Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Aratási helyzetkép: jelentős terméskiesés várható

Az őszi búza esetében várhatóan 10 százalékot is meghaladó mértékű lehet az idén a terméskiesés - hangoztatta Czerván György, az agrárügyekért felelős vidékfejlesztési államtitkár csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A tájékoztatóra az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően került sor, ahol a szakemberek megvitatták egyebek között az aratás aktuális helyzetét és a szükséges teendőket, valamint a gabonapiaci helyzetet, a gabonaintervenció alakulását.
Az államtitkár közölte: néhány nappal ezelőtt még úgy becsülték, hogy az őszi búza terméshozama hektáronként eléri a 4,4 tonnát, ám a kedvezőtlen időjárás miatt ma már csak 4 tonna körüli hektáronkénti átlaghozammal lehet számolni, ami országosan összességében 4 millió tonna őszi búzát jelent az aratás végén.
A gazdálkodók ebből a gabonaféléből az idén a tavalyinál mintegy 120 ezer hektárral kevesebbet vetettek, így 1 millió 26 ezer hektárról kell majd a termést betakarítani - mondta Czerván György.
Őszi árpából 190 ezer hektárt vetettek a gazdálkodók, a termésbecslés június 18-án még 4,1 tonna volt hektáronként, ám az államtitkár szerint a terméskiesés itt is 10-15 százalékos lehet.
Az őszi káposztarepce esetében 262 ezer hektáron került földbe a mag, ez 2.000 hektárral több az előző évinél, ami egyszázalékos növekedés, ugyanakkor az elmúlt öt év átlagához képest 32 százalékos a terület növekedése.
Az MTI kérdésére válaszolva Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke nem tartotta kizártnak, hogy az időjárás függvényében akár 25-30 százalékos kieséssel is lehet számolni egyes gabonaféléknél. Hangsúlyozta, hogy a termésátlagok területenként igen eltérőek lehetnek, mivel vannak olyan helyek az országban, ahol egyáltalán nem lesz betakarítás, másokat nem sújtottak a szélsőséges időjárási viszonyok.
A szakember úgy becsülte, a most betakarítandó gabonafélékből - őszi árpa, őszi búza, rozs, tritikálé, őszi káposztarepce - a termés összmennyisége országosan 5-6 millió tonna között alakulhat.
Czerván György hangsúlyozta, hogy az ország kenyér- és takarmánygabona szükséglete az idén is megterem. Az államtitkár jelezte, hogy még kivitelre is jut a gabonából.
Czerván György beszélt arról is, hogy a gabonaárak viszonylag stabilak, a búza jegyzése most a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában 33 ezer forint augusztusi lejáratra.
Az államtitkár közölte: május 31-ig 440 ezer tonna igény érkezett intervenciós felvásárlásra, ennek legnagyobb hányada árpa. Emlékeztetett arra is, hogy az intervenciós felvásárlás lehetősége a továbbiakban csak a búzánál adott az Európai Unióban, 3 millió tonnát tehet ki. Ez szerinte igen alacsony mennyiség, ám megjegyezte, hogy erre is pályázni kell.
Czerván György beszélt arról is, hogy pénteken Pitvarosra látogat, hogy az ottani gazdákkal személyesen beszélje meg a kialakult helyzetet, és tájékoztassa őket a kárenyhítés lehetőségeiről.
A kárenyhítés lehetőségéről szólva, újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a részletek megtalálhatók a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján, és emlékeztetett arra, hogy a gazdálkodók számára meghosszabbították a kárenyhítési alapba az önrész befizetésének határidejét szeptember 30-ig, valamint a kárbejelentést sem 10 naptári nap alatt kell megtenniük, hanem 10 munkanap áll rendelkezésükre.
Közölte: eddig a kárenyhítési alapba mintegy 2,2 milliárd forint folyt be, amit a kormány még ugyanennyivel kiegészít, így 4-4,5 milliárd forint áll rendelkezésre károk enyhítésére.

Utalt arra is, hogy ez az összeg várhatóan nem lesz elegendő a károk enyhítésére, így a kormány várhatóan szeptemberben dönt majd arról, hogy mekkora összeggel tölti fel a kárenyhítési alapot, amely felülről nyitott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bödőcs Tibor kapta idén a Karinthy-gyűrűt

Bödőcs Tibor, a stand-up műfaj fiatal tehetsége vehette át idén a hazai humoristák elismerésére alapított Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió elnökétől. Tovább olvasom