Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Átláthatóbb munkaerőpiacot

Magyar–szlovák egyezséget kötött Dunakilitin a megyei és a dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal.
Aláírták: A jövőben kölcsönösen tájékoztatják egymást a munkaerőmozgásokról.
Határon átnyúló, magyar–szlovák egyezséget kötött tegnap Dunakilitin a megyei és a dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal. A jövőben átláthatóbbá tennék a munkaerőpiacot, s igyekeznek rendezni a magyarokat kiszorító – be nem jelentett – szlovák dolgozók helyzetét. A két hivatal a jövőben szakértői akadémiát működtet.

A Szigetköz Wellness Hotelben tartott konferencián dr. Varga Tibor, a dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal vezetője elmondta: tízéves közös tapasztalatra építik ezt az együttműködést. Úgy véli, több lehetőséget kell adni az esélytelenebb munkavállalóknak, s csökkenteni kell a munkanélküliek számát. Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója hangsúlyozta: az uniós csatlakozás előtt kétezer szlovák  munkást hoztak át a régióba, segítve ezzel az itteni munkaerőpiacot. Most azonban gondot okoz, hogy a szabad munkaerő-áramlás miatt Győr és Mosonmagyaróvár térségében a becslések szerint hatezer embert foglalkoztatnak északi szomszédunkból.

A bejelentési kötelezettségnek a legtöbb cég nem tesz eleget, ám ez ma még nem szankcionálható. A magyar Munkaügyi Minisztérium már dolgozik a munkaerőpiac átláthatóbbá tételén. Rimányiné hozzátette: a munkaerő-közvetítő vállalkozások is gombamód szaporodnak, s nem mindig legális körülmények között foglalkoztatják a jelentkezőket. Őket segíti az is, hogy nálunk a minimálbér 57 ezer forint, míg Szlovákiában csak 40 ezer.

A jövőben foglalkoztatási paktum keretében beszélnék meg a napi gondokat, s egy szakértői akadémiát működtetnek, ahol közösen foglalkoznak a stratégiai kérdésekkel is. Kordás László munkaügyi államtitkár elmondta: jelenleg teljesen legális foglalkoztatási formula, hogy egy szlovák cég – mely északi szomszédunknál jelenti be dolgozóit – munkaerőt kölcsönöz Magyarországra. A jövőben az itteni mozgásokat és változásokat pontosabban kell látni, a két ország beruházásait összehangolni, s a munkaerőhelyzetről folyamatosan informálni kell a másik ország hivatalát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önbizalmat a szoptatóknak!

Az anyatejes táplálást népszerűsíteni, a szoptatást tanítani kell – visszhangzik évtizedek óta a civilizált világ szakmai fórumain. A statisztikák szerint nemhiába konganak a vészharangok. Az édesanyákat a szülést követő megpróbáltatások kifárasztják, a nagymamák és a férj dolgoznak, így marad a bömbölő kisbaba, a rumlis lakás, a kimerültség, a tehetetlenség... Tovább olvasom