Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Átlagos vagy jó a levegő minősége

Több városban is magas légszennyezettségi adatokat mértek, így például Budapesten, Pécsen, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron és Nyíregyházán, utóbbi városban vasárnap elrendelték a szmogriadót.
Az idokep.hu és a legszennyezes.hu világhálós oldalakon folyamatosan frissülő adatok szerint a szállópor-koncentráció az említett városokban legalább egy mérőállomáson - 24 órás átlagot számolva - elérte a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet.

Nyíregyházán a város polgármestere vasárnaptól szmogriadót rendelt el - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel.

A légköri szálló por (PM10) átlagkoncentrációja a Széna téri mérőállomás adatai szerint csütörtökön a tájékoztatási, majd pénteken és szombaton a köbméterenkénti 100 mikrogramm riasztási küszöbértéket is meghaladta. Szombaton a város területén köbméterenként 137 mikrogrammos értékeket regisztráltak, ez jóval túllépi az egészségügyi határértéket.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a város területén vasárnaptól visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely magában foglalja a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmát is.

Az önkormányzat a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek azt javasolta, hogy ne tartózkodjanak a szabadban.

Miskolcon is növekedett az elmúlt két napban a szálló por koncentrációja, a Búza téri mérőállomáson pénteken a 24 órás átlagérték 75,64 mikrogramm volt köbméterenként, szombaton ez az adat 85,49 volt - tájékoztatta Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője vasárnap az MTI-t.

Beszámolt arról, hogy Miskolc görömbölyi városrészében - amely családi házas övezet - pénteken ez az érték nem érte el a tájékoztatási szintet, a szombati napon azonban meghaladta. Hangsúlyozta: Miskolcon egyelőre nem kellett elrendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az, hogy erre a napokban sor kerül-e, a későbbi adatok függvénye.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Bács-Kiskun, Csongrád, Veszprém és Komárom-Esztergom megye légszennyezettségi adatai megfelelők, akárcsak Vas és Győr-Moson-Sopron jelentős része - kivétel a Rábaköz nyugati része, Jánossomorja, Sopron, valamint Kőszeg környéke, ahol a mért értékek alapján jó a levegő minősége légszennyezettség szempontjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírálja az MSZP a tervezett adóváltozásokat

Az MSZP szerint a fideszes Rogán Antal által javasolt 27 százalékos szociális hozzájárulási adó… Tovább olvasom