Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

APEH, új lehetőség: egyszerűsített személyi jövedelemadó bevallás

Az adózási analfabéták idén könnyedén letudhatják személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségüket, ha nem segít a munkáltatójuk, és nincs kedvük bajlódni vele, vagy nem szeretnének pénzt áldozni szakember segítségének igénybe vételére. Aki azonban visszatérítésre számít, annak továbbra is jobb, ha a hagyományos utat választja.
Napokon belül, legkésőbb január 31-ig megérkezik a postás az idei személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges vaskos csomaggal azokhoz, akik tavaly nem a munkáltatójukon keresztül, vagy elektronikus formában nyújtották be elszámolásukat.

Most is három út kínálkozik a bevallási kötelezettség teljesítésére:

- a munkáltatótól (társas vállalkozástól) kéri az éves adójának a megállapítását

- az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújt be,

- önadózóként benyújtja a 1053-as teljes adattartalmú vagy csökkentett adattartalmú bevallást.

Munkáltatói adómegállapítás választása

A magánszemély 2011. január 31-ig írásban nyilatkozhat a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2010. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (10NY29 jelű nyilatkozat).
(Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell - 10NY30 jelű nyilatkozat).

Ha a munkáltató nem ajánlja fel dolgozói részére a munkáltatói elszámolás választásának lehetőségét, erről és az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.

Egyszerűsített bevallás

Az adóhatósági közreműködéssel készített egyszerűsített bevallást az erre a célra szolgáló nyilatkozaton (1053Ny) kérheti a magánszemély az adóhatóságtól.

A kitöltött, aláírt nyilatkozatot 2011. február 15-ig kell postára adni vagy az ügyfélkapun keresztül az adóhatóság részére megküldeni.
A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén már csak a 1053-as nyomtatvány kitöltésével lehet a bevallást teljesíteni.

Önadózás

Amennyiben a magánszemély nem választhatja, vagy nem választja az egyszerűsített bevallási lehetőséget, - és nem kéri a munkáltatói adómegállapítást vagy a munkáltató ez utóbbit nem vállalja – akkor a 1053-as, személyi jövedelemadó bevalláson az állami adóhatóság közreműködése nélkül, önállóan köteles teljesíteni bevallási kötelezettségét.

Ebben az esetben bevallását kitöltve, aláírva 2011. május 20-ig személyesen vagy postai úton vagy ügyfélkapus regisztrációval rendelkezés esetén, elektronikus úton küldheti vissza az állami adóhatósághoz.

Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek – fentiektől függetlenül - személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket 2011. február 25-ig kötelesek teljesíteni.

A munkáltatói adómegállapítással, egyszerűsített bevallással, illetve a bevallási csomaggal, csökkentett adattartalmú bevallással kapcsolatos további tudnivalókat külön tájékoztató anyagban ismertetjük.


Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó fontosabb tudnivalók

A 2010. évre vonatkozó adókötelezettség teljesítésekor a magánszemély a következő három lehetőség közül választhat:
- a munkáltatótól (társas vállalkozástól) kéri az éves adójának a megállapítását
- az adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújt be,
- önadózóként benyújtja a 1053-as teljes adattartalmú vagy csökkentett adattartalmú bevallást.

A fentiek közül az alábbiakban a munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolódó néhány fontosabb információt ismertetjük.

Munkáltatói adómegállapítás választása
A magánszemély 2011. január 31-ig írásban nyilatkozhat a munkáltatójának, társas vállalkozásának és kérheti, hogy a 2010. évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója, társasága állapítsa meg és számolja el a különbözetet (10NY29 jelű nyilatkozat).
(Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell - 10NY30 jelű nyilatkozaton).
A munkáltatónak nem kötelessége vállalnia a munkáltatói adómegállapítást, de köteles tájékoztatni a nyilatkozót az egyszerűsített bevallás választásának lehetőségéről.

A magánszemély munkáltatói adómegállapítást kérhet, ha az adóévben:
- kizárólag az elszámolást vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani (ideértve az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által jóváírt támogatói adományt is, ha azt kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatója fizette be);

- az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszonya alapján szerezte az előzőekben említett bevételét, feltéve, hogy a korábbi munkáltató(k) által a munkaviszony megszűnésére tekintettel kiadott igazolást (Adatlap 2010) átadja az elszámolást vállaló munkáltatónak;

- a költségvetési szervek központosított illetményszámfejtési körébe tartozó kifizető munkavállalójaként az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szerezte bevételét;

- az adóévben – az előzőekben említett bevétel(ek) mellett – kizárólag
 adóköteles társadalombiztosítási,
 családtámogatási ellátás,
 önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetménye,
 a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátás,
 belföldről származó nyugdíj címén szerzett bevételt,

feltéve, hogy a bevétel folyósítója az adó elszámolását vállaló munkáltató, vagy a magánszemély ezen bevételeiről kiállított igazolást 2011. március 20-áig átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.
Az adómegállapításhoz szükséges többi igazolást (pl. adókedvezmény érvényesítéséhez), valamint ha önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik, e nyilatkozatát 2011. március 20-ig kell leadnia a munkáltató részére.

