Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az 50 első randi

(50 First Dates)
Színes, feliratos amerikai romantikus vígjáték, 2003

Főszereplők: Adam Sandler, Drew Barrymore, Rob Schneider, Sean Astin, Dan Aykroyd
Rendezte: Peter Segal

Extrák:

Nyelv: magyar 5.1, angol 5.1, cseh 5.1
Feliratok: magyar, angol, arab, bolgár, cseh, dán, finn, héber, hindi, horvát, izlandi, lengyel, norvég, román, svéd, szerb, szlovén, török
- Interaktív menük
- Közvetlen jelenetválasztás
- Az alkotók és szereplők bemutatása (szöveges)
- A film előzetese
- Werkfilm (így készült...)
- Audiokommentár(ok)
- Videoklip (filmzene)

Hawaiin szép az élet. Henry Roth (Adam Sandler) csak olyasmivel foglalkozik, amit szeret. Nap közben delfineket, fókákat és pingvineket ápol a helyi akváriumban, munka után pedig magányos turistanők fejét csavarja el. Csupán két szigorú szabályhoz ragaszkodik: „soha ne sértsd meg a rozmárt!"  és „helyibeli nővel ne kezdj, mert a nyakadon marad!". De egyik reggel egy gyorsbüfében meglát egy bájos, szőke lányt (Drew Barrymore), aki játékházakat épít a palacsintájából… és ő feladja az elveit. A rozmár jó hangulatára továbbra is ügyel, de udvarolni kezd Lucynek, pedig idevalósi. És meg is bánja.

Lucyvel ugyanis nem könnyű. Egy évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedett, és bármi is történjen vele azóta, egy nap alatt elfelejti. A fejében még mindig tavaly október van, amikor apja születésnapját mentek ünnepelni, és a kocsi elé lépett egy figyelmetlen tehén. Henry azonban nem adja fel könnyen: minden reggel újra nekiveselkedik, hogy szóba elegyedjen a lánnyal, délre megkedveljék egymást, délután elcsattanjon az első csók, jöhessen az este... és aztán a reggel, amikor minden kezdődik előröl.

INFÓ

George Wing forgatókönyvíró szerint a romantikus vígjáték műfajában az jelenti az igazi kihívást, hogy a szerző új akadályokat találjon ki, melyeket a szerelmeseknek le kell győzniük, mielőtt egymáséi lesznek. A filmben szereplő memória-rendellenességről egy újságcikkben olvasott először, és ez adta az ötletet a forgatókönyvhöz, melynek főszerepe ideálisnak bizonyult Adam Sandler számára. Amikor Drew Barrymore produkciós cége, a Flower Films munkatársai tudomást szereztek a forgatókönyvről, szintén élénk érdeklődést tanúsítottak iránta.
Barrymore azért is döntött az újabb közös munka mellett, mert - mint elmondta - élete egyik legjobb időszaka volt, amikor együtt dolgoztak Sandlerrel a Nászok ásza című filmben. „Ez a legjobb sztori, amit hallottam, hogy egy férfinak minden nap udvarolnia kell egy nőnek, hogy elnyerje a szívét, mert a nő számára valóban minden nap új. Szívből hiszem, hogy nekünk kellett megcsinálni ezt a filmet. Hiszek a sorsban, de azt is érzem, hogy finom kis lökésekkel nekünk is egyengetnünk kell a dolgok útját az univerzumban. Amikor tehát egy partin összefutottam Jack Giarraputo producerrel, szóba hoztam neki, hogy nagyon tetszik a történet, aztán meg leültem, és írtam Adamnek egy levelet."

„Adam és Drew fantasztikusak voltak a Nászok ászában is - mondja Peter Segal rendező -, és ez éppen a megfelelő filmnek tűnt, hogy újra összejöjjenek a vásznon. Mindkettő okos üzletember és tehetséges színész. Márpedig az nagyon hasznos, ha a színészek tudják és értik az üzlet folyamatait. Drew több mint harminc filmben szerepelt. Aki ilyen hosszú időt töltött a kamera előtt, azt semmi sem hozza zavarba. Ugyanakkor elbűvölő teremtés, nagyon ritka, hogy valaki minden áldott nap mosollyal az arcán és hangos ’jó reggelt, emberek!’-kel fusson be a forgatásra. Nem számított, milyen nehézségekkel kellett szembenézni, különösen Hawaiin, ahol mindig sok késéssel kellett számolnunk, ő végig csodálatos hangulatot teremtett."

Sandler régi munkatársa, Rob Schneider játssza Henry legjobb barátját. Kifejezetten neki írták Ula szerepét, akinek szilárd meggyőződése, hogy a cápák a kutyákhoz hasonlóan csak akkor harapnak, ha ingerlik őket. Sajnos az elmélete nem helytálló. Schneider szívesen vállalta a szerepet, mert „nagyon jó Adammel együtt játszani. A legjobb értelemben vett játékteret képes létrehozni maga körül. Mivel már 16 éve dolgozunk együtt, fél szavakból is megértjük egymást. Peter Segal pedig nagyon felkészült rendező, jó érzéke van a komédiázáshoz és a látványhoz. Sokat tanultam a közös munkából."

Lucy testvére, a kondizó Doug szerepében Sean Astin tűnik fel. Senki sem gondolta, hogy ennyire izgalmassá teszi majd a szerepet. „Egy kis embert játszik, aki úgy kompenzálja kisebbségi komplexusát, hogy súlyokat emel - magyarázza Segal. - Ráadásul megpróbál mindig belekötni Henrybe, aki aztán időnként helyre teszi."

Astin elmondta, hogy a kulcsot Doug figurájához a rendezővel folytatott beszélgetése adta meg. „Pete elmagyarázta, milyennek szeretné látni a szereplőt: nagyon kedves és tele van szeretettel a testvére iránt. Ugyanakkor egy kicsit lökött is. Ezek a szempontok mind hozzájárultak a felkészüléshez."

Astin számára az sem volt idegen, hogy a szerep kedvéért változtasson a testén. „Felszedtem pár kilót a Mindent a győzelemért miatt, aztán le is adtam, mikor megnősültem - meséli. - Majd megint meg kellett híznom A gyűrűk ura forgatására, és amikor éppen visszafogytam, megkaptam ezt a szerepet, Peter pedig megkért, hogy szedjek magamra néhány kilót. Mondtam is a feleségemnek, hogy kezdődik minden elölről, és mentem vissza a tornaterembe."

Blake Clark játssza Lucy apját, Marlin Whitmore-t, a halászt, aki feladta vállalkozását, hogy a lányára vigyázzon. Clark most negyedszer vesz részt Sandler-filmben. A szerep annyira passzolt hozzá, hogy amikor George Wing forgatókönyvíró találkozott vele a forgatáson, úgy érezte, mintha a képzeletéből kelt volna életre. „Fogalmam sem volt, kicsoda, hogy hívják, csak azt mondtam: ’Ugye, te vagy Marlin?’ Mintha az egyik szereplőmhöz szóltam volna."

„Doug és az apa feladták saját életüket, hogy gondoskodjanak Lucyról - mondja Clark. - Megtesznek minden óvintézkedést, de időről időre történnek olyan dolgok, melyek tudatosítják a lányban, hogy nem az elmúlt év októbere van. Azt pedig elég nyugtalanító hírnek tartják, hogy egy idegen udvarolni próbál neki a kávézóban. Olyan bonyodalom, melyet egyáltalán nem néznek jó szemmel. Doug és Marlin számára nem csak az a rossz, hogy végig kell nézniük, Lucy milyen állapotban éli az életét, hanem az is, hogy a saját életük is ugyanabba a dobozba van zárva. Minden este az apa születésnapja van, leülnek, nézik a futballt a tévében, és ugyanazt eszik vacsorára."

Van még egy különleges szereplője a filmnek: Jocko, a rozmár, a kaliforniai Six Flags Marine World Park lakója. „A forgatókönyv egyik változata szerint Henry egy rozmárra vigyáz, de úgy gondoltam, a kapcsolat talán túlságosan pszichologikus - magyarázza Covert. - Miért ne lehetne ez a rozmár vicces jelenetek forrása? Arról persze, fogalmunk sem volt, hogy találunk-e olyan állatot, mely végre tudná hajtani, amit kitaláltunk. Beszéltünk a vallejói park munkatársaival, és megmutattuk nekik a forgatókönyvet. Azt mondták, ha elég idő áll rendelkezésre, meg tudnak tanítani a rozmároknak néhány trükköt. Amíg mi Hawaiin forgattunk, ők a rozmárokkal próbáltak, és a végeredmény igazán lenyűgöző."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vagyunk szexgépek - Tabuk nélkül 01.31.

Lassan már odáig jutunk, hogy nekünk, pasiknak mindent tökéletesen kellene tudni, csak mert mi… Tovább olvasom