az, hogy a gazdálkodóknál végzett munka nem lehet több évente a kétszáz napon belül a jelenlegi munkaadónkénti 90 napnál, illetve több munkaadó esetén a 120 napnál. 

Ingyenes az alkalmi munkakönyv 

Az alkalmi munkavállalók könyvét a munkaügyi kirendeltségek ingyenesen állítják ki. A könyv erre vonatkozó rovatát a foglalkoztató naponta tölti ki. Aláírással hitelesíti a munka elkezdését, majd a munka végén beragasztja a közteherjegyet, illetve azt aláírással érvényesíti. 
A foglalkoztatásnak nincs más adminisztrációs kötelezettsége. Ez is előny a más foglalkoztatáshoz képest jelenleg 15-30 százalékkal, a jövőben 20-26 százalékkal kevesebb járulékfizetésen kívül. 

Jogosultság a nyugdíjra 

Az alkalmi munkavállaló ugyanakkor a közteherjeggyel jogot szerez a nyugdíjra, az egészségügyi és a munkanélkülieknek járó szolgáltatásra. Az évenkénti kétszáz nap munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő. 
A közteherjegy számítása a jövő év végétől egyszerűbb lesz, a jelenlegi két táblázat helyett csak egy szerint kell majd kiszámítani. Jelenleg más közteherjegyértéket kell választani, ha az alkalmi munkavállaló nem regisztrált munkanélküli, vagy akkor, ha a nyilvántartásban szerepel.

Négy közteherjegy-kategória 

Az egységes táblázatban négy kategória lesz. Az 1800-2399 forint közötti legalacsonyabb napi keresetnél az első kategóriában naponta 400 forintos közteherjegyet kell beragasztani, a legmagasabb 3600-4600 forintos keresetnél, a negyedik kategóriában 1100 forintos a közteherjegy. A közteherjeggyel a nyugdíj, az egészségügyi, a munkaadói, a munkavállalói szolidaritási kötelezettség, az egészségügyi hozzájárulás teljesíthető. 

A legális alkalmi foglalkoztatás iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Az alkalmi munkavállalói könyvet 1998-ban még csak 21 ezren váltották ki, s 52 százalékuk használta. A múlt évben - a közteherjegy mértékek erőteljes csökkentése eredményeként is - már csaknem 140 ezer volt a kiváltott könyvek száma, és ezek 57 százalékát használták.  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampány a szívcentrumért

A Kisalföld kampánya megmozgatta a megye lakosságát. Aki csak teheti, segíti a győri szívcentrum létrehozását. Tovább olvasom