Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Áthidalhatatlan ellentétek esetén az ENSZ BT dönt Koszovóról

Amennyiben áthidalhatatlanok lesznek az ellentétek a szerb és az albán fél között, az ENSZ Biztonsági Tanácsa fog hozni döntést Koszovó végleges jogállásáról - erősítette meg csütörtökön Hu Dzsiang, a státustárgyalások lebonyolításával megbízott finn diplomata, Martti Ahtisaari szóvivője.
Dzsiang a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában úgy nyilatkozott, hogy "amennyiben a tárgyaló felek közötti különbségek Koszovó státusáról a tárgyalások végén áthidalhatatlanok lesznek, a BT hoz majd végső döntés". A szóvivő szerint Martti Ahtisaari július elején tesz jelentést a BT-nek a tárgyalásokról, utána meghívja a szerb és az albán felet, hogy legfelsőbb szinten ismertesse álláspontját az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartomány jövőbeni jogállásáról.

A szerb és albán tárgyalóküldöttség eddig hatszor folytatott megbeszélést Bécsben a tartomány jövőjének megállapítását célzó bécsi tárgyalásokon. A megbeszéléseken egyelőre csak gyakorlati kérdésekről, a hatalmi szervek decentralizációjáról, az önkormányzati reformról, a vallási hagyaték védelméről és más témákról volt szó. A folyamat keretében az év eleje óta az ENSZ-megbízott és helyettesei tízszer jártak a térségben, emellett Ahtisaari folytatja a "puhatolózó ingadiplomáciát" a nagyhatalmak fővárosaiban.

Elemzők kételkednek abban, hogy Belgrád és Pristina képviselői valaha is közvetlenül tárgyalnának Koszovó jogállásáról, mivel a koszovói albán vezetők eddig mereven elzárkóztak ettől. Agim Ceku koszovói kormányfő április végén egyértelművé tette, hogy a tartomány státusáról nem szerb-albán megállapodás révén, hanem a BT új határozatával születik döntés, ezzel pedig Koszovó függetlenné válik. A kormányfő szerint a nemzetközi közösség ráerőlteti ezt Szerbiára, Belgrád viszont számtalanszor figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy nem fogadna el semmilyen reá kényszerített megoldást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülhető az osztrák adóhátralék

Az új osztrák adójogszabályok szerint az Ausztriában dolgozó, de ott lakóhellyel nem rendelkező… Tovább olvasom