Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Árvízi építőtábort szerveznek a fiataloknak

Az elmúlt hetekben az egész ország aggodalommal követte a Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein pusztított árvízi katasztrófát. Föltámadt a társadalmi szolidaritás.

A Kárpátok–Tisza Nemzetközi Fejlesztési Szövetség építőtáborba hívja a fiatalokat.

Az ár levonulását követően a károk helyreállítása, az újjáépítés következik. A közvetlen adományozás mellett elengedhetetlenül szükségessé válik a szolidaritás nagyobb hozzáadott értéket képviselő formája. Az életük munkája eredményét elvesztetteknek vissza kell adni a reményt: nem maradnak magukra a bajban.

A Kárpátok–Tisza szövetség középiskolás diákok, egyetemisták, főiskolások és más ifjúsági csoportok, fiatalok szervezett mozgósításával – 1–2 hetes turnusokban – önkéntes ifjúsági építőtábori mozgalmat indított. Az építőtáborok az árvíz sújtotta településeken július első felében kezdődnek és tartanak egész nyáron át, a szeptemberi tanévkezdésig.

Létszámtól függetlenül várnak minden olyan szervezett csoportot – iskolai, klub, sportolói, egyházi ifjúsági szervezet, cserkész, néptáncos, hagyományőrző stb. –, amelynek tagjai erőt éreznek magukban a szerencsétlenül járt magyarországi árvízkárosultak megsegítéséhez.

Gondoljuk azokra, akik mindenüket elvesztették. Házaik összedőltek, egész életük munkája odaveszett. Mindent nem képes pótolni az állami kárrendezés! A katasztrófát átélt emberek, családok komoly lelki sérüléseket is szenvedtek. Ha azt tapasztalják, hogy melléjük állunk, nem hagyják őket egyedül, visszanyerik életük értelmét, erőt merítenek házaik újjáépítéséhez, az újrakezdéshez.

Gondoljunk azokra, akik mindenüket elvesztették. Házaik összedőltek, egész életük munkája odaveszett. Mindent nem képes pótolni az állami kárrendezés!
Javasolják az egyetemeknek, a főiskoláknak, a szakközépiskoláknak és a szakképző intézményeknek, hogy – lehetőségük szerint – ajánlják fel: diákjaik nyári szakmai gyakorlatuk egy részét az árvízi építőtáborban teljesítik. Kérik az egyetemek, a főiskolák hallgatóit, a középiskolák diákjait, szervezett csoportokkal – 8–12 fős brigádokkal – kapcsolódjanak be az árvízi építőtábori mozgalomba. Az építőtáborban gondoskodnak a táborozók étkezéséről, teljes ellátásáról (beleértve az egészségügyi ügyeletet is), biztonságos munkafeltételeikről. Az oda- és a visszautazásuk költségeit megtérítik. A 18 éven aluliaktól napi 6 órai, a 18 életévüket betöltöttektől napi 8 órai fizikai munkát várnak.

A legjobban teljesítőket – a közösségek döntése alapján – jutalomban részesítik. A jutalom: 5 napos autóbuszos kirándulás Kárpátaljára, Máramarosba, melynek ˝csúcspontja˝ a Tisza újjáépített forrásának felkeresése a Keleti-Kárpátokban.

A Kárpátok–Tisza Nemzetközi Fejlesztési Szövetség mindezeken túl azzal a kéréssel fordul a közösségeihez, hogy e jutalmazáson túl maguk alakítsák ki az építőtáborozás motivációját. Jelentkezésüket közvetlenül e-mail címükre várják: jaszkun@externet.hu. Kérdésre a +36-30/279-1419-es telefonszámon válaszolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy gyalogost

Elgázolt egy 72 éves nőt péntek délelőtt egy kisteherautó Bárdudvarnokon, az asszony a balesetben… Tovább olvasom