Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Arabellenes Ridley Scott új filmje?

Ridley Scott legprovokatívabb művének tartják új filmjét, a  Mennyei királyságot.
Az 1187-ben indult III. keresztes hadjáratról szóló alkotás 130 millió dollárba került és nagy sztárok a szereplői. Orlando Bloom alakítja benne Balian de Ibelint, aki a kereszteseket vezette Jeruzsálem védelmére a szaracénok ellen, és aki megmenekült a hattini tragikus csatából. Gasszan Maszud játssza Szaladin szultánt, továbbá kulcsszerepet kapott Liam Neeson, Jeremy Irons és Eva Gren is. A filmet Spanyolországban és Marokkóban forgatták.

Jogi vita zajlik a film körül, mert James Reston jr., az Isten harcosai című bestseller írója azzal vádolja a rendezőt, hogy lekoppintotta könyvét. Olyan személyek, jelenetek, leírások vannak a filmben, mint amilyeneket ő írt meg. Scott szerint néhány történelmileg hiteles rész azonos mindkettőben, de "a történelem nem  magántulajdon".

Az igazi vitát azonban a film témája lobbantotta ki. Kemény bírálatokat fogalmaztak meg iszlám értelmiségi körök: "Az a legnyugtalanítóbb, hogy milyen hatása lesz a filmnek az arabok megítélésére itt Amerikában. A film úgy beszél az iszlámról, mintha  azt összeegyeztethetetlenné tartaná a keresztény értékekkel" - mondta a Corriere della Sera című olasz napilapnak Laila al-Qatami, a Diszkriminációellenes Arab-Amerikai Bizottság szóvivője.
Khaled el-Fadl, a Los Angeles-i UCLA egyetem tanára szerint a legrosszabb hollywoodi sztereotípiák tértek vissza a filmmel:  "Mindnyájunkat úgy ábrázolnak, mint idiótákat és elmaradottakat".

Megszólalt a vitában Jonathan Philips, a londoni egyetem történész professzora, a keresztes háborúk egyik legnagyobb nemzetközi szakértője is: "Szaladinon kívül a film összes muzulmánja őrült, szinte szellemi fogyatékos. A képek a muzulmánokról, akik templomokat támadnak meg, letépik a kereszteket, a közönségre lázító hatásúak lesznek" - mondta.

A The New York Times című amerikai lapban egy csoport iszlám kutató figyelmeztetett  a film lehetséges veszélyes  következményeire: "Az emberek, akik kijönnek a mozikból, a korábbiaknál jobban gyűlölik majd a muzulmánokat" - írják és azt jósolják, hogy eszkalálódni fog a világban az arabokkal szembeni  erőszak.

Scott a vita kapcsán közölte, hogy nem állt szándékában megosztani filmjével a világot, sőt, a szeretetet állítja szembe a gyűlölettel és a békét a háborúval. A film május 6-án kerül a mozikba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képeslapküldés anyák napjára

Ha nem lehet vele, ha nem ölelheti meg személyesen édesanyját, lepje meg egy kedves, szívhez szóló… Tovább olvasom