Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Átadták az első Nagymama-díjat

A díjat Molnár Piroska, a nemzet színésze alapította, és minden évben a kaposvári Csiky Gergely Színház két tagja kapja meg.
Átadták az első Nagymama-díjat, melyet Molnár Piroska, a nemzet színésze alapított, és minden évben a kaposvári Csiky Gergely Színház két tagja, egy fiatal színész és egy fiatal színésznő kap meg. A két díjazott ezúttal Czene Zsófia és Takács Géza.

Az elismerést csütörtökön este a kaposvári színházban adták át Háy János és Lovasi András A kéz című "bitzenés" színdarab ősbemutatójának főpróba előadása előtt.

A Nagymama-díjat az alapító szándéka szerint ezentúl minden évben december 8-án a Nagymama szerzőjének, Csiky Gergelynek a születésnapján vehetik át.

A díjjal százezer forint is járt, amihez az alapot a Kossuth-díjas színművésznő kétmillió forintos alaptőkével létrehozott alapítványa biztosítja.

A Nagymama-díj odaítéléséről az alapítvány kuratóriuma dönt az adott évad munkája, az ajánlások, a közönség és a társulat szavazatai alapján. A testület elnöke a színház mindenkori igazgatója - jelenleg Rátóti Zoltán -, s az alapító mellett tagja Győri László vállalkozó-mecénás, valamint Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője.

Molnár Piroska 1971-től hét éven át, majd 1984-es visszatérését követően tizennyolc évig játszott a kaposvári színházban. A Nagymama főszerepére a múlt évi váratlan halála előtt még Schwajda György kérte fel.

A művésznő, mint arról a mostani díjátadáson is beszélt, a szerep elvállalásakor döntötte el, hogy a Nagymamáért járó gázsijából létrehoz egy díjat fiatal kaposvári színészek javára.

Ezzel szeretne valamit visszaadni abból, amit Kaposvártól, a kaposvári színháztól kapott - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzszállítóügy - A TV2 úgy tudja, alig 60 millió forint került elő

Az elrabolt pénz fennmaradó része a harmadik elkövetőnél lehet, akit még mindig keres a rendőrség -… Tovább olvasom