Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Apa az anyakönyvben

Mi van akkor, ha az édesanya nem él együtt az apával, vagy ha még nem vált el, de mástól vár gyereket?

Ha a gyermek házasságban születik, az édesanya házastársa nevét jegyzik be az anyakönyvbe. Más a helyzet azonban, ha az édesanya nem él együtt az apával, vagy ha még nem vált el, de már új párjától várandós.

Több dologtól is függ, hogy a születendő kisbaba anyakönyvébe ki kerül be apaként. Másként rendelkezik a családjogi törvény házastársak, élettársak és a gyermeket egyedül vállalók esetében.
– Az újszülött anyakönyvi kivonatába, amennyiben szülei házasságban élnek, a férj kerül be apának, és általában hagyományosan az édesapa családnevét kapja – mondta Bacsik Sándorné anyakönyvvezető. – Kettős névviselés is lehetséges: azoknak a gyerekeknek az esetében, akiknek szülei 2004. január 1. után kötnek házasságot.
Így például ha az édesanya neve Kovács Anna, az édesapáé pedig Fekete József, akkor a szülők kérhetik, hogy a kicsit a Fekete-Kovács, illetve Kovács-Fekete névre is anyakönyvezzék.

Amennyiben élettársi kapcsolatból születik a kisgyermek, az édesapa – az anyakönyvvezetőnél vagy a gyámhatóságnál – apai elismerő nyilatkozatot tehet, így őt jegyzik be az anyakönyvbe. Ez a nyilatkozat az utód születése előtt és után is megtehető.

Akkor is a korábbi férj adatai kerülnek bejegyzésre, ha az édesanya már elvált, de a válás és a baba születése között nem telt el 300 nap. Ha a bíróság akkor mondja ki a válást, amikor az anya 3 vagy 4 hónapos terhes, a korábbi férj nevét jegyzik be az újszülött anyakönyvébe.
– Ilyen esetekben azt tanácsoljuk, hogy ha – jogi kifejezéssel élve – a természetes apa szeretné, hogy ő kerüljön be az anyakönyvbe, kössenek házasságot – mondta az anyakönyvvezető. – Ez az egyetlenegy megoldás erre. Hiszen a családjogi törvény szerint a férjet kell a születendő gyermek apjának tekinteni.

Ha viszont a az édesanya nem házas, egyedül vállalja a gyermeket, és nincs a birtokában apai nyilatkozat, a kicsit az édesanya családi nevére anyakönyvezik. A törvény előírja, hogy a gyermek 3 éves koráig rendezni kell a családi jogállását. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az anya nem kívánja megnevezni az apát, beleegyezésével a gyámhatóság képzelt apa adatait állapítja meg, és ez kerülnek a gyermek anyakönyvébe. Ebben az esetben a gyermek családi nevét az anya választhatja meg, ez lehet saját családi neve, vagy akár a képzelt apáé is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth Lajos Ipari Szakközép, Szakiskola és Kollégium, Győr

Haller János Általános, Szakképző, Idegenforgalmi-és  Vendéglátóipari Szakközépiskola, Mosonmagyaróvár   Tovább olvasom