Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Átépítik a Szent Gotthárd-plébániatemplom orgonáját

Pályázati forrásból újítják fel a magyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplom hetvenéves orgonáját. A hangszer felújítása része a Magyarország és Ausztria közötti „Zenehíd”-programsorozatnak.
A magyaróvári egyházközség kezdeményezésére a város önkormányzata pályázott az Ausztria–Magyarország Interreg III/A 2004–2006 program keretén belül „Zenehíd a Mosonmagyaróvári kisrégió és Burgenland között” címmel a Szent Gotthárd-templom európai hírű orgonájának megfiatalítására és egy programsorozat szervezésére. A pályázaton 14,6 millió forintot nyert az önkormányzat, aminek jelentős része az orgona felújítására fordítható. A mintegy 1 millió forintos pályázati önerőt az egyházközség saját költségvetéséből biztosítja. A támogatási szerződés aláírását követően közbeszerzési pályázaton választották ki a hangszert felújító mesterembert.
Nagy József prépost-plébános a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt mintegy hetven év alatt az orgonán csak kisebb karbantartási munkálatokat végeztek el. Mára a hangszer szinte teljesen elhasználódott, ráadásul tűzveszélyes, ezért egyre inkább halaszthatatlan volt a felújítása. Gyűjtésbe is fogtak a munkálatok finanszírozására, ám nem jött össze akkora összeg, ami a teljes rekonstrukciót fedezte volna. Az elmúlt évben adódott egy pályázati lehetőség az orgona megmentésére, a hívektől összegyűjtött pénzből pedig biztosítani tudták a szükséges önrészt.
A hangszer felújítását végző Takács Péter pannonhalmi orgonaépítő-mester egy Európában is egyedülálló, korszerű megoldással építi át a régi hangszert. A szakember lapunknak elmondta: az elmúlt hét évtized alatt a zeneszerszám pneumatikus szerkezete teljesen tönkrement, már nem megfelelően adja ki a hangokat és csak késve szólal meg. Az átépítést követően egy elektromechanikus szerkezet emeli majd a szelepeket és működteti az orgonát. Az átépítés mellett a teljes hangszert kitisztítják, valamint beállítják a hangszínt is.
Az orgona ünnepélyes felszentelése és az első koncert várhatóan augusztus végén lesz. Ez egyben a „Zenehíd”-programsorozat nyitórendezvénye is. A projekt célja a város kulturális és idegenforgalmi életének élénkítése, támogatása több színvonalas koncerttel itthon és Ausztriában egyaránt. A cél, hogy létrejöjjön egy „zenehíd” a határ két oldalán. Az osztrák projektpartner Breitenbrunn település önkormányzata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom