Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

APEH-pecsét szabálysértésért

A látványos ajtó-lepecsételés és üzletbezárás korántsem újkeletű büntetés az APEH-nál.

Meghökkenti ma még a vásárlókat, ha megszokott üzletüket nyitvatartási időben zárva találják, ráadásul egy méretes matrica hirdeti, hogy ajtaját szabálysértés miatt az adóhatóság pecsételte le. Pedig ez a látványos büntetés nem új intézkedési forma.

Kattintson a képre!
„Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a helyiséget (műhelyt, üzletet, telepet) lezárta" – ez a tőmondat ma is látható Győrött egy kirakaton. S nem messze tőle a felirat arról is tájékoztat, hogy erre átmenetileg, szabálysértés miatt került sor. Ha nem kereskedés, hanem más tevékenységet folytató vállalkozás követ el hibát, akkor az üzletbezáráshoz hasonlóan felfüggeszti tevékenységét az adóhatóság, amely a kilencvenes évek eleje óta alkalmazza ezt az intézkedési formát. Ez az egyetlen a büntetései között, ami nyilvánosságra kerül, az összes egyéb adatot védi az adózásról szóló rendelkezés. Viszont éppen ezért nagyobb a pénzbüntetésnél a visszatartó ereje.

A vállalkozót többszörös veszteség éri: bevételkiesés, esetleg keresletcsökkenés, ha a bezárás alatt a konkurenciához forduló törzsvevője átpártol egy másik üzlethez. Az pedig, hogy kitudódott a szabálytalanság, presztízsveszteséget jelent, s akkor még nem beszéltünk a pénzbüntetésről.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az adóhatóság háromféle jogcímen alkalmazhatja az üzletbezárást, a tevékenység felfüggesztését: be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, igazolatlan áru forgalmazása miatt és a nyugtaadási kötelezettség egy éven belüli másodszori elmulasztása esetén. Utóbbi tulajdonképpen a bevétel eltitkolása. Az elmúlt évben üzletbezárást nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt megyénkben 14-szer kellett alkalmazni, de csak egy visszaeső volt, akinél kétszer is megtörtént. Bejelentetlen alkalmazott miatt 12 üzletbezárás, 4 felfüggesztés volt. Igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt 12-szer üzletbezárásról, egyszer felfüggesztésről határozott a hatóság.
Javuló adómorál
Sopronban, Mosonmagyaróváron és környékükön főként külföldiek által kedvelt vendéglátóhelyeket kellett így büntetni, máshol például fodrászatot, kozmetikát, virág- és zöldségboltot. A Kisalföldön azonban az országos adatokhoz képest ritkán kell ezzel az intézkedéssel élnie az APEH-nek, tudtuk meg a megyei igazgatóság operatív ellenőrzési osztályának munkatársaitól, Felpéczi Ferenc főosztályvezetőtől és Pintérné Kirschner Márta osztályvezetőtől. Tapasztalataik szerint a nyugtaadás terén érezhető a javulás, nem így az alkalmazottak bejelentésénél, ahol továbbra is sok hiányosságot tárnak fel a revizorok.
Újabb revizorok

A felfüggesztés először 12, másodszor 30, minden további esetben 60 napig tart. Tavaly óta mulasztási bírsággal jár együtt, amely egyéni vállalkozónál 100, más adózónál 200 ezer forintig terjedhet. Szintén elmúlt évi változás, hogy megszűnt az adóhatóság mérlegelési jogköre: a bezárást kötelezően kell alkalmazni a megadott ideig, ha annak indoka megállapítást nyert. Ez próbavásárlások nyomán történhet meg, amit megyénkben évente mintegy 1500-at végeznek. Hogy a vállalkozók ne ismerjék fel az ellenőröket, a megyék egymást közt cserélik munkatársaikat. Idén már az APEH felvehet úgynevezett kiegészítő revizorokat, kizárólag próbavásárlásra és már a vámhatóság is ellenőrzi az említetteket, alkalmazhatja az elzárást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten vették fel jutalmukat

A megye kilenc városi polgármestere közül hárman kaptak év végén jutalmat, amit azonban közülük csak ketten vettek fel. Két városi polgár mester az első félévben is kapott jutalmat: Balogh József háromhavi fizetést kapott. míg Stipkovits Pál kéthavi pluszpénzt. A jutalmazást a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló törvény teszi lehetővé. Tovább olvasom