Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Anyának lenni - Norvégiában a legbiztosabb

A legkevésbé a norvég anyáknak kell aggódniuk, hogy miből tartják el gyermeküket kezdetben. A cseh és az orosz nők vannak a legrosszabb helyzetben, a magyaroknak a középkategória jut.

A legtöbb terhességi gyermekágyi-segély (TES) a norvég anyákat illeti meg Európában. Az Unió átlagának dupláját kapják, anyagi helyzetük nem rendül meg a gyermekvállalás miatt. A magyar anyák EU-beli társaiknál szerencsésebbek, fizetésük nagyobb hányada jár nekik fiatal anyaként. Az unióban nagy a szórás, a dán családoknál a családfő fizetése mellé még szép kis summa jut, a görögöknél viszont igen nagy teher hárul a férfiakra.

Európai Unió: óriási különbségek

Módszertan
 
Hatvan ország vett részt Mercer Consulting emberi erőforrás tanácsadó cég nemzetközi felmérésében, melyet az átfogó jövedelem felmérésének keretében készítettek. Az összehasonlítás alapjául a törvényileg előírt TES szolgált, amelynek mértékét évi 25 ezer dolláros átlagkeresetet alapul véve számították ki: a gyermek megszületése után eltelt hat hónap alatt összesen kapott TES-t adták össze.  
Az Európai Unióban az a nő, aki évente 25 ezer dollárt keres, hat hónap alatt átlagosan összesen 6824 dollárt kapna gyermeke után az államtól. A szórás azonban igen nagy: a görög édesanyákat ugyanilyen fizetés mellett csak 2083 dollár illeti meg, a luxemburgiakat pedig 2883. Ez az összeg a fizetésük kevesebb mint egyötödével egyenlő. A brit állam is az EU átlaga alatti összeget juttat polgárainak, ők 4009 dollárnak megfelelő összeget kapnak segítségül gyermekük gondozásához.

Ugyanakkor a skandináv EU tagok jóléti rendszerüknek megfelelően ennek többszörösét fizetik ki a gyereket vállalóknak. Dániában 10 556 dollár jár hat hónap alatt az éves 25 ezer dolláros keresetből, Svédországban 10 ezer. Nagy anyagi biztonságban érezhetik magukat az olasz anyák is, ők 10 096 dollárt kapnak, vagyis fizetésük 80 százalékát. „Az unión belül óriási eltérések mutatkoznak a munkajognak ezen a területén, így fordulhat elő, hogy a tagállamok által nyújtott juttatások között akár négyszeres különbség is lehetséges" – taglalta az óriási szórás okát Amina Nasir, a Mercer tanácsadó cég munkatársa.

Kelet-Közép-Európa: a magyar állam a legbőkezűbb

Csehországban hárul a legnagyobb felelősség a férfiakra mint családfentartókra. Európában ugyanis a cseh nők kapják a legkevesebb gyermekgondozási segélyt, hat hónap alatt csupán 1762 dollárt, ami évi átlag 25 ezer dolláros fizetésre vetítve a szülés előtt megkapott havi bérnek csupán a 14 százaléka. Oroszországban sem sokkal jobb a helyzet, az EU tagokat záró Görögországnál is kevesebb TES-t juttat az állam az anyáknak, összesen 2000 dollárt.
Térségünkben hazánkban a legkedvezőbbek a feltételek. A hat hónapra számított 8054 dollár meghaladja az EU átlagát, csakúgy mint Lengyelországban, ahol 7692 dollár jár az anyáknak.

Norvégiában és Brazíliában is magasabb a TES

Európában a nem EU tagállam Norvégiában a legnagyobb a fiatal anyák anyagi biztonsága, 12 500 dollár jár fél évre az évente 25 ezer dollárt keresőknek. Brazília is túltesz a leggondoskodóbb EU tagon, Dánián. A brazil nők 11 538 dollárt, vagyis a fizetésük 92 százalékát kapják gyermekük nevelésére.
De csak Brazília előzi meg az európai államokat a felmérésben részt vett hatvan ország közül. Különben mindenhol kevesebb a TES, mint Európában. Ázsiában jóval kisebb támogatást élveznek a nők. Szingapúrban és Tajvanon is 3846 dollár jár nekik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német vélemény a magyar szakképzésről és bérviszonyokról

A külföldi érdekeltségű magyarországi vállalatok körében végzett felmérést a foglalkoztatási és… Tovább olvasom