Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Átszabott lakáshitelek

A lakáshitel-rendelet módosítását követően is hozzájuthatnak államilag támogatott hitelhez azok, akik már rendelkeznek lakással, egy személynek több állami támogatású hitele azonban egy időben nem lehet.

A kormány által tegnap elfogadott módosításról Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott elmondta: a változtatásokkal elsősorban a luxuslakás-vásárlások, illetve a befektetési célú lakásvásárlások kedvezményes hitellel való támogatását akarják megszüntetni.
A változtatások szerint – amelyek várhatóan június elején lépnek életbe – egységesen 15 millió forint lesz a támogatott hitelek felső határa: használt lakásoknál ugyanis 30 millió forintról 15 millió forintra csökken, új lakásoknál viszont 10 millióról 15 millió forintra emelkedik ez az összeg.

Csabai Lászlóné hangsúlyozta: támogatott lakáshitelhez juthat az is, akinek van már lakása, kizáró ok lesz viszont egyidejűleg több támogatott hitel felvétele. Ez alól egyetlen kivétel van, amikor a szülő, illetve nagyszülő nagykorú gyermekének vagy unokájának vásárol lakást, s nem tulajdonos adóstársként veszi fel a hitelt.
Szintén kizárják a módosításokkal a családon belüli fiktív lakásvásárlásokhoz kedvezményes hitelek felvételét; a kormányrendelet kimondja: a vevő és az eladó között nem lehet közvetlen hozzátartozói kapcsolat.

Tetőcserére is

– A jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek felvétele a jövőben kibővül a tető cseréjével és felújításával is – jelezte Csabai Lászlóné.
Kitért arra is, hogy a módosítások elsősorban a költségvetés és a bankok közötti pénzügyi kapcsolatot érintik. A bankoknak nyújtott állami támogatás mértékét ugyanis a jelenlegi 10 százalékos maximális mértékről használt lakásnál 6 százalékra, új lakásnál pedig 7 százalékra csökkentik.
– A bankok a csökkentett támogatás miatt kieső bevételüket nem terhelhetik át a kölcsönt felvevő magánszemélyre, mivel a kamat és a költségek együttes mértékét maximálja a kormányrendelet – szögezte le a kormánymegbízott.
A kabinet a támogatott hitelek kamat- és egyéb költségeinek mértékét új lakásoknál 5 százalékban, használtaknál pedig 6 százalékban maximálta.
– A módosítások hatálybalépéséig befogadott hitelkérelmeket még a régi feltételek szerint kezelik a bankok – mondta Csabai Lászlóné.
A lakásügyekért felelős kormánymegbízott elmondta: a kormányülésen nem került szóba a lakáshitelekkel kapcsolatos személyi jövedelemadó-kedvezmények ügye.

A bankok nem örülnek

Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke azt hangsúlyozta, „senki ne várja, hogy a bankok képviseletében örüljön a módosításnak". – Ugyanakkor a bankok számára is elviselhető kompromisszum született, bár a pontos számításokat még a pénzintézetek is csak most végzik – tette hozzá.
A Bankszövetség azt kérte a kormánytól: minél gyorsabban próbáljon meg enyhíteni a hitelfelvételt jelentősen megnehezítő adminisztrációs terheken. Példaként a könnyebb földhivatali ügyintézést említette Erdei Tamás. (mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portréfotó-pályázat

A győri Arany János művelődési ház az Unokák a nagyszülőkért, nagyszülők az unokákért program… Tovább olvasom