A munkáltatói adómegállapítást a magánszemély 2011. január 31. napjáig kérheti. A munkáltató az adóalapot és az adót a magánszemély nyilatkozata alapján 2011. március 20-ig átadott igazolások figyelembevételével 2011. május 20-ig állapítja meg és erről igazolást ad. Az elszámolás során megállapított adókülönbözetet a munkáltató legkésőbb június 10-ig levonja vagy visszafizeti.

A www.nav.gov.hu (illetve a www.apeh.hu) honlapon a központi főoldalon az adózási információk/személyi jövedelemadó címszó alatt elérhető egy részletesebb tájékoztató a 10NY29 munkáltatói elszámoláshoz adható nyilatkozathoz, illetve a nyilatkozat letölthető.


Olvasóink írták

 • 11. Stickers 2011. január 29. 14:44
  „Ezek szerint igazam volt: apehos van a családban.”
 • 10. Stickers 2011. január 28. 18:05
  „Mitől <moderálva> a tisztelt szerkesztő úr és moderátor úr, hogy le mertem írni, hogy aztán az apehosok megmódosítják a bevallásbeli adatokat? Tán csak nem apehos a haver, muter, sógor?”
 • 9. lr 2011. január 28. 09:54
  „Jó nagy ostobaság ez a cikk.
  én is két éve az "Apeh-hal" csináltatom.
  Egyszerübb.
  A kisalföld újságírói újabban 3 osztályos általános iskolás gyerekek?
  Mert a szinvonal kb ott van. Még iskolaiújságnak is gagyi lenne, azt felsősök szerkesztik.”
 • 8. annobon 2011. január 28. 09:45
  „7-hez: tökéletesen igazad van, nekem is a mostani lesz a harmadik amit rájuk bízok. Eddig még mindig visszakaptam a törvény szerinti adóvisszatérítést, nem értem miért kell riogatni az embereket ezzel: "Aki azonban visszatérítésre számít, annak továbbra is jobb, ha a hagyományos utat választja."

  Szerintem az adótörvények a hivatalra éppúgy vonatkoznak, mint a "hagyományos" módon (ön- vagy könyvelő általi) bevallókra!”
 • 7. Accra 2011. január 28. 09:42
  „Az "új lehetőség" már 2 éve él!”
 • 6. futóbab 2011. január 28. 09:19
  „Felháborítónak tartom az adózási analfabéták megjegyzést!T.cikk író-ön saját maga csinálja az adó bevallását?Biztos hogy nem.Akkor ön is analfabéta?Legyen kedves legközelebb más hasonlattal élni!Egyébként én évek óta saját magam csinálom,az egész családét,tehát nem magam miatt tartom sértésnek a cikk címét.”
 • 5. annobon 2011. január 27. 19:39
  „A másik: a T. cikkírónak nem tűnt fel, hogy a címben említett APEH, mint olyan már nem létezik!!?? Persze a köztudatban még pár évtizedig így fogják hívni, de egy újságban illene az új nevét használni (NAV) !”
 • 4. annobon 2011. január 27. 19:13
  „Engem egyedül ez a mondat zavar: "Aki azonban visszatérítésre számít, annak továbbra is jobb, ha a hagyományos utat választja." Nem egyforma adótörvények vonatkoznak az önadózóra és arra (mint én is), aki az APEH-ra (bocs NAV-ra) bízza a bevallását? Ha az adóhivatal készíti, akkor nem jár visszatérítés? Hogy is van ez?”
 • 3. Lobbo71 2011. január 27. 18:46
  „steke: egyáltalán nem sértő a kifejezés. Aki magánszemélyként nem tud kitölteni egy adóbevallást, az vagy analfabéta, vagy hülye.”
 • 2. janika 2011. január 27. 18:18
  „Sör alátétet?”
 • 1. steke 2011. január 27. 17:12
  „Tisztelt Újság író!
  Rendkívül sértőnek találom az "adózási analfabéta" elnevezést. A kifejezés azt sugallja, hogy csak a hülyék élnek ezzel a módszerrel. Holott az apeh, bocsánat NAV által elkészített bevallás tervezetet felül kell vizsgálni, és eltérés esetén jelezni kell, különben a tévedés hatásai zsebbe vágóak. Kérem, ne sértse meg azokat, akik ezt a módszert választják. Adótanácsadó”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának ütközött egy autó, a sofőr meghalt Tázlár közelében

A helyszínen meghalt egy férfi, amikor autójával eddig ismeretlen okból leszaladt a 4406-os útról és… Tovább olvasom